2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9253 RON
USD = 4.1431 RON
HUF = 1.3906 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,567.68(-0.35%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Változások a kötelező autóbiztosításoknál: a károsultak a saját biztosítójuktól kaphatnák a kártérítést

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 20:30 GMT +2, 2021. január 22.

A változásokkal a hatóságok azt ösztönöznék, hogy többen válasszák a drágább, de megbízhatóbb gépjárműbiztosításokat.


A kötelező gépjárműbiztosítások (RCA) piacának felforgatására készül a pénzügyi felügyelet - a sajtóban már egy ideje keringő értesüléseket a hatóság elnöke, Nicu Marcu erősítette meg egy Agerpresnek adott interjúban.

Marcu szerint már kidolgozás alatt áll egy rendelettervezet, amely káresemények esetén előírná a közvetlen elszámolás kötelezettségét a kötelező gépjárműbiztosítások piacán. Egyszerűbben fogalmazva: a rendelettel azt szeretnék elérni, hogy a nem vétkes sofőröknek közvetlenül a saját biztosítójuk fizessen kártérítést, és a biztosítók egymás között számolják el a kártérítésként fizetendő összegeket.

"A kötelező autóbiztosítások témája éve óta tabunak számít, és minél hamarabb szeretnénk új szabályozásokat bevezetni, hiszen a hatóság elnökeként nem az a feladatom, hogy a tüneteket kezeljem, hanem az okokat kell megszűntetni" - nyilatkozta Marcu az interjúban arra utalva, hogy a kötelező autóbiztosítási piac működése az elmúlt években hagyott kívánnivalót maga után. Az ügyfelek részéről ugyanis rengeteg panasz érkezett a hatósághoz főként azokra a biztosító társaságokra, akik agresszív árpolitikát alkalmazva olcsón adják a biztosításokat, de nagy késedelmekkel, nehezen fizetnek kártérítéseket.

Marcu az interjúban emlékeztetett, hogy a parlamentben már régóta porosodik egy törvénytervezet, amely lehetővé tenné a közvetlen elszámolást. A hatóság elnöke elmondta, hogy egyeztett már arról Florin Cîțu miniszterelnökkel, hogy a kabinet a szükséges jóváhagyások megszerzését követően sürgősségi kormányrendelet formájában fogadja el a jogszabályt, ami egyben azt is eredményezné, hogy jelentősen felgyorsulhatna a rendelkezések életbe lépése.

Illusztráció: Alexas_Fotos/Pixabay

Mi lehet a hatóság célja az új szabályozással?

Az új előírásokkal a hatóságnak több célja is van. Egyrészt, így tennék egyszerűbbé az ügyintézést, másrészt, a lépéssel a pénzügyi felügyelet azt is szeretné elérni, hogy az ügyfelek ne a sok esetben problémás, olcsó kötelező autóbiztosításokat válasszák, hanem helyezzenek nagyobb hangsúlyt arra, hogy megbízható biztosítókkal kössenek szerződést. A romániai kötelező autóbiztosítások piacának egyik jellegzetessége ugyanis az, hogy az ügyfeleknek szinte semmilyen motivációja nincs a drágább és minőségibb biztosítási kötvények kifizetésére, hiszen ha baj van, akkor úgyis inkább a másik félnek gyűlik meg a baja az olcsó biztosítótársaságokkal.

Talán ezzel magyarázható, hogy a szakmai szervezetek alapvetően pozitívan fogadják az ASF javaslatát, támogatják is azok bevezetését. Az Economica gazdasági portál cikke szerint ugyanakkor a piaci szereplőknél azért jó adag szkepticizmus is tetten érhető az új szabályozásokkal kapcsolatban.

Egyelőre nem világos ugyanis, hogy konkrétan miként történik majd a károsultak kifizetése és a biztosítótársaságok közötti elszámolás, ahogy az sem sokat segít, hogy rendszer nehézkes működését már korábban megtapasztalhatták a piaci szereplők. A közvetlen elszámolás lehetősége ugyanis abból a szempontból nem újdonság, hogy egyes biztosítótársaságoknál plusz díj megfizetése esetén eddig is elérhető volt, viszont nagyon sok biztosítótársaság szerzett itt is rossz hírnevet magának.

Ezért gondolja úgy nagyon sok szakember, hogy amennyiben a rendelet elfogadásra kerül, akkor valamilyen garancia-mechanizmusra is szükség lesz, illetve az egymás közti tranzakciókat egy klíringház (egy olyan elszámolóház, amelynek a tagvállalatai egy zárt gazdasági körben egymás közti adásvételi tranzakciókat bonyolítanak le) közreműködésével kellene bonyolítani.

"Egy ilyen szabályozás valóban képes lenne kezelni bizonyos hiányosságokat, amelyekkel a piac jelenleg szembesül. Technikai szempontból csak azt követően mondhatunk többet, ha már láttuk a rendelet végleges formáját" - írta közleményben Mădălin Roșu, a Romániai Géprjárműbiztosítük Szövetségének (BAAR) elnöke, amikor az Economica.net a tervezett változtatásokkal kapcsolatos álláspontjáról kérdezte.

A rendelet végleges formájának ismeretében szeretne állást foglalni az Országos Biztosítok és Viszontbiztosítók Szövetsége (UNSAR) is, akik közleményükben arra is rámutatnak, hogy az általuk elvégzett szociológiai kutatásokból kiindulva az új szabályozás megalkotásánál rendkívül fontos lesz, hogy a szabályozó hatóság zárva hagyja a jogi kiskapúkat, egy nem megfelelően előkészített rendelet ugyanis alááshatja a romániaiak biztosítótársaságokba vetett, amúgy sem túl magas bizalmát.

Két szereplő dominál a romániai RCA-piacon

A kötelező autóbiztosítások (RCA) piaca körülbelül 2,94 milliárd lejre volt tehető Romániában 2020 első kilenc hónapjában. A területen a két legnagyobb szereplő a City Insurance (42,67%-os piaci részesedés) és az Euroins Románia (32,07%). Mindkét vállalat jelentős figyelmet fordít a biztosítási piacnak erre a szegmensére, ezzel is magyarázható az első két helyük. Mindkét vállalat esetében ugyanakkor rengeteg az ügyfelektől érkező panasz, a City Insurance biztosítót 500 ezer lejre, az Euroins biztosítót 450 ezer lejre büntette január közepén a pénzügyi felügyeleti hatóság a kártérítések kifizetésével kapcsolatos késedelmek miatt.

biztosító
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac