2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.2167 RON
HUF = 1.3887 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,447.85(0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Fatér Gyula: jelenleg nem tapasztalunk fizetési nehézségeket, de a következő év vízválasztó lehet 

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:40 GMT +2, 2020. november 12.

Az OTP Bank Románia vezérigazgatója szerint logikus lépés lenne a törlesztési moratórium folytatódása.


Jelenleg nem tapasztalnak különösebb fizetési problémákat az ügyfelek részéről, a következő év viszont vízválasztó lehet az ügyfelek és az egész bankrendszer számára is. A kormány vállalkozásokat támogató programjai iránt nagy a kereslet, és még mindig nem késő jelentkezni - mondta el Fatér Gyula egy sajtótájékoztatón. Az OTP Bank Románia vezérigazgatója szerint a jelenlegi kontextusban és más régiós országokhoz viszonyítva Románia gazdasági helyzete nem rossz, az EU-s pénzek lehívásában viszont drasztikus előrelépésre volna szükség.

"Amikor márciusban nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a koronavírus-járvány mennyire komoly helyzetet teremt, akkor őszintén szólva kicsit megijedtem. Az elmúlt évben ugyanis elindítottunk egy jelentős átalakítási folyamatot, amit Apollo programnak neveztünk el. Ez a program nagyon sok alprogramból áll, amelyek egyenként is próbára teszik a képességeinket. Felmerült a kérdés, hogy mi lesz akkor, ha ezekhez a kihívásokhoz még hozzájönnek a járványkörülmények. Visszagondolva viszont már azt látom, hogy igazam volt tavasszal, amikor a tényállást átgondolva azt mondtam, ez a vírushelyzet abból a szempontból nem ért minket rosszkor, hogy egyébként is benne voltunk egyfajta változásban, az elért eredményekre pedig építeni lehet. Azt mondhatom, hogy a válságállapot ellenére is megtaláltuk, és folyamatosan fenntartjuk az egyensúlyunkat" - mondta Fatér Gyula az online szervezett eseményen.

Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója. Képernyőfelvétel az online sajtótájékoztatóról.

A következő év vízválasztó lehet

Fatér Gyula elmondta, úgy látják, hogy az ügyfeleik döntő többsége a járványhelyzettel eddig jól megbírkózott, különösebb fizetési problémákat nem tapasztalnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ebből a szempontból 2021 vízválasztó lehet az ügyfelek és az egész bankrendszer számára is, hiszen év végén lejár a hiteltörlesztés halasztását lehetővé tevő állami moratórium, amellyel megközelítőleg az ügyfeleik 10%-a élt. "Mi készen állunk arra, hogy valamilyen védőernyőt nyújtsunk azoknak, akiknek a későbbiekben fizetési nehézségei adódnak. Jelenleg nem tudjuk biztosan, hogy az állami moratórium folytatódik-e vagy sem. Véleményem szerint mindenképpen lenne abban logika, hogy ez a program januártól is megmaradjon" - mondta a vezérigazgató.

Ami a vállalkozások megsegítésére indított állami programokat illeti, ezek iránt jelentős keresletet tapasztalnak, az IMM Invest esetében például akkora volt az érdeklődés, hogy már meg is kellett emelniük az erre a programra szánt első keretösszeget. A kis összegű, vissza nem térítendő támogatásokat kínáló kezdeményezésre is tényleges igény van, a vezérigazgató elmondása szerint nagyon sok a megkeresésük azok részéről is, akik korábban nem voltak az ügyfeleik.

Az agilis munkavégzésnek nagy szerepe volt az eredményekben

Fatér Gyula a célkitűzéseikről is beszélt, elmondta, hogy bár az OTP Csoport a legtöbb régiós országban jelentős piaci részesedéssel rendelkezik, Romániában egyelőre még nem tudták úgy megvetni a lábukat, hogy a legnagyobb bankokhoz sorolják őket. Jelenleg a kilencedik helyen állnak a legnagyobb romániai bankok ranglistáján, de azt tűzték ki célként, hogy egy 5 éves terv részeként duplájára, 5%-ra növeljék a piaci részesedésüket. Elmondta, jó úton vannak, hiszen a banknak már az ötéves terv első évében sikerült 0,5 százalékpontos növekedést elérnie.

A vezérigazgató szerint a növekedésben nagy szerepe volt annak, hogy már a tavalyi évben komoly átalakulási folyamatokat indítottak el, amelyek most kifizetődtek számukra. "A kollégák agilisen dolgoznak, ami azt jelenti, hogy nem feltétlen csak fizikailag működnek együtt, hanem olyan eszközöket alkalmaznak - például a modern távmunkát -, amelyekkel nagyon gyorsan próbálunk a problémákra megoldásokkal előállni, ahelyett, hogy a bürokráciát erősítenénk. Ennek nagy szerepe volt abban, hogy a jelenlegi tényállás ellenére az Apollo programban megfogalmazott egyik tervünket, tevékenységünket sem kellett felülvizsgálnunk" - magyarázta Fatér Gyula.

Azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is jelentős befektetési tervekkel rendelkeznek, jelenleg az invesztálások időszakát élik, a rövid távú nyereségesség most kevésbé prioritás számukra. "Az utóbbi egy évben 200 bankfiókot zártak be Romániában. Mi, ellenkezőleg,  bankfiókokat nyitottunk. Persze nem csak a fizikai jelenlétbe fektetünk be, hiszen a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy az ügyfeleink szeretik a digitális megoldásokat, és ha nem muszáj, egyre kevésbé jönnek be a bankfiókba" - mondta a vezérigazgató.

A banknál dolgozók száma is növekedett, az elmúlt évben 200 új kollégát vettek fel, az alkalmazásoknál pedig az is fontos szempont volt, hogy fejlődjenek a magyar nyelvű kiszolgálást igénylő ügyfelek tekintetében. Ezért Sepsiszentgyörgyön létrehoztak egy kisebb call centert, ahol 5 magyarul beszélő munkatárssal rendelkeznek. "Ők biztosítják azt, hogy amennyiben egy betelefonáló magyarul szeretne beszélni, akor őt biztosan ki tudjuk szolgálni. Három műszakban dolgoznak, és a későbbiekben szeretnénk ezt a központot bővíteni" - tette hozzá. 

Rámutatott, nem csak a magyarul történő kiszolgálás fejlesztését illetően éreznek felelősséget, hanem a közösség támogatásában is, a járványhelyzet azonban még ebben a tekintetben is új helyzetet teremtett. "Erős támogatói vagyunk nagyon sok olyan eseménynek, ami Erdélyben, Székelyföldön zajlott. Számos rendezvény viszont idén elmaradt, ezért azt a döntést hoztuk, hogy az erre szánt összeget kissé fölkerekítve kórházaknak adjuk" - mondta. Az adományból a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai megyei kórházak is részesültek.

Jelentős céltartalékot képeztek

A bank pénzügyi eredményeiről elmondta, az idei év még mindig a várakozásaik szerint alakul. Az idei első kilenc hónapot 39 millió lejes nyereséggel zárták úgy, hogy nagyságrendileg 50 millió lejnyi céltartalékot képeztek. Arra számítanak ugyanis, hogy a következő évben lesznek olyan ügyfelek, akik sajnos fizetési nehézségekkel szembesülhetnek. 

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kontextus ellenére stabil a működésük, egy ilyen nagy bankcsoport részeként fel sem merül az, hogy esetleg likviditási problémákkal szembesüljenek, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a bank hitelállománya 14%-kal nőtt (a teljesítő hitelállomány 16%-kal), a betétállomány pedig 19%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az EU-s pénzek lehívásában drasztikus előrelépésre lenne szükség

A gazdaság helyzetére vonatkozó kérdésekre Fatér Gyula elmondta, véleménye szerint Románia helyzete nem rossz, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a román gazdaság esetében mért visszaesés kisebb, mint a régiós átlag. "Annak ellenére, hogy komoly költségvetési deficit van, és láthatunk problémákat - például az infrastrukturális fejlesztések hosszú időn keresztül nem igazán voltak fókuszban -, arra számítunk, hogy amennyiben megalakul egy többségi kormány, akkor a jövő évben a növekedési lehetőségek a régióhoz viszonyítva nem lesznek rosszak" - mondta Fatér Gyula. 

Arra is rámutatott, hogy a jelenlegi helyzetben kissé relativizálódik a költségvetésre nagy nyomást helyező nyugdíjemeléssel kapcsolatos vita. "Legyünk őszinték, ha nem lenne most járványhelyzet, akkor furcsa módon talán még nagyobb aggodalommal figyelnénk a költségvetési számokat. A koronavírus-járvány miatt azonban globális szinten sem elsődlegesek a költségvetési számok miatti félelmek, hiszen gyakorlatilag minden ország elengedte a gyeplőt. Nem tapasztaljuk azt jelenleg, hogy ahol nő a költségvetés hiánya, ott elhagyják a befektetők az országot, ugyanis a nagy országok is jelentős hiánnyal küzdenek" - magyarázta a vezérigazgató.  

Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy vissza fogunk térni abba a normálisnak tekinthető helyzetbe, amikor a 3% fölötti költségvetési hiányokat "minimum rosszalló pillantások" fogják kísérni. Ebben az esetben szerinte egy-két év múlva valóban komoly lépésekre lesz szükség a kormányzati szinten. "Amennyiben az EU-s pénzek lehívásának sikeressége drasztikusan javulna, azzal mindenképpen lehetne a költségvetés mozgásterét növelni. Ha ez megtörténik, akkor van lehetőségünk egy soft (puha) átmenetre. Persze nehéz előre fogadásokat kötni, de én optimista vagyok ebből a szempontból" - mondta Fatér Gyula.

OTPFatér Gyula
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac