2021. szeptember 28. keddVencel
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2382 RON
HUF = 1.3773 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,529.43(0.15%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Fatér Gyula: szükségszerű a digitalizálás, de az ügyfeleknek szükségük van az emberi interakcióra

Kádár Kata Kádár Kata utolsó frissítés: 10:28 GMT +2, 2019. október 23.

Az ügyfelekre való összpontosításra és az őket célzó értékteremtésre helyezi a fő hangsúlyt, mondta el a Pénzcsinálóknak adott interjújában Fatér Gyula, az OTP Bank Románia idén kinevezett vezérigazgatója.


Fatér Gyulát 2019 júniusában nevezték ki az OTP romániai leányvállalata vezérigazgatójának. Kinevezésekor már megfogalmazta, hogy szeretné megduplázni az OTP Bank Románia piaci részesedését, illetve a bank által felvállalt ötéves céloknak megfelelően az elért nyereséget újra befektetnék. Céljairól, valamint a bank további fejlesztési terveiről kérdeztük a bank vezetőjét, aki az erdélyi magyar sajtóból elsőként a Pénzcsinálóknak ad interjút. 

Megbízatása elején milyen céljai vannak az OTP Bank vezetőjeként? 

-Az OTP Bank Románia a helyi piacon való jelenlétének 15 éve alatt szilárd tevékenységet épített ki. Egy versenyképes vállalat menedzsmentjét veszem át, amely 2018-ban Románia 10 legfontosabb bankja közé lépett elő. A megbízatásom a stabilitás fenntartására, a vállalat fejlesztésére, valamint arra vonatkozik, hogy hozzájáruljak az ügyfélorientált kultúra javításához. Az OTP Bank Románia az ügyfelekre való összpontosításra és az őket célzó értékteremtésre helyezi a fő hangsúlyt, és univerzális bankként arra törekszünk, hogy minőségi, személyre szabott szolgáltatásokat kínáljunk, valamint kielégítsük az ügyfeleink jelenlegi és jövőbeli igényeit.

Milyen terveik vannak Romániát illetően? Keresik a potenciális akvizíciós lehetőségeket?

- Az OTP Csoport jelentős számú akvizíciót hajtott végre, szóval igen, nyitottak vagyunk a lehetőségekre, amennyiben felmerülnek ilyenek. Ugyanakkor jelenleg arra koncentrálunk, hogy a szervezetet átalakítsuk a mélyebb ügyfélorientáció és organikus növekedés irányába, amihez rendelkezünk a szükséges erőforrásokkal, valamint a Csoport támogatásával is.

Eddig csoportszinten elértünk egy fontos célt: a hazai piacunk legnagyobb független pénzügyi szolgáltatója vagyunk, de a régió domináns szereplője is. 70 éve csináljuk ezt, és most 36 000 alkalmazottal rendelkező közösségünk van, akik 12 országban több mint 18,5 millió ügyfélről gondoskodnak. Ebben az összefüggésben a romániai tevékenységünk nagyon fontos, a helyi leányvállalat konszolidált pozícióval és jó növekedési kilátásokkal rendelkezik.

Milyen hosszú távú terveik vannak a helyi bankpiacon?

- Az OTP Bank Románia azon dolgozik, hogy a teljes banki eszközállomány szerint elérje az 5%-os piaci részesedést. 

Fatér Gyula

Már 10 hónapja itt dolgozik Romániában. Milyen várakozásai vannak a romániai piaccal, ügyfelekkel és fiskális környezettel kapcsolatban?

- A romániai piac gyorsan bővül, az ügyfelek igényesek, és a konkurencia is növekedésben van. A szabályozási környezet meglehetősen nehéz. 2018 novembere óta vagyok Romániában, és őszintén szólva, az év vége előtt meglepődtem azokon a banki környezetet jelentősen befolyásoló új szabályozásokon, amelyeket kezdeményeztek. Most azt látom, hogy végül ezek a dolgok rendeződtek.

Beszéljünk kicsit az OBR termékportfóliójáról. Milyen fejlesztési terveik vannak a következő időszakra (rövid- és középtávon) a termékportfóliót illetően?

- Az OTP Bank rendkívül széles termékpalettát kínál mind a magánszemélyek, mind a jogi személyek számára. A portfóliónkban találhatóak személyre szabott termékek, különösen az agráripar és a KKV-k területén.

Versenyképes projektek fejlesztésével és a folyamatok gyorsított digitalizálásával továbbra is növekedésben maradunk a főbb üzleti szegmensekben, hogy lépést tudjunk tartani a piaci trendekkel, de ugyanakkora figyelmet fordítunk a szolgáltatásainkra is, az ügyfeleink kiszolgálásának módjára.

Melyek a fő ügyfélszegmensek, amelyeket megcéloznak? Rendelkeznek dedikált termékekkel az agráripar és a KKV szektor számára. Mi a következő lépés?

- Univerzális bankként a romániai piac minden szegmensét ki szeretnénk szolgálni. Nem akarunk kizárólag egy adott ügyfélcsoportra vagy helyszínre összpontosítani. Figyelembe véve a fiókhálózatunk méretét, jobb lefedettséggel rendelkezünk az aktív városi lakosság tekintetében. Úgy döntöttünk, hogy nagyobb figyelmet fordítunk a KKV-kra, és növeljük a mikrovállalkozásokkal kapcsolatos piaci részesedésünk, úgy véljük, hogy ez a szegmens rendkívül fontos részét képezi a reálgazdaságnak.

Az OTP Bank Románia piacvezető Székelyföldön. Hogyan kívánják konszolidálni a pozíciójukat ebben a régióban?

- Az OTP Bank Románia a legnagyobb magyarországi bankcsoport helyi leányvállalata, így természetes, hogy nagy piaci részesedéssel vagyunk jelen egy olyan térségben, ahol jelentős a magyar lakosság részaránya. Az organikus növekedési stratégiánknak megfelelően, mind az ország egyéb régióiban, mind a székelyföldi térségben, konstans módon a piac bővülésénél nagyobb ütemben akarunk növekedni. Ennek megfelelően, idén stratégiai fontosságú események szponzorálása révén több helyi partnerséggel is büszkélkedhetünk a régióban. Szeretnénk megőrizni ezeket a partnerségeket, és továbbra is befektetni a fejlesztésükbe.

A bankszektorban jelenleg a digitalizáció a kulcsszó. Hol tart az OTP Bank a digitalizációs versenyben?

- Kétségtelen, hogy a digitalizálás szükségszerű. Van néhány kezdeményezésünk, amelyek azt a célt szolgálják, hogy előrelépjünk a digitalizálás terén, és lépést tudjunk tartani az ügyfelek elvárásaival. Mindazonáltal, személy szerint úgy vélem, hogy napjainkban, amikor az ügyfelek egyre tájékozottabbak és könnyedén el tudnak végezni összehasonlításokat, egyre fontosabbá válik a bankfiókok, és különösen a banki tanácsadók szerepe. Az ügyfeleknek még szükségük van az emberi interakcióra, egy professzionális banki tanácsadóra, hiszen a banki kapcsolatok a bizalomra épülnek, és az OTP Bank Románia készen áll arra, hogy ebben továbbra is az ügyfelek rendelkezésére álljon.

Erre a stratégiára fogadunk, és ennek megfelelően enyhén fejleszteni fogjuk a fiókhálózatunkat is. Ugyanakkor, természetesen, tovább haladunk a digitalizálás útján. Ha az ügyfelek online szeretnének végrehajtani egy tranzakciót, akkor azt könnyen megtehetik az OTP csatornáin. Ebben a vállalásunkban az OTP Csoport teljes támogatását élvezzük, ahol több olyan programot is futtatnak, amelyek a digitális megoldások fejlesztését segítik elő. Az egyik ezek közül az OTP Startup nemzetközi akcelerátor program, amely banki innovációval foglalkozik, valamint támogatja az induló vállalkozásokat az ötletek és termékek finomítása terén.

Melyek a becslései/ tippjei az idei év pénzügyi eredményeivel kapcsolatban?

- Ebben a tekintetben nem tudunk becsléssel szolgálni, mivel a tőzsdén jegyzett OTP Csoport részét képezzük. A terveink megvalósítására koncentrálunk, jó formában vagyunk, ami lehetővé teszi, hogy kihasználjuk a kedvező piaci feltételeket, és akár enyhén növeljük a piaci részesedésünk.

Tesszük ezt a lakossági szegmensre való összpontosítással, aminek az eredménye 2019 közepén nyilvánvalóvá vált, amikor az OTP Bank Románia nettó profitja elérte az 53,6 millió lejt (3,626 milliárd forint), ami 164%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

bankOTP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac