2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Készíts könnyen profi házi költségvetést!

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:22 GMT +2, 2015. június 01.

A MyMentor könnyen használható eszköztárral segít megtakarítani és előre tervezni. Arra is figyelmeztet, ha túl sokat költöttünk és pénzügyi gondjaink lehetnek hónap végén. 


Nagyon sok szoftver, mobilos applikáció létezik a jövedelmek és a költségek nyomon követésére. Ezek többségével ugyanakkor egy igazán hatékony, látható eredményeket is szállító házi költségvetés felállítása időigényes, a rendszerek nem minden esetben egyénre szabhatóak, és általában nem is elég részletesek ahhoz, hogy valóban feltárjuk vele azokat a költségtételeket, amelyek indokolatlanul magasak.

Az OTP Bank fejlesztett ki nemrég egy megoldást, amely ugyan szintén igényel némi odafigyelést, de megkímél a vásárlásokból származó rengeteg adat bevitelétől és kategorizálásától. A MyMentor alkalmazás a klasszikus Internet Banking és a mobilos SmartBank felületek bővítéseként jött létre – éppen ezért csak a bank ügyfelei használhatják -, de egy olyan eszköztárat biztosít, amellyel bárki saját maga pénzügyi elemzőjének érezheti magát.

A felület készítői az általános vásárlói szokásokat szem előtt tartva megközelítőleg 50 költség- és bevétel kategóriát hoztak létre, de ezeket a felhasználók saját igényeik szerint bővíthetik. A bankkártyás kifizetéseket vagy a számlára beérkező pénzösszegeket a rendszer automatikusan a megfelelő csoporthoz adja hozzá, de a készpénzzel történt kifizetések is bevezethetők a rendszerbe, így a felhasználó teljes képet kaphat egy adott időszak pénzmozgásairól. Gyakorlatilag nyomon követhetjük mire, és mennyit költöttünk.

A MyMentor a kártyás fizetéseknél specifikus megoldásoknak köszönhetően képes különbséget tenni a kereskedők között. Ha az ügyfél élelmiszer áruházban vásárol, akkor a rendszer az élelmiszer kategóriát terheli, ha valamely benzinkútnál tankol, akkor az üzemanyagra költött összegeknél jeleníti meg a kiadásokat.

Fontos viszont, hogy a rendszer által kategorizált költségeket az ügyfelek igény szerint bonthatják tovább. Például, ha egy töltőállomásnál az ügyfél nem csak üzemanyagot tankol, hanem élelmiszert is vásárol, akkor az üzemanyagköltségek kategóriában megjelenő kiadások megfelelő része könnyen átcsoportosítható.

Egy másik hasznos funkció lehet a költségtételek címkézése is. Címkét tehetünk például egy nyaralás során keletkező költségeinkre, így amellett, hogy élelmiszerre, szállásra vagy utazásra költünk, kimutathatóvá válik a vakáció során elköltött teljes összeg is.

Fókuszban a pénzügyi tervezés

Az alkalmazással elérhető, hogy előre, akár dátumhoz kötve is rögzítsünk jövőbeli kiadásokat. A jövőbeli pénzáramlások, és azok jövedelemre gyakorolt hatása így akár hónapokkal korábban is jól megbecsülhető.

A MyMentor fejlesztői azokra is gondoltak, akik több számlával is rendelkeznek. A felületen könnyen megoldható, hogy a felhasználók akár több hónapra visszamenőleg más számlákról is importáljanak adatokat. A felhasználó így valóban teljes képet kaphat arról, hogy mely termék-, vagy szolgáltatás kategóriákban van szükség esetleg tudatosabb költekezésre a jövőben.

 

További két új modul érkezik

A felület a jövőben két újabb modullal bővül – közölték az OTP Bank Románia munkatársai a Pénzcsinálók.ro-val. Ezek közül az egyik egy előre meghatározott költségvetés szerint figyelmeztet, ha a felállított költségtételek esetében túllépjük a tervezett keretet vagy forrásokat.

Egy másik megoldás azt is lehetővé fogja tenni, hogy úgynevezett pénzügyi célokat tűzzünk ki az alkalmazás segítségével. Ha például egy autóra takarítanánk meg, akkor a program segítségével nyomon követhetjük, hogy pénzügyileg milyen mértékben sikerült teljesíteni a célkitűzést.

 

Grafikonok és táblázatok segítenek az elemzésben

A kiadások jobb megismerését és féken tartását az ügyfelek rendelkezésére bocsátott grafikonok és táblázatok is segítik. Az ábrák és kimutatások összeállítása interaktív módon történik, a felhasználó választhat a termékkategóriák között, vagy akár minden költségtételt is megjeleníthet.

Az alkalmazás egyelőre csak a magánszemélyek számára elérhető. A pénzintézet egyik távlati célja ugyanakkor, hogy a jövőben a vállalkozások számára is hozzáférhetővé tesz egy hasonló, a különböző iparági igények figyelembe vételével átalakított felületet, ami a vállalati ügyfeleket is segítheti a pénzügyi tervezésben.

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac