2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kezdd az újévet házi büdzsével!

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:22 GMT +2, 2015. június 01.

Ha az ünnepi bevásárlások teljesen kiürítették a kasszát, már biztosan felmerült, hogy jövőre alaposabb tervezésre lesz szükséged. Mi adjuk az eszközt, neked csak vezetned kell.


Sokan panaszkodnak rá, hogy bármekkora legyen is a havi pénzkeretük, az sosem elég, addig költekeznek, amíg még van pár lej a pénztárcájukban. Másoknak a kifizetett és még ki nem fizetett számlák nyomon követése jelent nehézséget.

Bár pénzgyártásra nem alkalmas, a gyakorlatban így is sokat segíthet a személyi vagy családi költségvetés. Ennek segítségével folyamatosan láthatjuk, hogyan állunk a hónap közepén, mely kiadások miatt ugrik meg a végösszeg, min lehetne spórolni. Az előre tervezett nagyobb kiadásokra (kirándulás, lakásfelújítás, háztartási termék vásárlása) is könnyebb félretenni, ha folyamatosan látjuk, hogyan állunk a pénzügyeinkkel.

A papír alapú számolgatásnak már rég vége: számos szoftver létezik a jövedelmek és költségek nyomon követésére, sőt, ma már okostelefon applikációk is a rendelkezésünkre állnak erre a célra. A programok egy része azt követeli meg, hogy különböző kategóriákba soroljuk a kiadásainkat, mint rezsi, étkezés, szórakozás, ruházat, stb. Ha türelmesek vagyunk, és minden egyes elköltött lejt hajlandók vagyunk besorolni, a hónap végén gyönyörű ábrán figyelhetjük meg, mire ment el a jövedelmünk, és mennyi maradt belőle, esetleg hozzá kellett-e nyúlni a már megtakarított összegekhez.

A szoftverek jó része fizetős, de vannak ingyenes megoldások is, mint a SimpleD Budget, a felhő alapon is működő Cash Organizer, a Budget Pulse, vagy a Family Budget Planner. Ezek angol nyelvű programok. Magyar nyelven a Magyar Nemzeti Bank is működtet egy családi költségvetéses holnapot, igaz, itt a már meglevő kiadásainkat kell rendszerezni, nem a valós idejű nyomon követésre került a hangsúly, de legalább a folyamat végén spórolási tippeket is kapunk.

A Pénzcsinálók.ro a 2014-es évre egy rendkívül egyszerű Excel fájllal készült. Itt nem kell osztályozni a kiadásokat, csupán a megnevezést és az összeget kell feltüntetni, akárcsak a jövedelmeknél. Azok, akik vállalják, hogy minden kiadásukat vezetik, a táblázatos formátumnak köszönhetően könnyen átláthatják a háztartásuk büdzséjét.

Az általunk készített sablon összesíti a havi kiadásokat, átlagot számol az előző hónapok alapján, hogy tudjuk, hogyan teljesítünk az előző időszakhoz képest, és számon tartja azt is, hogy mekkora megtakarításra sikerült szert tenni.

A fájl innen tölthető le, és szabadon használható, igényre szabva módosítható!

Azok, akik már vezetnek személyi költségvetést, azt mondják, sikeresen csökkentették kiadásaikat a megtakarítások javára már csak azáltal, hogy a hónap végén sorra vették, melyek voltak az elengedhetetlen, és melyek a fölösleges kiadások.

A költségvetés naprakészen tartása viszont türelmet és figyelmet igényel. Sokan hamar beleunnak a folyamatba, vagy csak hetente nyitják meg a fájlt, és így sok kiadásról megfeledkeznek. Ha nem szeretnénk minden este a számítógép előtt összegezni, a legjobb, ha minden, de minden vásárlás után megtartjuk a számlát, és ezeket egy helyre gyűjtjük, majd mikor időnk adódik, felvezetjük őket.

A feledékenység ellen okostelefonnal is lehet küzdeni. A különböző felhő alapú szolgáltatások, például a Sky Drive vagy a Google Drive segítségével bárhonnan elérhetjük a fájlt, és már rögtön a vásárlás után felvezethetjük a kiadásokat. 

Jó ötlet lehet a bankkártya használata is fizetéskor. Romániában illetékmentes a bankkártyás fizetés, a legtöbb kereskedelmi bank rendelkezik online bankinggel, ott pedig bármikor visszakereshetjük, hogy hol, mikor, mennyit tapsoltunk el. Az internetes bank egyébként abban is segít, hogy ne feledkezzünk el a számlák befizetéséről: beállítható, hogy minden hónap meghatározott napján automatikusan megtörténjen a kifizetés, de mi magunk is utalhatunk a szolgáltatónak rögtön a számla kézbevételekor.

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

pénzpiac