2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%
Nagy Gábor blogja
  • Uniós projektek
  • Vállalkozz.ro
  • Projekvezető
  • >>
ARCHÍVUM RSS

Erdélyi szemlélet

közzétéve: 2012-01-17 13:02

A Vállalkozz.ro projekt bizonyos értelemben nagyon sajátossá alakult, amit részben az a pályázati kiírás is befolyásolt, amely lehetővé teszi a projekt lebonyolítását, viszont egyértelműen hozzájárult az is, hogy a kiírásnak való megfelelés természetes következménye volt az erdélyi terület, mint kiterjedés meghatározása. Ha kicsit merészet vállalok, akkor kijelenthető, hogy egy első jelentős erdélyi vállalkozásfejlesztési projekttel van dolgunk.


.

A Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program stratégiai jellegű pályázati kiírásai, amelyek 500.000-4.999.999 euró közötti támogatásokat nyújtanak a privát, közintézményi és civil szféra számára kizáró jellegű kritériumként fogalmazza meg, hogy egy projektnek legalább három fejlesztési régiót kell érintenie. Innen is indult az alapötlet, hogy erdélyi projekt kidolgozásában kellene a Romániai Vállalkozásokért Egyesület is gondolkozzon. A kiírás adta meg a végső löketet, ugyanis ha már három fejlesztési régióról beszéltünk, akkor teljesen természetes volt, hogy egy olyan tervet dolgozzunk ki, amely a Közép-, Észak-nyugati, illetve Nyugati régiókat érintse.

A partnerség egyébként sokkal inkább személyes kapcsolatok alapján alakult ki, ugyanis tapasztalatom szerint a partnerségekben a személyes kapcsolatok meghatározó tényezők. Ez nem azt jelenti, hogy egy ekkora projekt lemenedzselésében a barátság határozza meg az együttműködés hatékonyságát, mindössze arra gondolok, hogy a kiindulópontot az esetek döntő többségében személyes kapcsolatok határozzák meg. Ezt követően természetesen a szervezeti szintű, írásban megfelelően dokumentált partneri viszony kell meghatározza az együttműködés kereteit.

De visszatérve az erdélyi jellegre, a helyzet úgy hozta, hogy a Vállalkozz.ro projekt 16 megyét érint, amely a Kárpátok vonulatától északra és nyugatra levő romániai területeket fedi le. Nem igazán ismerek olyan fejlesztési projektet (vállalkozásfejlesztésit még kevésbé), amely ezt a területet fogta volna át. Ezért a Vállalkozz.ro egyben próba is lesz, és ilyen talán arra is választ fog adni, hogy:
- lehet-e nagyobb kaliberű projektekben, megvalósításokban, fejlesztésben Erdélyről, mint egészről beszélni, megvannak a szükséges homogén elemek ahhoz, hogy ebben a földrajzi területben lehessen gondolkodni,
- mennyire eltérő a vállalkozási környezet az érintett 16 megyében, illetve mennyire találhatók hasonlóságok,
- mennyire tér el az erdélyi vállalkozási mentalitás Románia többi térségétől,
- mennyire sajátosak a jelenlegi fejlesztési régiók.

Rengeteg vita hangzott el 2011-ben a régiók átszervezéséről, arról, hogy mennyire hatékonyak a jelenlegiek, hogyan kellene változtatni rajtuk. Talán éppen ennek a projektnek a tapasztalatai mutatják majd meg számomra is, hogy vállalkozási szempontból melyek a domináns együttműködési területek, mely földrajzi egységek között van nagyobb vállalkozási kohézió, egyes városok, területek vállalkozói mely más városokkal, területekkel keresik az üzleti együttműködést.

pixelstats trackingpixel

Erdélyi szemlélet bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. K. Zoli hozzászólása:

    Sok sikert Gabor!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree