2022. január 21. péntekÁgnes
EUR = 4.9449 RON
USD = 4.3614 RON
HUF = 1.3843 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,838.37(-2.27%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,00%

Keressük Románia Szerethető Munkahelyeit! - Interjú Arros Orsolyával, a DreamJobs Romania vezetőjével

Fizetett hirdetés utolsó frissítés: 13:29 GMT +2, 2021. szeptember 17.

Ebben az évben 15 romániai cég nyeri el a Szerethető Munkahely díjat, ezenkívül a KKV, valamint nagyvállalati kategóriákban szakmai különdíjakat is kiosztanak. (X)


Az idén ötödik alkalommal rendezik meg a Magyarországról indult Szerethető Munkahelyek Díj versenyt, amelyen romániai vállalatokat is díjaznak. A DreamJobs állásportál által szervezett eseményen ebben az évben 15 romániai cég nyeri el a Szerethető Munkahely díjat, ezenkívül a KKV, valamint nagyvállalati kategóriákban szakmai különdíjakat is kiosztanak. Az egyre nagyobb sikernek örvendő versenyről, a munkáltatói márkáról és a hazai munkaerőpiacról beszélgettünk Arros Orsolyával, a DreamJobs Romania vezetőjével.

Egy évvel ezelőtt indult a DreamJo.bs Romania, és már ott tartanak, hogy a Magyarországon indított verseny keretében Románia Szerethető Munkahelyeit is keresik. Az országban Loveable Workplaces Awards néven fut a verseny, hány romániai vállalat részesülhet elismerésben idén?

Arros Orsolya: - Hiszem azt, hogy Romániában is számos  szerethető munkahely van, a verseny célja, hogy ezekből minél többet megmutassunk a nagyvilágnak. Loveable Workplaces Awards néven nem az egyetlen „legszerethetőbb” munkahelyet keressük - hiszen ilyen nincs is -, hanem igyekszünk megmutatni Románia szerethető munkahelyeit. Azok a cégek, akik szeptember 30-ig publikálják cégprofiljukat a www.dreamjobs.ro oldalon, automatikusan indulnak a munkáltatói versenyen. Idén Romániában 15 Szerethető Munkahely díjat, illetve 4 szakmai különdíjat is kiosztunk, utóbbiakat Employer Branding és HR témában. A különdíjakat egy komplex pontozási rendszer alapján a szakmai zsűri ítéli oda a díjazottaknak. Büszke vagyok arra, hogy például a Kész Románia arany fokozatú támogatónk ebben a munkáltatói versenyben, és bízom benne, hogy más nagyvállalatok is erősítik majd a szakmai zsűri csapatát. Azt szeretném, hogy a szerethető munkahely kifejezés ne tűnjön paradoxonnak, hanem kerüljön be a köztudatba, minél több olyan vállalat legyen, amely megnyeri, majd büszkén viseli a Szerethető Munkahely - Loveable Workplace címet. 

Arra biztatok minden céget, függetlenül attól, hogy startupról vagy nagyvállalatról van szó, hogy szeptember végéig regisztráljanak és publikálják cégprofiljukat a DreamJobs Romania  oldalán. Platformunkon a cégprofilok több nyelven is kitölthetők, adott vállalkozás igénye szerint akár magyarul, románul, vagy angolul is elkészíthetők. Ez egy egyszerű folyamat, de igény szerint, a kollégáim szívesen segítenek. 

A szeptemberi regisztrálási időszakot követően, októberben kerül sor a szavazásra, amikor az álláskeresők véleménye alapján dől el, ki lesz a 15 legtöbb pontot kapott díjazott. A szavazók azon túl, hogy izgalmas betekintést kapnak a cégek életébe, értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak. Az októberi szavazási időszak után, nagy izgalommal készülünk a november 18-ai online Szerethető Munkahelyek Díjátadóra, melyet idén is egy érdekes szakmai konferenciával kötünk össze. Ennek keretében aktuális HR és employer branding, valamint álláskeresőket érintő előadásokat hallgathat meg minden érdeklődő.

Arros Orsolya, a DreamJobs Románia vezetője.

Milyen lebonyolítási formát találtak ki a versenynek?

- Tulajdonképpen ez egy minden munkáltató számára nyitott, igazságos verseny, hiszen az összes munkahely ugyanakkora eséllyel indul. Magyarországon tavaly több mint 1100 cég indult a díjakért és 57 ezernél is több szavazat érkezett a cégprofilokra. A szavazás során minden céget ugyanannyiszor mutatunk meg a szavazóknak, akik a cégprofilok elolvasását követően szubjektív véleményük alapján pontoznak. Ha a profilok hangulata egy modern, színes, dinamikus munkahelyet tükröz, ahol a fotókon látszik, hogy például együtt szalad a csapat egy jó ügy érdekében, az bizony már sok mindent elmond a szervezeti kultúráról. 

Az álláskeresők 65%-a nyilatkozott úgy, hogy ha lát egy vonzó állásajánlatot, akkor azonnal ellenőrzi a céget az interneten, 37% pedig nem is foglalkozik az állással, ha nem talál a cégről használható információt. Szóval, érdemes törődni az employer brandinggel, és erre nyújt tökéletes megoldást a DreamJobs, ahol az álláshirdetésekhez a cég bemutatkozó profilja is csatlakozik. Ebben a változó munkaerőpiaci környezetben, a munkavállalók elhivatottságát éppen azzal lehet erősíteni, hogy olyan ügyekért és értékekért is kiállnak  a cégek, amelyeket magáénak érez és keres is a munkavállaló. A cégprofilokon keresztül ezeket mind meg lehet mutatni, a profilok dinamikusak, bármikor bővíthetők, és nem mellesleg ingyenesek is.

Mennyire vannak felkészülve a romániai, erdélyi vállalatok arra, hogy megmutassák magukat, illetve a vállalatvezetők, hogy visszajelzéseket kapjanak?

- A jó visszajelzésekre igyekszünk koncentrálni. A verseny szempontjából nagyon fontos, hogy nem rangsort szeretnénk felállítani a cégek között, hanem a nyerteseket, a jó példákat szeretnénk bemutatni. Vannak olyan cégvezetők, akik nem szeretnék megmutatni magukat employer branding szempontból, pedig hiszünk benne, hogy minden munkahely szerethető valamilyen szempontból. Pont ezeket a kiemelkedő egyediségeket érdemes bemutatni és kiemelni. Lehet egy kis iroda hangulatos, családias és egy nagyvállalati környezet is modern, vonzó. Mindenkinek más a preferenciája, de ami van, arra igenis büszkék lehetnek a cégvezetők, a kollégák, mindenki, aki az adott munkaközösséget alkotja. A Szerethető Munkahelyek díj valójában egy employer branding kommunikációs eszköz a cégvezetők/menedzserek kezében: ahogy az álláskeresők is elkészítik Self-Branding Profiljukat, ugyanúgy a munkaadóknak is érdemes bemutatkozni, hogy a potenciális álláskeresőknek transzparens legyen, hogy milyen csapat és munkahelyi miliő van egy-egy termék vagy szolgáltatás mögött. 

Találkoztam olyan vállalkozóval, aki azt mondta, hogy employer brandinggel legfeljebb  az IT-cégek vagy a multik tudnak foglalkozni, mert csak nekik van erre emberük, erőforrásuk. Gyanítom, hogy ezzel nem ért egyet.

- A nemzetközi trendek alapján az Employer Branding térnyerése a recruiting folyamatokban szembetűnően gyors ütemben növekszik. Gyakori helyzet, hogy a vállalatvezetők az újdonságokat fenntartással kezelik, aztán ha mások elkezdik használni, akkor rájönnek, hogy mégsem olyan bonyolult dologgal állnak szemben. Az egyszerűsített employer branding a saját jó gyakorlataink kommunikációja. Ezzel már megtettük az első lépést a tudatos figyelem felé. Ezen felül azt gondolom, hogy ha a vállalatvezetők korrektül kezelik a munkatársaikat, az azonnal tükröződik a cégprofilban, a munkáltatói márkában is. Ennyire egyszerű. Ha korrekt vagy, és ezt meg is tudod mutatni, akkor megtalálnak téged a jó munkavállalók, és nemcsak megtalálnak, de szívesen is maradnak nálad. Igazából az a nagy kihívás, hogyan tartsd meg azokat a munkavállalókat, akik már értéket képviselnek a céged számára. 

A Randstad HR szolgáltató cég 2020-as felmérése alapján a különböző generációkhoz tartozó munkavállalóknak a következő szempontok a fontosak egy cégnél:

  • Z (18-24 év): 23%-nak az, hogy egy munkahely legyen sokszínű és befogadó,
  • Y (25-34): 43% a rugalmasságot várja el a munkahelyétől,
  • X (35-54): 53%-nak a munka-magánélet egyensúlya a legfontosabb,
  • Baby boomer (55-64): 65% szerint pedig a biztonság a legfontosabb.

Ebből is látszik, hogy mindenkinek más a prioritás, erre figyelni kell, és nem igaz, hogy csak az IT-cégek engedhetik meg maguknak azt, hogy employer brandinggel foglalkozzanak. Ez a DreamJobs által már nem is pénz kérdés. Azt is fontosnak tartom kiemelni, hogy az employer branding nem egy új teher, nem egy költségtétel, amire plusz erőforrásokat kell fordítani. Ha a vállalatvezető, vagy a menedzsment által vezetett közösség jó, akkor a pozitív munkáltatói márka is erősödik. Itt viszont az a kérdés, hogy ezt mennyire tudod megmutatni a nagyvilágnak. Tulajdonképpen a 2021-es Loveable Workplaces Awards, vagyis a Szerethető Munkahelyek Díj ezeket a jó gyakorlatokat mutatja be egy helyen, amely inspiráció lehet a többi cég számára is, hogy rádöbbenjenek, a saját cégük is lehet szerethető.

Azt is határozottan cáfolom, hogy az employer branding a nagyvállalatok felségterülete. A DreamJobs alapkoncepciója is az volt, hogy kis startupoknak találjon megfelelő munkaerőt. Az alapítók, Balogh-Mázi Mária és Balogh Petya (Balogh Péter, a Nav N Go siker startup alapítója, angyalbefektető, a Cápák Között szereplője – szerk. megj.) startupok tulajdonosaiként szembesültek azzal a problémával, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt saját vállalkozásaikhoz. Ezért döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy olyan platformot, ahol akár a kis startupok is meg tudják magukat mutatni munkáltatói szempontból. Ahol vonzóvá tudják tenni állásajánlataikat azoknak a fiataloknak, vagy már tapasztalattal rendelkező munkakeresőknek, akiknek például pont a rugalmas munkaidő, a jó hangulat, vagy éppen az együtt elfogyasztott ebéd sokkal többet jelent, mint csupán egy szakmai követelmény és feladatleírás egy álláshirdetésnél. Aztán a DreamJobs rendkívül gyorsan fejlődött, a startupok után egyre több megkeresés érkezett a közép- és nagyvállalatok, valamint multik részéről is. Az elmúlt három-négy év árbevétele és üzleti eredményei alapján a DreamJobs maga is kilépett a startup kategóriából, ennek megfelelően a csapat is folyamatosan bővült, és ma több mint 25 kollégával dolgozunk együtt. Ez a szép eredmény is bizonyítékul szolgál arra, hogy az employer branding nem különcködés, hanem egy eszköz, amelyet használni kell, amellyel érdemes foglalkozni.

  

Milyennek látja úgy általában a munkaerőpiacot itt Romániában? Mennyire könnyen találnak egymásra az álláskeresők és a munkaadók? Mennyire könnyű megtalálni a szerethető munkahelyeket?

- Különösen Székelyföldön találkozom még azokkal a sztereotípiákkal, hogy "hát nem szeretem a munkahelyem, de legalább van, bemegyek nyolctól négyig dolgozni, és majd csak eltelik". Ezt ki kell nőnie az egész társadalomnak, munkavállalóknak és munkaadóknak egyaránt. Amikor 2019-ben megalapítottam a cégemet, akkor azt láttam, hogy nincs olyan erdélyi magyar állásportál, ahol úgynevezett skillek, vagyis szaktudás-szakértelem alapján kapcsolnak össze munkaadókat munkakeresőkkel. Erre a problémára válaszként döntöttem úgy, hogy írok egy európai uniós pályázatot, amelyet megnyertem, ennek keretében pedig sikerült összehoznom ezt az együttműködést a DreamJobs Magyarországgal. A DreamJobsban az a különleges, hogy egy kétoldalú piactérként hidat teremtünk az álláskeresők és a szerethető munkahelyek között, akik részletes bemutatkozásuk által, közös értékeik mentén találnak egymásra. Nagyon büszke vagyok arra, hogy jelenleg közel 200 cégprofil van a DreamJobs Romania oldalán, és egyre több munkavállaló készíti el nálunk a saját Self-Branding Profilját. 

Kicsit olyan ez, mint a párkeresés. Nem kell ezer másik ember szeressen, elég, ha az az egy szeret engem, akit én is szeretek. A lényeg, hogy megtaláld azt a helyet, ahol az értékek azonosak. Ha nekem például fontos a rugalmas munkabeosztás, akkor teljesen logikus, hogy olyan állásajánlatokat keresek, ahol ez hozzátartozik a cégkultúrához. De elképzelhető, hogy mások a kötött munkaidőt szeretik, és számukra az jelenti az értéket, ha kapnak laptopot, telefont a munkavégzéshez. Ezeket a részleteket mind meg lehet és meg kell mutatni a cégprofilokban, sőt az álláshirdetésekben is, így nagyobb eséllyel lesz sikeres egy recruiting folyamat és talál egymásra az a munkavállaló, illetve munkaadó, akik valóban passzolnak egymáshoz. 

A verseny egyik korábbi kiadásának az volt az egyik hívó gondolata, hogy meg kell mutatni: itthon is vannak szerethető munkahelyek, itthon is érdemes munkát vállalni. Úgy látják, hogy sokan azért választják a külföldi munkát, mert nem is ismerik a számukra izgalmas munkaadókat itthon?

- A DreamJobs az úgynevezett fehér galléros, azaz az irodai és IT állásokban erős elsősorban, hiszen gyakran találkozunk azzal, hogy ezeken a területeken dolgozó szakemberek jelentkeznek itthoni, romániai állásokra. A marketing számok is azt mutatják, hogy a www.dreamjobs.ro felhasználóinak 22%-a magyarországi, de például az Amerikai Egyesült Államokból, Svédországból vagy Németországból is követik az oldalt. Szóval igen, a külföldön élők is keresik az itthoni kihívásokat, a munkalehetőségeket, és vannak már jó példáink, olyanok, akik itthon találtak munkát. Az álláshirdetések esetében a cégeknek lehetősége van fizetési sávot is megadni, biztatjuk is őket a transzparenciára. Az oldalunkon távmunkák is találhatók, hiszen olyan magyarországi cégek is vannak, akik a covid-helyzetben kialakult távmunka térnyerésével érdeklődnek a romániai munkavállalók iránt is. Tehát ez mindkét oldalon működik, de a célunk az, hogy megmutassuk az itthoni jó munkalehetőségeket, amelyekkel a megfelelő munkaerőt akár haza is tudjuk vonzani.

Mit üzenne azoknak a vállalatvezetőknek, akik ezek után is idegenkednek attól, hogy részt vegyenek a Szerethető Munkahelyek versenyen?

- Én 2008-ban tanultam meg azt a darwini gondolatot, hogy "Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra". Ez nemcsak az állatvilágban, hanem a cégek esetében is érvényes. A mai folyamatosan változó környezetben azoknak a cégeknek van hosszú távú jövője, akik tudnak és akarnak is alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz. A DreamJobs és a Szerethető Munkahelyek ezeknek a cégeknek a gyűjtőhelye. Célunk az, hogy minél több cég ismerje fel a megváltozott helyzetet és igényeket, legyenek nyitottak a transzparenciára és mutassák meg, hogy mitől szerethető munkahelyek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing