2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Soldigo: segítünk abból megélni az embereknek, amit szeretnek csinálni

Kérdezett: Kicsid Attila utolsó frissítés: 16:58 GMT +2, 2016. december 16.

Emlékeztek még a csíkszeredai Shoptsiera? A startupnak már 7 ezer ügyfele van világszerte, az Egyesült Államoktól Dél-Afrikáig. Nemrég nevet változtattak, és komoly újításokkal is készülnek. 


Emlékeztek még a csíkszeredai Shotpsie-ra? Arra az internetes áruházak létrehozására szolgáló platformra, amely rövid idő alatt rengeteg otthonról dolgozó és kisvállalkozó azon problémájára nyújtott megoldást, hogy nem engedhetik meg maguknak a professzionális, igencsak drága webáruházak létrehozását és működtetését. A StartupYard cseh startupgyorsító figyelmét is felkeltő kis székelyföldi csapat azóta bővült, nevet is változtatott, már 7 ezer ügyfelük van a világ számos pontjáról, és fontos újdonságokkal készülnek. Erről is kérdeztük Máthe Zsolt-Lászlót, a startup ügyvezetőjét (CEO).

Az utolsó beszélgetésünk óta nevet változtattatok. Miért hoztátok meg ezt a döntést, és miért Soldigo?

Máthé Zsolt-László: - Így van, névváltáson mentünk át. Arra jöttünk rá ugyanis, hogy a Shoptsie nevet nem minden ügyfelünk és partnerünk érti meg például egy telefonbeszélgetés alkalmával. Úgy döntöttünk, hogy változtatni fogunk. Sokat ötleteltünk, megközelítőleg 100 nevet találtunk, viszont a .com-os doménnevek hiánya miatt fokozatosan csökkent ez a szám, és végül megszületett a Soldigo. A Soldigo jelentése az angol "Have your product sold and go to the next customer"-ből jön, vagyis "Add el a terméked, és térj rá a következő vásárlódra". Egyszerű, rövid, jó a hangzása, és összhangban van a jelenlegi trenddel. 

Hol tartotok most, hány ügyfeletek, felhasználótok van? Ki tudtok emelni egy olyan pillanatot, döntést vagy akár újítást, amikor igazán elkezdett növekedni a Soldigót használók száma az elmúlt időszakban? Vagy a növekedés sokkal inkább egyenletes, folyamatos volt?

- Jelenleg több mint 7 ezer felhasználónk van a világ minden részéről, az Egyesült Államoktól egészen Dél-Afrikáig. A Soldigót használók száma egyenletesen növekedett, év közepén havi 600 új regisztrált felhasználónk volt. Várható volt, hogy az újonnan regisztrálók száma visszacsökken a névváltás és az új brand bevezetése során, de most már újra folyamatosan növekedik. Még nem értük el újra a havi 600-at, de azon dolgozunk.

A most regisztrált felhasználók, igaz, nincsenek olyan sokan, de sokkal aktívabbak, amit az újonnan bevezetett felületnek köszönhetünk. Az utóbbi időben nagyon keményen dolgoztunk, hogy kielégítsük a ügyfeleink igényeit: jelentős frissítéseket és újdonságokat is eszközöltünk, hogy jobbá tegyük webáruházkészítő és marketing eszköztár felületünket. A továbbfejlesztést az ügyfeleink kérései, valamint az új technológiai trendek inspirálták.

 

Bővült a csapatotok is. Hogyan keres új munkatársakat egy székelyföldi startup?

- Szerintem minden vállalkozás a maga módján keresi az új munkatársakat. Számunkra az volt a fontos, hogy olyan munkatársakat találjunk, akik ugyanazokat az értékeket képviselik, mint mi, hasonlóan gondolkodnak, hasonlóak az elképzeléseik, és ami a legfontosabb, hogy ki mernek lépni a megszokott “napi 8 órás” gondolkodásmódból, munkaprogramból. Egy olyan barátságos munkahelyi környezetet hoztunk létre, amelyben nem a ledolgozott munkaóra a fontos, hanem inkább a munka hatékonysága. Az új felület fejlesztése során a csapatunk egy fejlesztővel és egy rendszergazdával bővült. Jelenleg öten vagyunk.

Most éppen gőzerővel dolgoztok valamin. Mit tudtok elárulni róla?

- Így van. A közeljövőben fogunk elindítani egy új Soldigo csomagot, a Marketing csomagot. Jelen pillanatban a Soldigo két csomagban érhető el: van egy ingyenes csomag, amely keretén belül 9 terméket tölthetünk fel egy fotóval termékenként, illetve egy prémium csomag, amelynek az ára 9 dollár, azaz körülbelül 35 lej. A prémium csomagot használva korlátlan számú terméket tölthetünk fel 6 fotóval termékenként. Emellett olyan funkciók állnak a rendelkezésünkre, mint például a statisztikák, kedvezményes kódok, saját doménnév használata, szállítási költségek beállítása és így tovább.

A Soldigóval elkészíteni egy webáruházat nem kihívás, nem kell programozónak lenni hozzá. Annyira egyszerű, mint a Facebookon való posztolás, és az áruház igények szerint történő testreszabása is rendkívül könnyű. Naivak lennénk viszont, ha azt hinnénk, hogy a webáruház elkészítése elegendő, vásárlókra is szükség van. Ezért olyan új funkciókat vezettünk be az ügyfeleink segítésére, amelyekkel megnövelhetik az értékesítéseik számát. Itt olyan megoldásokra gondolok, mint például az elhagyott kosarak visszaszerzése, újra készleten alkalmazása, a kosár elmentése funkció és még sok más. Ezek az új funkciók az új Marketing csomagban lesznek elérhetőek.

A Soldigo egyik fontos előnye a több csatornán való értékesítés, az úgynevezett “multichannel selling”. A Soldigót használva egy árukészletből értékesíthetünk a létrehozott webáruházunkban, a Facebook oldalunkon és bármilyen más már létező weboldalon vagy blogon, ahová be tudjuk építeni a webáruházunkat. Az értékesítési csatornákat és a marketing eszözöket is folyamatosan bővítjük. A közeljövőben bevezetjük az úgynevezett “social selling”-et vagyis az Instagramon, Pinteresten és hasonló közösségi hálókon történő eladást, így az online értékesítés gyerekjáték lesz. A célunk az, hogy segítsünk az embereknek abból megélni, amit szeretnek csinálni. 

Figyelitek, hogy mit csinálnak a nagy versenytársak? Fenyegetést éreztek például a Facebook, vagy más technológiai vállalat miatt? Mi kell ahhoz, hogy mondjuk 5 év múlva is versenyképes ajánlattal legyetek a piacon?

- Természetesen figyeljük a versenytársakat, és biztosak vagyunk benne, hogy ők is figyelnek minket. Szerintem egy egészséges versengéshez ez szükséges is, de nem érezzük fenyegetve magunkat. A tervünk az, hogy a Soldigót egy olyan felületté fejlesszük, amely kulcsfontosságú szerepet fog betölteni mind a hazai, mind a nemzetközi online értékesítés terén. Ahhoz pedig, hogy versenyképes ajánlattal a piacon maradjuk, az kell, hogy kitartóan dolgozzunk, és lépést tartsunk a online kereskedelem technológiai fejlesztéseivel, és akár meghaladjuk ezeket.

Már jó sok tapasztalat van a hátatok mögött. Milyen tanácsokkal látnátok el egy hozzátok hasonló, kezdő csapatot? Vannak tipikus hibák, amelyekbe a helyi startupok nagy valószínűséggel belefutnak?

- A bezárkózottság a legnagyobb hiba, amelybe a helyi startupok belefutnak. Mindenki meg akarja tartani magának az ötletét. Az első tanács, amit ajánlani tudunk, az az, hogy legyenek nyitottak. Azzal, hogy valaki elmondja az ötletét, rengeteg visszajelzést is kap, és lehet, hogy rájön, nem is annyira világmegváltó az ötlete. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani róla, hanem inkább azt, hogy át kell gondolni és más szögből kell megközelíteni. A másik tanács amit ajánlani tudunk az, hogy soha ne egyedül fogjanak neki egy projektnek. A csapat mindennél fontosabb.

Mi kéne ahhoz, hogy helyi szinten kialakuljon egy egészséges startup ökoszisztéma? Vagy ez csak álom?

- Szerintünk nem álom, sőt. Dolgozunk is azon, hogy próbáljunk besegíteni a helyi, erdélyi startup ökoszisztéma kialakításába. Ezért hoztuk létre a “Startup Caffé” Facebook-csoportot is. A csoport célja az, hogy mi, az erdélyi startupperek, vállalkozók, könnyen el tudjuk érni egymást, segítsünk egymáson, és a startup világ aktualitásait meg tudjuk beszélni. Ezúton is felkérünk minden vállalkozót, startupot, hogy csatlakozzon. 

online
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing