2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Megeszi a Facebook az internetet 2017-ben?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 10:32 GMT +2, 2016. november 22.

Nagyobb az esély, hogy túlélsz egy repülőgép-katasztrófát, minthogy valaki a bannerodra kattintson - hangzott el a VI. KÁMFOR marketing szekciójában.


Fordulóponthoz érkeztünk, az Egyesült Államokban szakértők szerint 2016-ban először fognak nagyobb értékben digitális hirdetéseket eladni, mint televíziós reklámokat. Ha az amerikai szakértők becslései helytállóak, akkor várhatóan 77 milliárd dollárt fog kitenni idén Amerikában az online hirdetések piaca. Ebből az összegből 90 darab Trump-tornyot lehetne építeni, vagy 322 amerikai elnökválasztást lehetne lebonyolítani - kezdte előadását Nagy Gábor online marketing és SEO specialista, a VI. Kárpát-medencei Fiatal Közgazdászok Találkozójának (VI. KÁMFOR) marketing szekciójában.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Ifjúsági Frakciója (RIF) által hétvégén szervezett konferencia egyik plenáris előadásáról már írtunk itt. Ebben a cikkben a marketing szekció meghívott előadóinak, Nagy Gábornak, Lévai Richárdnak és Birtha Attilának a legfontosabb gondolatait foglaltuk össze röviden.

Minden marketingcsatorna hanyatlik idővel

Nagy Gábor SEO (search enginge optimalization) specialista az online marketing idei, és 2017-es legfontosabb trendjeit összefoglaló előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a marketing-eszközök kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy idővel minden csatorna hatékonysága nullához közelít. "A világ első online banner hirdetésénél körülbelül 44%-os volt az átkattintási arány. Ezt az arányt napjainkban 0,1%-on mérik. Szokták mondani szakemberek, hogy nagyobb az esély, hogy túlélj egy repülőgép-katasztrófát, minthogy valaki a bannerodra kattintson" - mondta Nagy. 

Nagy Gábor (Fotó: Bethlendi Tamás)

Nagy öt olyan eszközt emelt ki, amelyeknek a jelenlegi trendek szerint kiemelten megnő a szerepe a következő időszakban:

  • Videó: ezen a területen a Facebook jelentősége csökkenni fog, és főként a fiatalabb generációk esetében a Snapchat és az Instagram előretörésére kell számítani.
  • Virtuális asszisztens: idővel a nagy technológiai vállalatok ilyen jellegű fejlesztései is beérhetnek, és a Google-keresésekhez hasonlóan ez az eszköz is a vállalatok fontos marketingcsatornájává válhat.
  • Weboldalból App: bár még mindig inkább kísérletekről, mint jó megoldásokról lehet beszélni, egyre több weboldal költözhet át mobilos applikáció formájába. Érdemes viszont arra figyelni, hogy akkor érdemes applikációt készíteni egy hírportálnak például, ha az alkalmazás valamilyen pluszfunkciót is kap, ellenkező esetben a felhasználó nem túl valószínű, hogy le fogja tölteni.
  • Kiterjesztett valóság: jó példa erre a Pokemon Go, amely Japánban például a helyi McDonald's-szal kötött partnerségi megállapodást. Ennek részeként minden McDonald's-ban Pokemonokat helyeztek el, aki pedig bement egy étterembe ezeket "begyűjteni", az nagy valószínűséggel menüt is vásárolt.
  • Viselhető eszközök: eladási számok alapján az Apple 2015-ben a világ második legjelentősebb óragyártójává lépett elő. Ezek az okoseszközök viszont Nagy szerint már nem csupán egy pluszképernyőt jelentenek a csuklóra, hanem egyre inkább az egészség, fitnesz tracking irányába indulnak el. Az egészségipar amúgyis egyre nagyobb szeletet fog kiszakítani a jövőben. 


Megeszi a Facebook az internetet 2017-ben?

A Facebook, mint marketingcsatorna viszont valószínűleg még soha nem volt ennyire erős. Lévai Richárd közösségi marketing specialista szerint továbbra is megkerülhetetlen eszköz marad az online hirdetések piacán. Romániában évente átlagosan 700 ezerrel nő a Facebook felhasználók száma, és már elérte a 8 milliót úgy, hogy a statisztikák mindössze 11 millió internetfelhasználót jegyeznek. Lévai szerint ez a növekedés még nem azt jelzi, hogy érett lenne a hazai piac, és ezt támasztja alá az is, ha a magyarországi adatokhoz hasonlítjuk a számokat, ahol már szinte alig van növekedés ebben a tekintetben. 

Lévai Richárd (Fotó: Bethlendi Tamás)

Lévai szerint a Facebook legnagyobb erejét az eszközök adják, amelyeknek köszönhetően állandóan online vagyunk. Az online eltöltött idő jelentős része ráadásul az elemzések szerint főként 3-4 alkalmazásra koncentrálódik, köztük van a Facebook is, az applikációk többsége inkább csak porosodik a telefonon. “Ezért az online eltöltött időért harcolnak az online vállalatok. De nem csak a felhasználók által eltöltött idő tekintetében érdemes megvizsgálni, hogy milyen eszközöket használjunk, mint marketingcsatorna. Érdemes követni a pénz útját is, azt, hogy melyik vállalat milyen fejlesztésre költ inkább. Egy webáruháznak például nagyon fontos irány lehet, hogy a Facebook a videótartalmak és az online fizetés fejlesztésére költi a legtöbb pénzt " - magyarázta Lévai.

A szakértő szerint bizonyos szinten a Facebook az új internetet jelenti. A kisvállalkozások számára is egyre inkább jó alternatíva lehet a saját weboldal, vagy webáruház helyett a saját Facebook-oldal működtetése. Ez költségek szempontjából is észszerű döntés lehet részükről - emelte ki Lévai, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy erre a lehetőségre nagy valószínűséggel a Facebook is áldozni fog. A Mark Zuckerberg által alapított vállalat már próbálkozott olyan felületekkel ugyanis, amelyekben eltüntette a Facebook-sávot, így akár az is elképzelhető, hogy a közösségi portál saját brandjét is kész lenne beáldozni ahhoz, hogy minél inkább elfogadható alternatívát nyújtson a kisvállalkozásoknak.

Lévai szerint ráadásul a Facebook még egy nagyon fontos piacot teljesen át fog alakítani, a különböző ilyen jellegű Facebook-csoportok térnyerése miatt az apróhirdetési oldalak valósággal konganak az ürességtől. Erre a folyamatra még jobban ráerősíthet az is, hogy bár a Facebook nagyon sokáig nem igazán szerette az ilyen jellegű csoportok létrejöttét, ma már a marketplace oldalak létrehozásával inkább támogatja a jelenséget. 

Fotó: Bethlendi Tamás

Egyetlen klikk távolságra vagyunk a versenytársunktól

A Facebook ilyen határozott térnyerése egyre nagyobb kihívás elé állítja az online értékesítő vállalatokat is. A digitális világban a konkurencia mindössze egyetlen klikk távolságra van. Ha valaki a weboldalunkra kattint, és 20 másodpercnél többet kell várnia ahhoz, hogy a felület betöltődjön, akkor tovább fog állni - mondta Birtha Attila, a marosvásárhelyi proClick digitális reklámügynökség vezetője és résztulajdonosa.

Birtha szerint a vállalkozásoknak is tudomásul kell venniük, hogy a világ lassan felköltözik a felhőbe. S bár a jelenlegi digitális korban a vállalatoknak nagyszerű célzási lehetőségeik vannak, meg kell küzdeniük azzal is, hogy egyre kevesebbszer, és legtöbbször hideg eszközökön keresztül találkoznak az ügyfelekkel, ami gyakran a bizlmatlanség érzéséhez vezethet. A szakember szerint ezzel a problémával a vállalatoknak foglalkozniuk kell, ellenkező esetben sokat bukhatnak rajta. 

Birtha Attila (Fotó: Bethlendi Tamás)

Birtha arra is felhívta a figyelmet, hogy rendkívül fontos a célok meghatározása a különböző online marketingkampányok indítása előtt. Saját tapasztalataik szerint ugyanis az sem jó, ha egy online kampány túl jól sikerül, és olyan sok ügyfélhez tud általa eljutni egy vállalat, amennyit saját erőforrásaival már nem tud kiszolgálni. Egy ilyen helyzet nemcsak a vállalkozás, hanem az ügyfelek számára is rendkívül sok bosszúságot okozhat.

Annak fontosságára is kitért, hogy minden online értékesítő vállalatnak pontosan tudnia kell, hogy mennyit ér számára egy ügyfél. "Ha tudjuk például, hogy egy ügyfelünk évente hányszor vásárol átlagosan, egyszeri alkalommal mekkora összeget fizet ki, és nekünk ebből mekkora nyereségünk származik, akkor pontosan tudni fogjuk azt is, hogy mennyit érdemes elkölteni egy kampány során. Így teljesen más szemmel tudunk értékelni egy ügyfelet" - mondta Birtha.

Facebookmarketing
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing