2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Nem a profit, hanem a kupák számítanak. Mégis egyre többet érnek Európa futballklubjai

szerk. utolsó frissítés: 14:22 GMT +2, 2016. június 02.

A KPMG szerint már nem a Real Madrid az egyeduralkodó a legértékesebb futballklubok listáján. Majdnem 3 milliárd eurót ér Európa két légértékeseb csapata.  


Elkészült a KPMG legújabb listája a kontinens legértékesebb futballklubjairól. A minden évben megjelenő rangsorral a pénzügyi elemzőcég nem kis meglepetést okozott a rajongók körében, ugyanis a friss Bajnokok Ligája győztes Real Madrid mellé az első helyre felzárkózott az utóbbi időben gyengén szereplő Manchester United, mindkét klub értékét egyaránt 2,9 milliárd euróra becsülték a KPMG elemzői. A dobogó harmadik helyére a Barcelona került fel, a katalán csapat cégértékét 2,8 milliárd euróra becsülték. 

A Real Madrid a hétvégén története 11. BEK/Bajnokok Ligája serlegét hódította el.

A KPMG összesen 32 futballklubot vizsgált, és a nagyobb csapatok dominanciáját az is mutatja, hogy a ranglista első három helyezettje adja a vizsgált klubok összértékének harmadát. Ráadásul, ha a negyedik helyezett Bayern München cégértékét is hozzáadjuk az első háromhoz, akkor nagyobb összeget kapunk, mint a német rekordbajnokot követő nyolc csapat összesített értéke.  

A lista összeállításokor az elérhető pénzügyi mutatók mellett az elemzés készítői figyelembe vették a csapatok által a pályán elért eredményeket, a rajongótáborok nagyságát, és még a klubok hagyományait is felértékelték. S ugyan a pénzügyi mutatók szerint a Real Madrid egymagában végzett volna az élen, a legnagyobb szurkolótáborral a Manchester United rendelkezik, így eddig példátlan módon megosztva foglalják el a lista első helyét 2,9 milliárd eurós cégértékkel. 

Forrás: KPMG / The European Elite 2016

Több elemzés is már korábban figyelmeztetett a Manchester United előretörésére. Hiába a csapat gyenge szereplése ugyanis, az angol bajnokság pénzügyi juttatásai még mindig jóval magasabbak, mint a többi vezető európai topligában. Azt az elemzés is megejegyzi, hogy a 2016-2019 közötti időszakra a Premier League-gel aláírt közvetítési jogok évenkénti értéke 2,4 milliárd euróhoz közelít. Mindezt figyelembe véve az sem meglepő, hogy a 10 legmagasabb cégértéket kapó csapatból 5 az angol élvonalban szerepel.

Hogyan készült a lista?

Ahhoz, hogy egyáltalán felkerülhessenek a 32-es listára, két feltételt kellett teljesíteniük a csapatoknak: egyrészt a legjobb 50 között kellett szerepelniük a működési bevételeik alapján, másrészt az UEFA-hoz leadott pénzügyi adataik elmúlt 5 évi átlagát tekintve is a legjobb 50 között kellett zárniuk. Ha a két feltétel közül csak az egyik teljesült, akkor egy csapat csak abban az esetben kerülhetett fel a listára, ha a Facebook követőinek számával a legjobb 30 között szerepelt.

A legjobb 32 sorrendjének meghatározását ugyanakkor nehezítették az országonként gyakran eltérő könyvelési gyakorlatok, a különböző valuták, illetve az árfolyamingadozások is, így ezek kiküszöbölésére a klubok számára az elemzők első körben három cégértéket is (alacsony, közepes és magas) meghatároztak, majd ezek alapján alakították ki a végső toplistát.

Forrás: KPMG / The European Elite 2016

Melyik városban dübörög a legnagyobb fociipar?

Érdekes eredményeket hozott a városok szerinti összevetés is. Manchester úgy szerezte meg az első helyet ebben a tekintetben, hogy a legjobb 32 csapat közül 2 csapat székhelye is a városban található. A Manchester United és Manchester City együttes cégértéke 4,52 milliárd euró. London három csapattal és 3,91 milliárd eurós összesített cégértékkel a második, míg Madrid a két Bajnokok Ligája-döntős csapatával, a Real Madriddal és az Atlético Madriddal csak a harmadik 3,49 milliárd eurós összesített eredménnyel. Külön kiemelendő, és a csapat gazdasági erejét is jól mutatja, hogy Barcelona úgy tudott negyedik helyen végezni ebben az összevetésben, hogy a városban működő két nagyobb csapat közül (FC Barcelona és Espanyol Barcelona) csak a spanyol bajnokság és kupa idei győztese, a Barcelona került fel a toplistára. 

Forrás: KPMG / The European Elite 2016

Nemcsak az egyes városok, hanem az országok közti eltérések is jelentősek. Anglia csapatai közel 40%-át adják a listára felkerülő 32 futballkklub együttes cégértékének. Ezen a listán kevesebb, de átlagosan értékesebb csapatokkal második helyen áll Spanyolország, harmadik Németország, negyedik Olaszország. Meghaladja az egymilliárd eurót a listán szereplő francia csapatok összesített cégértéke is, igaz, Franciaország jó helyezése döntően egyetlen csapatnak, a Paris-Saint Germain-nek (PSG) köszönhető. 

Forrás: KPMG / The European Elite 2016

Egyre erősebb iparág a futball

Az elemzés készítői kiemelik azt is, hogy az elmúlt évek dinamikus fejlődése következtében a klubok egyre nagyobb gazdasági potenciállal is rendelkeznek. A 32-es lista csapatainak összesített cégértéke például már meghaladja az Adidas 18,3 milliárd euróra becsült értékét is, igaz, még mindig jelentősen elmarad a mamutcég Nike-tól. 

Forrás: KPMG / The European Elite 2016

Ami mégis igazán izgalmassá teszi a sportszergyártók számára a futballklubokkal való együttműködést, és magyarázza azokat az irdatlanul magas összegeket is, amelyeket a Nike, az Adidas vagy éppen a Puma kifizet egy-egy nagyobb csapatnak, azt az alábbi ábra is jól megmutatja. Míg a világ három legnagyobb sportszergyártójának együttesen van 67 millió Facebook-követője, addig csak a Manchester Unitednak van 69 millió. Az angol csapat ráadásul csak a harmadik a legtöbb Facebook-követő szerint felállított listán, azt a Barcelona vezeti 92 millió követővel, második pedig a katalán klub ősi riválisa, a Real Madrid 88 millió követővel. A KPMG 32-es toplistájának tagjai egyébként összesen elképesztő embertömeget, mintegy 589 millió személyt tudnak megszólítani. 

Forrás: KPMG / The European Elite 2016

A KPMG arra a kérdésre is próbál válaszolni az elemzésben, hogy mitől lesz gazdaságilag is sikeres egy csapat. Ez azért is érdekes témakör az elemzők szerint, mert a klubok általában nem profitorientált intézményekként működnek, hanem sokkal inkább a sportszakmai sikereket helyezik előtérbe, a profitmaximalizálás helyett a maximális hasznosság elvét tartják szem előtt. 

És az elemzők szerint ez nem csak a klubok tradíciói miatt alakult így, hanem egyszerűen a fő bevételi forrást jelentő rajongók nyomásgyakorlása miatt. Hiába mondják, hogy a fociban egyre nagyobb szerep jut a pénznek, a KPMG szakértői szerint a sportszakmai sikerek számítanak elsősorban, hiszen ha rosszabbul teljesít egy csapat, akkor elfordulnak tőle a szurkolók, így kevesebb lesz a klub bevétele, de még a reklámszerződéseknél elkérhető összeg is jelentősen megcsappan. 

Forrás: KPMG / The European Elite 2016

sport
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing