2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9250 RON
USD = 4.1340 RON
HUF = 1.3889 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,608.18(-0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Shoptsie: a cseheket is meggyőzte a két székelyföldi fiatal ötlete

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

"A startup-gyorsítótól megkérdezték, ha meghívnak, részt tudunk-e venni a 3 nap múlva szervezett találkozón Prágában. Igennel válaszoltunk, és másnap már úton is voltunk" - mesélik.


Még tavaly novemberben írtunk a Shoptsie-ról, az internetes áruházak létrehozására szolgáló platformról, amelyet egy kis székelyföldi csapat fejlesztett ki. A Shoptsie.com megálmodói megoldást nyújtanak az otthonról dolgozók és a kisvállalkozók azon problémájára, hogy nem engedhetik meg maguknak egy professzionális webáruház létrehozását és működtetését. A platformot ősszel is teszteltük, és már akkor tetszett, hogy nagyon egyszerű a regisztráció, a webáruház létrehozásához sok tutorial videó állt a rendelkezésünkre, és több design téma közül is választani lehetett.

Nemrég értesültünk róla, hogy a platformot kifejlesztő két székelyföldi fiatal, Máthé Zsolt és Ördög Zoltán ötlete elnyerte a prágai StartupYard accelerator tetszését, és 200 startup közül kiválasztva meghívták őket a cseh fővárosba egy három hónapos programra.

Elmondásuk szerint a startup acceleratornak is köszönhetően az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött az ötletük: megváltoztatták a Shoptsie weboldalát, leegyszerűsítették a webáruhazak létrehozásának folyamatát, és úgy alakítottak át egyes oldalakat, hogy minél egyszerűbb legyen a használatuk. Emellett az üzleti modell is megváltozott: a Shoptsie jelenleg publikus béta verzióban van, és

bárki ingyen használhatja.

“A Pénzcsinálók cikkének megjelenése óta megnövekedett a Shoptsie webáruházak száma és a Shoptsie fejlesztésével is nagy előrelépéseket értünk el. Különböző alkalmazásokkal bővítettünk, mint például a többnyelvűség, így a Shoptsie webáruház-tulajdonosok ma már 16 különböző nyelven jeleníthetik meg webáruházaikat” – számoltak be a platformmal kapcsolatos további újdonságokról megkeresésünkre a fejlesztők.

A több új applikáció mellett jelentős újítás az is, hogy a csapat tagjainak egy alkalmazás segítségével már azt is sikerült megoldaniuk, hogy a webáruházban feltüntetett árakat a külföldi böngészők saját pénznemükben láthatják. A jövőbeli terveikről szóló kérdésünkre ugyanakkor sejtelmesen csak annyit mondtak: “több ötletünk és tervünk is van, hogy milyen irányba fogjuk fejleszteni a Shoptsie-t, de ezekről majd a megfelelő időben fogunk beszámolni”.

Hogyan kerültek Prágába?

Elmondásuk szerint az elmúlt években folyamatosan figyelemmel kísérték a különböző startup-eseményeket, minden lehetőséget próbáltak megragadni annak érdekében, hogy növeljék kapcsolataik számát és olyan személyekkel, szakemberekkel találkozhassanak, akik segíthetnek előrelépni, akár úgy is, ha csak véleményt formálnak a Shoptsie-ról.

“Egy magyarországi programra jelentkezve, Zsolt második opcióként bejelölte a prágai StartupYard acceleratort is, majd készültünk az interjúra, ami alapján eldöntik, hogy kit hívnak meg. Az interjú után nemleges választ kaptunk a magyarországi program szervezőitől, de meglepetésünkre másnap kaptunk egy mailt, hogy a prágai StartupYard accelerator szervezői szeretnének beszélni velünk.”

A megkeresést egy interjú követte. “Megkérdezték, ha meghívnak, részt tudunk-e venni a 3 nap múlva szervezett találkozón Prágában. Igennel válaszoltunk, és másnap már úton is voltunk”. A cseh fővárosban 200 jelentkező startup közül 15 csapat egyikeként vettek részt egy személyes bemutatón. Másfél hét múlva megtudták, hogy sikerült bejutniuk.

Mentorok segítik a munkájukat

A három hónapig tartó program részeként a Shoptsie csapata rendszeresen találkozik mentorokkal, akik különböző területekről érkeznek: “vannak cégvezetők, nagy IT-cégek alkalmazottai, vezetői, de olyanok is, akiknek már sikerült túladniuk első startupjukon. Többek között alkalmunk volt találkozni a Microsoft korábbi európai igazgatójával”. Kiemelték, hogy a mentorokkal való munkakapcsolat azért különösen hasznos, mert így különböző nézőpontból tudnak rávilágítani az elképzeléseikre, és olyan visszajelzéseket kapnak, amit a javukra tudnak fordítani. “Visszanézve, már az első hónap után látszik, hogy mennyit tanultunk, fejlődtünk és fejlődött maga a Shoptsie is.”

“Sokat jelent ugyanakkor, hogy egy ilyen innovatív közegben dolgozhatunk, hiszen szinte minden percben új dolgokat tanulunk. Az elmúlt hónapban napi nyolc órát a StartupYard által rendelkezésünkre bocsátott irodában dolgoztunk és itt találkoztunk a mentorokkal is” – mesélik. A csapat tagjai az elkövetkező két hónapban különböző workshopokon vesznek részt.  

Több mint webáruház-létrehozó platform

A fejlesztők saját Tips&Tricks blogot is vezetnek a Shoptsie weboldalán, hasznos tartalmak megosztásával tennének azért, hogy a felhasználóik egyre tudatosabban mozogjanak az online kereskedelem világában.


"A felhasználók nagy részének idegen az online eladás - végülis a Shoptsie azért jött létre, hogy erre nyújtson egy könnyen kezelhető megoldást -, és az online marketing is. Miközben azon dolgoztunk, hogy minél több áruház jöjjön létre, rájöttünk, hogy egyik a másik nélkül nem létezhet. Tehát a sikerünk és a felhasználóink sikere azon múlik, hogy működőképes legyen az áruházuk és a vásárlók megtalálják őket" - magyarázzák a blog létrejöttének szükségességét.

Elmondásuk szerint a legnagyobb nehézséget a felhasználók igényeinek és szokásainak megismerése jelenti, és az, hogy ezeknek megfelelően tudják ajánlani a szolgáltatásukat. "Néhány webáruház-tulajdonossal rendszeresen beszélgetünk, tanácsokat adunk és kapunk. Ha egy kérdés többször felmerül, akkor írunk egy blogpostot vagy elkészítünk egy applikációt" - mutatnak rá.

A végleges verziót a nyár folyamán tervezik elindítani, "de addig még sok fejlesztés és tesztelés vár ránk. Nem beszélve a StartupYard programjában tanultak hatékonyabb használatáról."

vállalkozásonline
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing