2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9250 RON
USD = 4.1340 RON
HUF = 1.3889 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,608.18(-0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Székely fiatalok nyomják le az internetes óriást

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Máthé Zsolt és Ördög Zoltán pont azokat a problémákat küszöbölte ki a Shoptsie-val, amiket pár hete mi is észleltünk a Shopify internetes bolt nyitására alkalmas oldal tesztelésekor.


Felhasználóbarát, programozói vagy grafikai tudás nem kell hozzá és már több mint 300 webáruház jött létre a segítségével. Ez a Shoptsie, egy kis székelyföldi csapat által kifejlesztett, internetes áruházak létrehozására szolgáló platform. A startupról a Shopify kipróbálása kapcsán írt cikkünk megjelenése után értesültünk, és úgy tűnik, ez a vállalkozás is a cikkben felsorolt problémákat azonosította a már meglevő, online boltok létrehozására alkalmas honlapok szolgáltatásai kapcsán, és többségükre megoldást is talált.

Máthé Zsolt-László és Ördög Zoltán is a Babeș-Bolyai Tudományegyetem csíkszeredai karán végzett matematika-informatika szakon, az alapképzés elvégzése után Zoltán dolgozni kezdett, Zsolt tovább tanult a brassói Transylvania Egyetem informatika szakán. Később saját webdesign cégeket alapítottak, ahol különböző közös munkák erejéig dolgoztak együtt. Egy éve a baráti kávézások ideje alatt döntötték el, hogy megpróbálják együtt sikerre vinni Zsolt ötletét, amelyen már évek óta gondolkozik. Egy olyan honlapot hoztak létre, amelynek segítségével bárki létrehozhatja a saját webáruházát.

"A shoptsie.com vagy webuzlet.ro oldalon egyszerűen lehet regisztrálni és percek alatt létrehozni egy online áruházat. A 30 termékig ingyenes opciót bárki használhatja" - mesélik a Pénzcsinálóknak. A Shoptise-nál applikációkkal lehet kiterjeszteni az online áruház képességeit, ezek jelenleg fejlesztés alatt állnak, az áruk 5-9 euró/app között lesz. A jelenlegi három ingyenes applikáció a Facebook shop, a már létező weboldalba/blogba való beágyazhatóság és a közösségi oldalak linkjeinek hozzáadása. "A későbbiekben lesz lehetőség végtelen termék feltöltésére, lesz még statisztika, kedvezményes kódok, szállítás opciók, valutaváltó és saját url is" - mondták el terveikről. Az oldalon megtalálható néhány online áruház szemlélteti, hogy mire tudja használni a Shoptsie-t az, aki online szeretné eladni a termékeit. Példák itt.

Az elmúlt években folyamatosan szembesültünk azzal a problémával, hogy az otthonról dolgozók és a kisvállalkozók nem engedhetik meg maguknak egy professzionális internetes áruház elkészítését - mondja Zsolt. "Ennek a problémának a megoldására találtuk ki a Shoptsie-t, amely egy olyan olcsó és elérhető platform, ahol a felhasználók önmaguk hozhatnak létre webáruházat és ingyenesen 30 terméket forgalmazhatnak. A Shoptsie három az egyben megoldást kínál, amellyel a kisvállalkozók több felületen tudják értékesíteni termékeiket: a saját Shoptsie webáruházukban, a már létező weboldalukon vagy blogokon, valamint a Facebookon is. Mivel erdélyi kezdeményezésről van szó, a fejlesztők figyeltek a többnyelvűségre: rögtön három nyelv közül (angol, magyar és román) lehet választani.

Mi is kipróbáltuk az áruházat és tetszett, hogy nagyon egyszerű volt a regisztráció, sok tutorial videó állt a rendelkezésünkre, a forgalmazandó termékeket kategóriákba rendezhetjük, az oldalon bannereket helyezhetünk el és 9 design téma közül lehet választani. Azonban, akárcsak a Shopify esetén, a Shoptsie-n sem lehet beállítani a lejes fizetést a PayPal rendszeren keresztül. Az alapítók elmondták, ez az azért van, mert a PayPal nem támogatja még a RON-ban történő kifizetést. Ezért a Shoptsie-n bevezettek egy másik választható opciót, hogy a vásárló kitölthet egy űrlapot, és majd az átvételnél fizet. További észrevételünk volt, hogy a rendeléseknél nem lehet beállítani a szállítási költség megjelenítését. A vállalkozók közölték: erre külön applikációt fejlesztenek, amely még programozás alatt áll és országonként lehet majd szállítási költséget beállítani a segítségével.

A startupot egy évig fejlesztették és a béta verziót ez év tavaszán indították el. "Mint minden új termék, ez is folyamatos figyelmet és fejlesztést igényel. Mivel ez egy önerőből finanszírozott projekt, továbbra is foglalkozunk webfejlesztéssel. Ezzel párhuzamosan fejlesztjük a Shoptsie-t, sokszor a munkaidő után is" - mondják az alapítók.

Kérdésünkre, hogy a startup alapítása során milyen nehézségekkel szembesültek, elmondták, mivel mindketten a szakmában dolgoznak (Zsolt programozó, Zoltán grafikus), a fejlesztéssel nem volt probléma, de a szolgáltatás népszerűsítésénél akadt tanulnivalójuk. Egy másik probléma, hogy Erdélyben nehéz befektetőket találni - nyilatkozták. Jelenleg a Shoptsie önerőből finanszírozott projekt.

"A Shoptsie-t online reklámozzuk, elsősorban a Facebookon illetve a keresőoldalakon. A célközönségünk a kisvállalkozók és az otthonról dolgozók. Ami a kisvállalkozókat illeti, őket közvetlen módon szeretnénk elérni, telefonos és személyes találkozások által, az otthonról dolgozókat pedig partnerségeken keresztül. Sikeres partnerkapcsolatokat alakítottunk ki különböző helyi egyesületekkel is, ilyen a Csíki Anyák Egyesülete vagy a TEREM.ro. A közeljövőben szeretnénk kapcsolatba lépni különböző Facebook-csoportokkal, ahol a tagokat érdekelheti az online eladás" - osztották meg terveiket.

vállalkozásonline
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing