2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Pénzcsinálás egyszerűen: kipróbáltuk a Shopify-t

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Gyakorlatilag bárki nyithat online boltot, és a költségekbe sem fog belerokkanni. Persze hibái is vannak a rendszernek.


Nemcsak a szabadidő eltöltésére, hanem pénzkeresésre is alkalmas az internet – hirdetik a Facebookon hónapok óta. Miután számtalanszor találkoztunk a falunkon az online bolt indítására ösztönző reklámmal, úgy döntöttünk, kipróbáljuk a Shopify-t, amely ingyenes tesztperiódust kínál felhasználóinak. Egy online bolthoz persze termékekre is szükség van, ezért Zsuzsa segítségét kértük, aki saját kezűleg készít krémeket, és elgondolkodott már egy internetes áruház nyitásán.


Előkészületek

Zsuzsa fotókat készített az „árusítandó” termékekről, majd egy táblázatban összesítette az „árjegyzéket”. Kitalálta a bolt nevét, és megtervezte a logóját.

A bolt létrehozása

Az online bolt létrehozása a Shopify weboldalán keresztül nagyon egyszerű volt: gyakorlatilag tíz perc alatt minden szükséges információt megadtunk, és készen álltunk a kezdésre. A kötelező lépések megtétele után sem „hagyott magunkra” a rendszer: dönthettünk úgy, hogy lépésről lépésre folytatjuk a bolt feltöltését, vagy hogy magunktól fedezzük fel a felületet. Az irányított feltöltés egyszerű volt: kérte, hogy adjuk meg a bolt nevét, töltsünk fel termékeket, hozzunk létre kategóriákat.

A termékek feltöltésekor lehetőség van részletes leírás hozzáadására és az adott termékek többféle kiszerelésben történő árusítására is. A fotók feltöltése sem volt túl bonyolult: bár szebb lett volna, ha azonos méretű képeket vágunk, a rendszer elboldogult a különböző méretű fotókkal is. A termékek listája persze később is szerkeszthető, akárcsak a kategóriáké. Teendőink közé tartozott még a címlap személyre szabása, valamint a Rólunk (About us) rovat szerkesztése is. Ezzel meg is voltunk az alapokkal.

A létrehozott online boltot alapértelmezés szerint myshopify.com végződéssel lehet elérni, de a rendszer lehetőséget biztosít rá, hogy saját domain nevünkre irányítsuk a boltot, vagy hogy évi 9 dollárért .com, .net, .org domain nevet vásároljunk. 


Rendelések és árak

A webshop tulajdonosa dönthet úgy, hogy az ügyfélnek csak a csomag kézbesítésekor kell kifizetnie a rendelését, valamint úgy is, hogy online fizetési rendszert telepít az oldalára. Utóbbi viszont nehézkes egy romániai felhasználó számára: a Shopify által használt fizetési mechanizmusok egyelőre nem teszik lehetővé a lejes fizetést. Az euróban vagy dollárban történő fizetésekkel az árfolyamveszteség a probléma: egy romániai cég ugyanis csak lejben számlázhat. A Shopify egyébként tranzakciós illetéket is felszámol: ennek értéke a választott tarifacsomagtól függően 0,5-2% között mozog.


A tarifacsomagok

A Shopify már-már idegesítően sokszor emlékeztet a 14 napos ingyenes időszak alatt, hogy ez hamarosan lejár, és ha folytatni szeretnénk, választanunk kell a tarifacsomagok között. Havi 29 dollár az  alapcsomag, ezzel korlátlan mennyiségű terméket lehet forgalmazni, 1 GB-os tárhely áll a rendelkezésre, és 2% a tranzakciós díj.  A professzionális csomag, mellyel sok egyéb extra mellett már ajándékkártyákat is lehet kínálni az ügyfeleknek, havonta 79 dollárba fáj, a legtöbb opciót és korlátlan tárhelyet tartalmazó csomag pedig már havi 179 dollár.  Azoknak, akik alacsony költségvetéssel vágnak neki az online bolt üzemeltetésének, külön opciót kínál a Shopify: a legfeljebb 25 termék forgalmazását lehetővé tevő csomag havi díja csak 14 dollár.

Az Incont.ro cikke szerint Romániában komplexitástól függően körülbelül 1500 euróért tervez meg és tart fent egy évig egy online boltot egy szoftverfejlesztő cég. Ez havi 125 eurónak felel meg: ennél még a Shopify professzionális csomagja is olcsóbb.

Pár fotó az általunk készített Zs’Organik webshopról:

A kezdőlap


Így néz ki egy kategória


És így egy termék oldala

Zsuzsa észrevételei a Shopify használatáról:

 

- a felhasználói felület könnyen alkalmazhatónak tűnt, szimpatikus

- a Shopify 14 napos próbaidőt kínál, de szerintem ez a próbaidő nagyon kevés, hogy normálisan tesztelhesd a boltot, épp arra elég, hogy feltöltsd a termékeidet, szóval egy kicsit átverésnek érzem

- hiányolom, hogy nem lehet lejjel vásárolni, és hogy a tesztverzióban nem lehet több nyelven megjeleníteni az oldalt

- a jobb dizájnokért külön kell fizetni, az ingyenes beállítható betűméretek, betűtípusok fapadosnak tűnnek

- az olcsóbb csomag csak a vásárlásokról készít statisztikát, az oldalletöltésekről nem

üzlet
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing