2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,442.26(0.51%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Csobánnal tarol a Vodafone

Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Zseniális vagy totál ciki? A Vodafone egy juhászt állított új kampánya középpontjába, aki három hét alatt több mint kétszázezer lájkot gyűjtött, és 164 ezren beszélnek róla. 


Zseniális vagy totál ciki? A Vodafone egy juhászt állított új kampánya középpontjába, aki három hét alatt több mint kétszázezer lájkot gyűjtött, de ami még durvább: a Facebook számlálója szerint 164 ezren beszélnek róla.

Ghiță Ciobanulnak (szabad fordításban: Juhász Gyuri) 2013. február 11. óta van Facebook-oldala, de legelső bejegyzése, az alábbi fotó augusztus 23-i – igaz, a hitelesség kedvéért visszadatálták február 11-re. A pásztor egy bejegyzése túl van a húszezer lájkon, és tucatnyi további bejegyzése érte el a tízezres határt.

A Szeben megyei Zsinna közelében élő és dolgozó juhász, aki a Vodafone szeptember elején indított reklámfilmjének köszönhetően vált országosan ismert személyiséggé, attól igazán izgalmas, hogy nehéz megállapítani: tényleg létező személy, vagy csak egy színész, aki juhászt játszik.


Nézzük a tényeket. Elég furcsa lenne, ha egy reklámarc valóban az lenne, akinek mondja magát. Hozzászoktunk már, hogy a fogínyt kímélő fogkrémet ajánló fogorvosok, a színeket megóvó mosóport és még puhább ruhákat eredményező öblítőt reklámozó házvezetőnők valójában színészek. A Vodafone szpotjában azonban feltűnik a felirat: valódi történet. Nos, ez viszont elgondolkodtató.A Facebook-oldalt egyértelműen nem ő működteti – ez egyrészt a fotók egy részéből is kiderül, másrészt a szövegek olyanok, ahogy egy bukaresti, huszas évei második felében járó McCann Ericksonos copywrite elképzelheti, hogy miként beszél egy erdélyi juhász. Egy nyelvész biztosan jobban meg tudná ezt állapítani, de ez az „ember” úgy ír, mintha önmaga karikatúrája lenne. Ami persze nem baj, hiszen a karakter eleve viccesre van véve, másképp nehéz is lenne az elvárt lájkszámot produkálni.

Viszont a fotókból elég jól kiderül az is, hogy ez az ember tényleg juhász – az a természetesség, ahogy az állatokkal foglalkozik, nem mesterkélt. Erre erősít rá az is, hogy egy médiasztár, Cabral meglátogatta, és vele párhuzamosan öt craiovai fiatal is felkereste Ghițát.

A kedvenc képünk, a felirattal:


Tudjátok, hogy alszik a csobán? Jól


A mi tippünk a következő: a fickó tényleg létezik, a környezet és a szituáció is valós, viszont a kommunikációt nyilvánvalóan nem rá, hanem profi marketingesekre bízták.

És még véletlenül se higgyük azt, hogy a Vodafone mobilnet szolgáltatásait népszerűsítő Ghiță az első hazai juhász, akinek nyoma van az interneten: a 33 éves, Zsil-völgyi Marcu Dimitrie Jura három egyetem megkezdése és egy befejezése után döntött 2006-ban a szakma mellett – miután szembesült azzal, hogy a szebeni Astra múzeum fizetéséből képtelen megélni. Igaz, ő nem a hegyekből írja a blogját, mert a laptopot nem viszi magával, hanem mindent papírra vet, és amikor lejön a hegyről, akkor tölti fel a szövegeket a decebaluirea.blogspot.com-ra.

VodafonereklámmédiaFacebook
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

marketing