2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A legnagyobb gázszolgáltatók is emelnek az áraikon: az E.ON és az Engie is kiküldte az értesítéseket

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 18:34 GMT +2, 2021. szeptember 24.

A jelentős áremelések elszenvedői ezúttal az úgynevezett inaktív fogyasztók lehetnek, akik a fölgázpiac teljes liberalizációja után nem kötöttek versenypiaci szerződést.


Az E.ON Románia a napokban a számla mellé csatolt értesítésekben fogja tudatni számos ügyfelével, hogy majdnem 50%-kal emelni fogja a földgáz megawattóránkénti (MWh) árát. Az emelés az úgynevezett inaktív fogyasztókat fogja érinteni elsősorban, vagyis azokat az ügyfeleket, akik a romániai földgázpiac liberalizálása óta eddig még nem kötöttek új, versenypiaci szerződést. Az áremelkedés ráadásul úgy történik, hogy az E-ON - más szolgáltatókhoz hasonlóan - a 2021. július 1. és 2022. június 30. közötti időszakra fix árat szabott meg az ügyfeleinek a Standard Gaz szolgáltatói csomag részeként, az árat viszont már most októbertől jelentősen emelné az energiapiaci helyzetre hivatkozva.

Az Economica.net szerint az E.ON azon ügyfelei, akik a fölzgázpiac teljes liberalizációja után nem kötöttek versenypiaci szerződést egy szolgáltatóval sem, 2021. júliusa előtt még áfa nélkül 134 lej/MWh körüli áron jutottak hozzá a szolgáltatáshoz (az árban nem csak a földgáz ára, hanem a különböző elosztói díjak is benne vannak). Mivel az egyetemes földgázpiacon a szerződéseket egy évre kötik, és a szerződések időtartama július elejétől a következő év juniusának végéig tart, az E.ON Románia erre az időszakra a következő ajánlattal állt elő az egyetemes fogyasztók felé: a földgáz végső fogyasztói ára a 2021. július 1. és 2021. december 31. közötti időszakban 151,8 lej/MWh-ra emelkedik, míg 2022. január 1. és 2022. június 30. között 159,6 lej/MWh-s fix árat vállalt a szolgáltató.

Az E.ON ügyfelei most viszont arról kaptak értesítést, hogy a vállalt fix árat az energiapiaci helyzet miatt a szolgáltató nem tudja biztosítani, ezért már október 1-től áremelkedés jön. Ráadásul az árak növelése jelentősnek tűnik: a nyáron vállalt 151,8 lej helyett az idei második félévre 222 lej/MWh-s árat, a következő év első felére pedig 159,6 lej helyett 238,8 lej/MWh-s árat közölt a szolgáltató. Az első időintervallumban (idén október-december) 46%-os, a másodikban (jövő január-június) 48%-os az áremelkedés.

Az E.ON által a Standard Gaz szolgáltatáscsomaggal rendelkező ügyfeleknek kiküldött értesítés. Forrás: Economica.net.

Az E.ON magyarázatában azzal érvvel, hogy a korábban közölt ár mellett a szerződéses viszony nem tartható fent, amivel gyakorlatilag arra utalnak, hogy jelenleg sokkal drágábban jutnak hozzá a földgázhoz a nagykereskedelmi piacon, mint amennyiért a korábban közölt árak mellett azt értékesíthették volna a fogyasztóknak. Ezzel a problémával tulajdonképpen a teljes hazai földgáz- és elektromos energia szolgáltatói piac küzd.

Forrás: Magda Ehlers/Pexels

Az Engie is jelentősen drágított

A legjelentősebb gázszolgáltatók közül nem az E.ON az első, amely közölte az ügyfeleivel, hogy a vállalt fix árat nem tudja teljesíteni, ezért már ősszel emelni fognak az árakon. Az ország déli részében, és néhány kelet-erdélyi megyében (például Brassó vagy Kovászna megyék) jelentős ügyfélbázissal rendelkező Engie Románia szintén azt közölte pár hete a liberalizáció után inaktívnak maradó ügyfeleivel, hogy jelentősen emelni fognak az árakon.

Az Engie 2021. júliusa előtt áfa nélkül 123,92 lej/MWh-s végső fogyasztói áron kínálta a földgázt az ügyfeleinek, majd az új árak kiközlésének szokásos periódusában (júniusban) azt közölte a fogyasztókkal, hogy a Gas Start szolgáltatáscsomaggal rendelkező ügyfelek esetében júliustól 155 lej/MWh-ra emelkedik az ár. Mivel a szerződésben ebben az esetben is fix ár szerepelt, az ügyfelek joggal számíthattak volna arra, hogy 2022. június 30-ig emellett az ár mellett kapják a földgázat. Ugyanakkor az energiapiaci helyzet az Engie Romániát is arra késztette, hogy alig az új árak júliusi érvénybe lépését követően, augusztus második felében értesítést küldjön ki az ügyfeleknek arról, hogy körülbelül 210 lej/MWh-ra (az ár nem tartalmazza az áfát) emelje az árakat november 1-től 2022 június 30-ig. Az emelés az Engie esetében is 35% körül lehet.

Az alábbi is olvasható értesítésben a vállalat közli az érintett fogyasztókkal, hogy a földgáz árát 175 lej/MWh-ra emeli, emellett emlékezteti az ügyfeleket, hogy a végső ár még tartalmazza 30,13 lejes elosztói díjat, valamint a szintén az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által meghatározott szállítói díjat.

Mit tehet a fogyasztó?

A hazai szabályozások szerint, amennyiben a szolgáltató egyoldalúan megváltoztatja a szerződésben foglalt feltételeket, ebben az esetben a korábban kiközölt fix árat, a fogyasztónak jogában áll 21 napon belül felmondani a szerződést az adott vállalattal. Amennyiben a fogyasztó nem tesz semmit, akkor tulajdonképpen hallgatólagosan elfogadja az új feltételeket. A jelenlegi piaci körülmények mellett viszont, amikor számos szolgáltató dönt az árak emelése mellett, a fogyasztók rendkívül nehéz helyzetben vannak akkor, ha mindenképpen új szolgáltatót szeretnének választani. Az árakról tájékozódni úgy a földgáz, mint az elektromos energia szolgáltatók esetén az ANRE árösszehasonlító felületén lehet.

Jelenleg egyébként folyamatban van egy vizsgálat az ANRE-nél, amely során azt ellenőrzik, hogy a gázszolgáltatóknak jogukban állt-e emelni a fix árakon a szerződések időtartama alatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális