2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Mikor merülnek ki Románia földgáz- és kőolajtartalékai?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:28 GMT +2, 2021. augusztus 29.

A jelenlegi tendenciák alapján már az évtized végére a végét járhatják Románia földgáztartalékai. A mentőöv a Fekete-tenger mélyéről jöhet.


Románia földgáztartalékai 9 év alatt kimerülnek, míg a kőolajból még 22 évre elegendő forrása van az országnak - derül ki a British Petroleum (BP) kőolajipari vállalat friss jelentéséből. A brit óriásvállalat immár 70. alkalommal tette közzé szokásos elemzését, amelyben nem csak a globális energiatartalékokat tekintik át a fontosabb országokra is lebontva, hanem a különböző megújuló energiaforrások térnyerését is nyomon követik. A mostani jelentés azért is érdekes, mert 2020-as adatokkal számol, tehát az is kiderül belőle, hogy miként alakult a bolygó és Románia energiafelhasználása a járvány kitörésének évében.

A tanulmány szerzői több mutatóval is mérik az energetikai kilátásokat, ezek közül az egyik legkézzelfoghatóbb az úgynevezett R/P ráta (az angol reserves-to production kifejezésből ered, az R betű a tartalékokat, míg a P az energiahordozók kitermelését mutatja évente), amely azt mutatja meg, hogy egy országnak még hány évig elegendő tartalékai vannak a különböző energiahordozókból. Fontos, hogy a mutató kizárólag a már feltárt fölgáz- vagy kőolajmezőkkel számol, nem vesz figyelembe olyan potenciális tartalékokat, amelyeknek a létezése még nem nyert bizonyítást.

Már az évtized végére kimerülhetnek Románia eddig feltárt földgáztartalékai

Az elemzésben a BP kutatói Románia esetében 9,1-es R/P mutatót számoltak a földgzátartalékokra. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi átlagos kitermelési volumen mellett ennek az energiahordozónak az esetében még kicsivel több mint 9 évre elegendő tartaléka van az országnak, tehát elképzelhető, hogy Románia már az évtized végére fölgáztartalékok nélkül marad. A konkrét számok azt mutatják, hogy az országnak körülbelül 100 milliárd köbméterre tehető a földgáztartaléka, tavaly pedig körülbelül 8,7 milliárd köbméter fogyott, miközben azt is fontos megjegyezni, hogy a járvány miatti korlátozások hatásaként az elmúlt évben 9,8%-kal csökkent országos szinten a fölgázkitermelés.

Fotó: Pixabay

Hogy Románia fölgáztartalékok terén jól vagy rosszul áll, arról a legnagyobb európai fölgdázkitermelő országok adataiból érdemes kiindulni. Nagy-Britannia a jelenlegi adatok szerint például csak 4,7-es R/P rátával rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi kitermelési ütem mellett a briteknek tulajdonképpen még 5 évre sem elegendő tartalékuk van ebből az energiahordozóból. Norvégia esetében ugyanez a szám 12,8 év, míg Hollandiánál 6,5 évre elegendő tartalékokkal számolnak. Az európai összkép tehát elég vegyes, Románia helyzetében a többi európai fölgáztermelő országhoz viszonyítva nincs semmi különös. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy a BP-nél arra jutottak, a globálisan elérhető összes ismert fölgáztartalék 49 évre elegendő a jelenlegi kitermelési ütem mellett, akkor meglehetősen könnyű eljutni arra a következtetésre, hogy nem csak önmagában Románia, hanem az egész EU számára gondot okozhat a földgáztartalékok kimerülése. Ebből a szempontból az is sokat mondó adat, hogy Oroszország fölgáztartalékai még 58,6 évig elegendőek, míg Ukrajna esetében ugyanez a szám 57,5 év.

A kőolajtartalékoknál kicsit jobbnak tűnik a helyzet

A kőolajtartalékok esetében Románia helyzete kedvezőbb, vagy legalábbis kedvezőbbnek tűnik. A BP elemzése szerint a jelenlegi kitermelési ütem mellett az ország még 22,7 évre elegendő kőolajkészlettel számolhat, tehát a jelenleg elérhető információk szerint valószínűleg 2043 környékén fognak kimerülni Románia kőolajlelő helyei. Konkrét számokban ez a következőket jelenti: miközben az ország tavaly naponta átlagosan 72 ezer hordó kőolajat termelt ki (ez egyébként 3,3%-os visszaesés 2019-hez képest), addig az összes jelenleg feltárt kőolajlelőhelyen 600 millió hordónyi kőolajtartalékkal rendelkezett.

Ahogy a földgáz esetében, úgy itt is első körben más európai országokhoz érdemes mérnünk magunkat. A jelentés adatai szerint a két legnagyobbnak számító európai kőolajtermelő ország, Norvégia és Nagy-Britannia is nálunk rosszabbul áll az R/P mutató szerint. Előbbi esetében a kőolajkészletek még 10,8 évig, mig utóbbinál 6,6 évig elegendőek. Csak az R/P mutatóból kiindulni viszont nagyon becsapós lehet, hiszen miközben Románia mindössze naponta 72 ezer hordónyi kitermelésmennyiséggel rendelkezik, addig Norvégia esetében ez a szám napi 2 millió hordó, Nagy-Britanniánál pedig napi 1 millió hordó. Akárcsak a földgáz esetében, itt is elmondható, annak az oka, hogy a tartalékaink még jópár évig kitartanak, elsősorban az alacsony kitermelésmennyiséggel magyarázható. Globálisan egyébként a BP elemzői úgy kalkulálnak, hogy a bolygó jelenleg felárt kőolajkészletei még 53 évig elegendőek lesznek a jelenlegi kitermelési ütem mellett. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a 2070-es évekre még a legpesszimistább prognózisok szerint is a magújuló energiaforrásoknak és az új technológiáknak köszönhetően alapvető változáson fog átmenni a bolygó energetikai rendszere, ami minden bizonnyal azt fogja eredményezni, hogy az elérhető kőolajmennyiség jelentős része a mélyben marad.

Még lehetnek rejtett földgáz tartalékaink

A jelentésben szereplő számok alapján a kőolaj és a földgáz közül egyértelműen az utóbbi energiahordozó jelenthet tehát problémát Románia energiaellátása szempontjából. Az E-nergia.ro szakportál szerint viszont javulhat a helyzet, ha számba vesszük azokat a potenciális földgázelőhelyeket is, amelyek még nem kerültek feltárásra, de nagyobb potenciállal bírnak az ország energiaellátása szempontjából. A portál megjegyzi, hogy a Fekete-tenger mélye ebből a szempontból messze a legizgalmasabb terület, hiszen a kontinentális talapzatában az Országos Ásványkincshatóság régebbről származó jelentése szerint körülbelül 200 milliárd köbméter fölgáz található.

Ezek közül messze a legnagyobb a Neptun Deep elnevezésű, 42 és 82 milliárd köbméter földgázt rejtő gázmező. Erről jelenleg is tárgyalások zajlanak, az OMV Petrom és az ExxonMobil akutélisan egyaránt 50-50%-os részesedéssel rendelkezik a gázmezőben, az amerikai vállalat viszont a romániai jogszabályi bizonytalanságok miatt már ezelőtt két évvel úgy döntött, hogy értékesíteni fogja a saját részét. Az ügy jelenleg ott tart, hogy az ExxonMobil kizárólagossági szerződést kötött a részben román állami tulajdonban levő, de tőzsdére is bevezetett Romgazzal. A kizárólagossági szerződés lényege, hogy az ExxonMobil vállalja, annak érvényességi ideje alatt kizárólag a Romgazzal tárgyal. Ha a feleknek sikerült is egyezségre jutni, az még korántsem fogja azt jelenteni, hogy célegyenesbe került a projekt: az OMV Petrom vezérigazgatója, Christina Verchere szerint ugyanis, amennyiben hatóságok nem fogadják el az idén a megígért offshore kitermeléseket szabályozó jogszabály-módosítást, okafogyottá válhat a fekete-tengeri projekt a klímasemlegességgel kapcsolatos célok miatt.

Jelentős földgáztartalék lehet még a Trident elvenezésű földgázmezőben, amelyről a Lukoilnak és a Romgaznak van koncessziós megállapodása. A Trident földgázmező becslések szerint akár 30 milliárd köbméter földgázat is rejthet, még zajlanak ugyanakkor a feltáró fúrások, a legutóbbi éppen eredménytelenül zárult, így a beruházással kapcsolatos döntés ebben az esetben is várat magára.

Egyetlen olyan nagyobb befektető van, amely már konrkét beruházási terveket is közölt. Az amerikai Carlyle befektetési alap tualdjonában levő Black Sea Oil and Gas (BSOG) nevű vállalat ugyan már bejelentette, hogy meg fogja indítani az általuk koncesszióba vett két földgázmezőn a kitermelést, a vállalat vezetői ugyanakkor ezzel párhuzamosan azt is bejelentették, hogy amennyiben a kitermeléseket szabályozó offshore-törvény a jelenlegi formájában marad, akkor be fogják perelni a román államot. A BSOG által koncesszióba vett mezőkből becslések szerint 10 milliárd köbméter fölgáz nyerhető ki 10 év alatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális