2021. október 19. keddNándor
EUR = 4.9481 RON
USD = 4.2724 RON
HUF = 1.3714 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,669.78(-0.32%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Két kattintással megnézheted, hogy milyen beruházások vannak a településeden (1. rész)

szerk. utolsó frissítés: 13:11 GMT +2, 2021. szeptember 07.

A Recorder tényfeltáró portál munkájának köszönhetően minden beruházási tervről, annak forrásáról és határidejéről tudhatunk. Egyelőre a Kovászna és Hargita megyei projekteket fésültük át.


Elképesztő munkát végeztek a Recorder munkatársai, ugyanis elkészítették az ország minden megyéjére és településére vonatkozó beruházások jegyzékét. A szerzők mintegy 93 intézmény adataiból dolgozva összesen 14 ezer, 2023-ig tervezett beruházást írtak össze, így mindenki szemlézheti, hogy a saját településén milyen projektek zajlanak épp, mennyi pénzért és milyen forrásokból.

A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy az adatokat április elsejéig gyűjtötték, így előfordulhat, hogy azóta módosultak bizonyos határidők vagy összegek. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a nagyvárosok esetében nem vették figyelembe az 1 millió lejnél kisebb értékű beruházási projekteket (hisz azt annyira nem érzékelik a lakosok, de például egy község 500 ezer lejes iskolafelújítása már komoly előrelépésnek számít, így a kisebb települések minden beruházását figyelembe vették), illetve kihagyták az országos és régiós szintű kezdeményezéseket is, mint amilyenek például az autópályák. Az adatbázisban ugyanakkor nem szerepel semmi olyan tervezet, amely az országos helyreállítási terv része lenne, mivel azt még nem hagyta jóvá az Európai Bizottság.

A szerzők többször is kifejtik, hogy elsősorban a településekre koncentráltak, hogy a lakosság számára sokkal átláthatóbb legyen a helyi önkormányzatok munkája.

Az útjavításra és a vízhálózatok kiépítésére megy a legtöbb pénz

Amint továbbgörgetünk az oldalon, máris láthatjuk, hogy Romániában összességében a legtöbb pénzt útjavításokra és közúti befektetésekre költenek az önkormányzatok, a legtöbb forrást pedig Európai Uniós alapokból biztosítják. Meglepő ugyanakkor, hogy Bukarest nagyságrendileg mennyire a többi város fölött áll, ami a befektetések értékét illeti, ugyanakkor az is szembetűnő, hogy ilyen szempontból Szatmárnémeti áll a második helyen, utána következik sorban Temesvár, Kolozsvár, Nagyvárad és Arad.

Országos szinten így állnak a nagyvárosok a beruházások összértékét tekintve.

Mi ebben a cikkben röviden azt foglaljuk össze, hogy a Kovászna és Hargita megyékben található nagyobb településeken milyen beruházási tervek szerepelnek a fentebb említett határidőn belül, azon kívül lehet böngészni az olyan települések projektjei között is, amelyeket most nem tettünk be az összefoglalóba.

Kovászna megyében 1,1 milliárd lejt biztosítanak beruházásokra helyi és országos költségvetésből, illetve Európai Uniós forrásokból

Ahogy az országos mutatóknál is megfigyelhető, Kovászna megyében is a közutak számítanak az abszolút prioritásnak, de jelentős azoknak a beruházásoknak az értéke, amelyek az oktatási intézmények, illetve a víz- és csatornahálózat felújítására, bővítésére lettek aláírva.

Kovászna megye. Minél sötétebb kék egy terület, annál több és magasabb értékű beruházások vannak

Sepsiszentgyörgy: közel 300 millió lej beruházásokra összesen (megyei 1.)

Nem meglepetés, hogy a megyeközpont a "legaktívabb" város. A Recorder csapata által összeállított adatbázis szerint az egyik legnagyobb projekt a szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányul.

Frissítés: közben kiderült, ez a nagyszabású projekt a tömegközlekedés, a gyalogos és kerékpáros közlekedés 9 komponensét/alprojektjét fogja össze és már tavaly aláírták a támogatási szerződést.

A városban ugyanakkor nagy hangsúlyt kapnak az örkői projektek, az oktatási intézmények rehabilitációja, de van más érdekes, nagy volumenű beruházási tervezet is:

 

Nagyobb felbontásért KATTINTS IDE. A különböző színek különböző kategóriákat jelölnek: a a halványabb zöld a környezetvédelmi beruházásokat, a szürke a közúti beruházásokat, a halvány kék a víz- és csatornahálózatok kiépítését jelöli, a rózsaszín az oktatási intézményekre vonatkozó beruházásokat, a sötétebb zöld az egészségügyi intézmények projektjeit, a halvány sárga a közösségi tereket jelöli, a lila a szociális projekteket, és vannak az egyebek, amelyekhez több kategória is besorolható. Itt a piros a sportlétesítmények kategóriáját jelöli. Nagyjából ezt a sémát követtük a többi városnál kiemelt beruházásoknál is. 

A táblázatban igyekeztünk a különlegesebb, nagyobb farsúlyú beruházásokat kimelni, de minden más egyéb projekt elérhető IDE KATTINTVA.

Barót: 102 739 728 lej beruházásokra összesen (megyei 2.)

Az viszont már igen meglepő, hogy a beruházások értékének tekintetében az erdővidéki kisváros áll a második helyen. Ennek magyarázata, hogy a megyei önkormányzat pályázatainak köszönhetően kimagaslóan sok pénz jut a közutak javítására, ezekhez pedig becsatlakoznak az érintett önkormányzatok, így Barót is. A város tekintetében nagyobb beruházásnak számít még a vízgyűjtő- és tisztítórendszerek felújítása.

Nagyobb felbontásért KATTINTS IDE

Itt is a fontosabb és nagyobb terveket emeltük ki, minden más projekt IDE KATTINTVA böngészhető.

Kézdivásárhely: 85 827 953 lej beruházásokra összesen (megyei 3.)

A céhes város legnagyobb befektetési projektje szintén olyan "megfoghatatlan", mint Sepsiszentgyörgy esetében, csak itt a "a kézdivásárhelyi lakosság életminőségének javítására" eszközölt projektekről olvashatunk, amelyek főleg kulturális és egyéb szabadidős szolgáltatásokkal kapcsolatosak. Továbbá itt is nagy hangsúlyt kapnak az oktatási intézmények, de a kórház és az inkubátorház sem maradt ki.

Nagyobb felbontásért KATTINTS IDE 

A táblázatban szintén a nagyobb farsúlyú beruházásokat emeltük ki, de minden megtaláható ITT

Kovászna megyének egyébként három projektje van az említett periódusban, ezek közül az egyik egy átfogó víz- és szennyvízrendszer bővítés 22 505 762 lejért, EU-s támogatásból, továbbá egy híd rehabilitációjára és egy másik híd kicserélésére adott le pályázatot a megyei tanács.

A beruházások összegét tekintve a megyében így alakul a települések további sorrendje: Zágonbárkány, Uzon, Málnás, Dobolló, Szitabodza, Nagybacon és Bodzaforduló. 

Hargita megyében 1,6 milliárd lejnyi beruházás van tervben 2023-ig

Ebben a megyében szintén a közúti beruházásokra szánnák a legtöbb támogatást, azonban arányait tekintve itt nagyobb a támogatás mértéke a víz- és szennyvízcsatornáknak, illetve az oktatási intézményeknek.

Hargita megye beruházási területei. 

Csíkszereda: több, mint 292 millió lej beruházásokra összesen (megyei 1.)

Sepsiszentgyörgyhöz hasonlóan a Hargita megyei megyeközpont legnagyobb beruházási terve szintén a környezetvédelmet, a fenntartható közlekedést célozza. De fontos kiemelni, hogy szinte mindegyik oktatási intézmény felújítására írtak pályázatokat és kiemelkedően sok tömbház hőközpontja újul meg ebben a periódusban. Csíkszeredában ugyanakkor több negyedben is bővítik majd a parkolási lehetőségeket.

 

Nagyobb felbontásért KATTINTS IDE

IDE KATTINTVA minden más részletet el lehet olvasni a megyeközpont terveiről.

Gyergyószentmiklós: 176.8 millió lej beruházásokra összesen (megyei 2.)

Hargita megye második helyezettje a szokásos, „trendi” beruházásokkal készül: nagy teret kapnak a víz- és kanálisrendszerek, átrendezeik a városi infrastruktúrát (33 millió lejért), de a listán van egy úszómedence is, amelyet már átadtak.  

 

Nagyobb felbontásért KATTINTS IDE

Ami kimaradt, arról ITT lehet bővebben olvasni.

Székelyudvarhely: 125,7 millió lej beruházásokra összesen (megyei 3.)

Székelyudvarhely szintén sok pénzt szán a közúti közlekedés és infrastruktúra átalakítására, ugyanakkor az inkubátorház is jelentősebb finanszírozást kap az önkormányzattól.

 

Nagyobb felbontásért KATTINTS IDE

Minden más részlet IDE KATTINTVA érhető el.

A megyei szintű projektek kapcsán Hargita megyében jóval több kiírás van, mint Kovászna megyében, többségük a közutak rehabilitációjára, javítására vonatkozik: például egészen nagy összeg, 124 millió lej megy az ocfalvi, homoródszentpáli, oklándi és kányádi megyei utak javítására, de van megyei pályázat a csíkszeredai Suta-tó melletti gát megerősítésére is.

A beruházások összegét tekintve Hargita megyében így alakul a települések további sorrendje: Maroshévíz, Csíkcsicsó, Csíkmadaras, Székelykeresztúr, Gyergyóvárhegy, Gyergyóalfalu és Parajd.  

Nyitókép: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala/FB

pályázatEurópai UnióGyergyószentmiklósSzékelyudvarhelyCsíkszeredaHargita megyeKézdivásárhelyKovászna megyeSepsiszentgyörgy
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális