2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

„Kár, hogy nem tudjuk átadni a frissen szedett zöldség illatát a Facebookon”

Kérdezett: Kádár Kata utolsó frissítés: 10:22 GMT +2, 2021. május 19.

Ha adott egy veteményes, amelyet szeretettel gondozol, akár egy vállalkozást is kiépíthetsz belőle. Ha a főzést is kreatívan éled meg, akkor pláne. Vállalkozói profil.


Katona János és Katona Erika Szilágy megyében, Zilahon élnek, a mindennapjaikban pedig azt a kisvállalkozást építik, amelyet közös szenvedélyük ihletett. Egy ideje elhatározták, hogy nem fogyasztanak húst, változatos és egészséges étrendet alakítanak ki maguknak. A vállalkozásukkal pedig lényegében saját tapasztalataikat, javaslataikat szeretnék megosztani másokkal, mindamellett, hogy alternatív megélhetési módot alakítanak ki a család számára.

Mikor döntöttétek el, hogy vállalkozni kezdtek? Miről szól a Bona Planta?

János: A vállalkozás ötlete konkrétan a karantén időszakban körvonalazódott. Akkor picit más elképzeléseink voltak, zöldség- és gyümölcsös bőségkosarakban gondolkodtunk. Az alapkoncepciónk lényegében az volt, hogy azzal foglalkozzunk, amivel mindketten szívesen foglalkozunk, ami hozzánk közel áll. Mi imádunk kertészkedni, plusz külön figyelmet szánunk az egészséges táplálkozásra, ami engem személy szerint a sportolásban is kisegít.

Erika: olyan szolgáltatást akartunk nyújtani, ami nem feltétlenül alapélelmiszerekről szól, tehát valamilyen különlegességet akartunk. Először zöldségchipsekre gondoltam, így elkezdtünk zöldségeket majd gyümölcsöket is aszalni. Egy alkalommal felötlött bennem, hogy mi lenne, ha a zöldségeket felaprítanám. Elkezdtem kísérletezni, véletlenszerűen kevertem össze az őrölt zöldségeket, és ahogy elkészült az első ételízesítő, akkor megvolt a „wow-érzésünk”. Ekkor tudtuk, hogy ezt folytatnunk kell. A termékpalettánkban eddig két típusú ételízesítő van: egy hagyományosabb és egy céklás zöldségkeverék. Van emellett gyümölcsből készült chips is, és reményeink szerint teafüvekkel meg más ínyencségekkel is tovább tudjuk majd bővíteni a kínálatot.  

A hagyományos fűszerkeverék. 

János: Mi minden egyes terméket a zöldség és gyümölcs természetes módján, adalékanyagok nélkül készítünk el, az ételízesítők is kizárólag aszalt zöldségből állnak. Nincs bennük sem só, sem semmi egyéb, ugyanígy az aszalt gyümölcsökhöz sem teszünk cukor vagy szirup adalékot, nem is beszélve a tartósítószerekről. Nálunk a tartósítás maga az aszalással történik, amelynek megvan a módszere: úgy kell elpárologtatni a zöldségek és gyümölcsök nedvét, hogy azok ne veszítsék el a zamatukat.  

Erika gyorsan bemutatja, hogyan is készül az almachips. Kiszedi a magházat, és vékony szeletekre vágja a gyümölcsöt.  

 

Így ni. 

Ezek pedig sorban bekerülnek a vadiúj aszalógépbe.

 

Jöhetnek a címkék...

... és végül a csomagolás. 

A termékek alapanyaga a ti kertetekből van?

Erika: Egy része igen. A zöld fűszernövények például kimondottan a mi kertünkből vannak. Minden egyes termék úgy készül, mintha saját magunknak csinálnánk. Hátra megyünk egy kis kosárral, leszedjük a friss, zsenge hajtásokat, aminek az illatát érezni kellene, de azt sajnos nem tudjuk átadni a Facebookon keresztül.

Valóban jó illat van a kertben.

Mivel eddig nagyjából csak kísérletezés és ötletelés fázisában állt a vállalkozás, nem állt minden a rendelkezésünkre. De az idén már sokkal tudatosabban ültettünk és veteményeztünk, így reményeink szerint már sokkal több saját termékkel tudunk dolgozni. Ha valamit pótolni kell, akkor azokat a helyi kistermelőktől, a piacról szerezzük be. Ilyen szempontból nagyon szerencsések vagyunk, hiszen rengeteg minőségi terméket lehet az itteni piacon vásárolni. Látszik az is, hogy ki a viszonteladó, hiszen az általuk kínált paradicsom „túl szép”. Mi a kicsit ütöttebb, kicsit hibásabb, földes zöldségeket keressük. Ha pedig találunk olyan őstermelőt, aki ilyeneket árul, akkor próbálunk nagyobb mennyiségben felvásárolni zöldséget és gyümölcsöt is.

Hogyan épült a vállalkozás oda, ahová, és mi a célotok vele?

János: Nagyjából minden lépés terv szerint haladt. Már jóval azelőtt volt Facebook és Instagram oldalunk, hogy konkrétan terméket készítettünk volna, amit el tudunk adni. Nekünk a célunk az volt, hogy először adjunk valamilyen értéket a Bona Planta mellé, és nem csak úgy "lenyomjuk a terméket a vevők torkán".  Eleinte nagyon sok receptet, tippeket osztottunk meg, vagy épp egészségügyi tanácsokat adtunk a követőknek. Mai napig figyelünk arra, hogy hasznos információkkal szolgáljunk. Hónapokon keresztül csak azzal foglalkoztunk, hogy ilyen típusú tartalmakat töltsünk fel az online térbe, és amikor eljutottunk arra a szintre, hogy termékeink legyenek, akkor már volt egy bizonyos közössége a vállalkozásunknak, ők pedig látták, hogy szakmai szinten elfogadhatóak vagyunk. Tehát törekedtünk arra, hogy bizalmat építsünk ki a jövőbeni vásárlóinkban.

Most nagyjából ott tartunk, hogy megszereztünk minden szükséges engedélyt az egészségügyi szervektől, Sarmaságon kialakítottunk egy kisebb műhelyt, beruháztunk egy nagyobb aszalógépbe, hiszen az egyre növekvő igények miatt erre nagy szükség volt. Úgy érzem, hogy elértünk egy újabb lépcsőfokra, most már vásárokba is készülünk, nagyobb mennyiséget tudunk termelni.  

Ami pedig a célt illeti: a folyamatos fejlődésre törekedünk, nincs olyan pont, ahol meg szeretnénk állni. Persze, teljesen elégedettek vagyunk most is, és nagyon örülünk, hogy idáig eljutottunk. Ha majd akkora kapacitásunk lesz, akkor alkalmazottat is felveszünk, ha nagyobb műhelyre lesz szükségünk, akkor még nagyobbat alakítunk ki. Ha a romániai piacon elég nagyok leszünk, akkor külföldre is terjeszkedni fogunk. Meglátjuk.

Erika és János a műhelyükben fogadtak. 

Ha már említetted a vásárokat… Jelenleg hogyan és hol értékesítitek a termékeket? A szájról szájra ajánlás, vagy az online forgalom hatékonyabb?

Erika: Az elején nagyon sokat számít a szájról szájra történő beajánlás, ebben pedig a szüleink is nagyon sokat segítettek. Tehát ebben nem vagyunk teljesen magunkra utalva, ami nagyon jó.

János: Attól függ, hogy a vállalkozás melyik fázisáról beszélünk. Most már eljutottunk oda, hogy a Facebookon reklámozhatjuk magunkat. Eddig ennek nem lett volna túl sok értelme, mivel nem tudtunk sok terméket előállítani. Viszont nagyon sokat segített az is, hogy itt a faluban sokat vásárolnak tőlünk, támogatnak, illetve más megyékből is számos személyi megrendelésünk van, barátok, ismerősök, családtagok egymásnak ajánlják a termékeket. Mivel a mi vállalkozásunk nem egyszeri alkalommal ad el egy bizonyos terméktípust, nagyon sokat számít, hogy a minőségnek jó híre legyen. Szóval ha ezt sikerült elérni, akkor igazából nem is kell mi magunkat nagyon reklámozzuk.

Ettől függetlenül online is rengeteg tartalmat nyomunk ki magyarul és románul is, hogy az emberek megismerjék a termékeket és a szolgáltatásainkat. A Facebookra például folyamatosan kell bejegyzéseket gyártani, másképp rohamosan esnek az elérések. Emellett kiszállítunk Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, és több székelyföldi településre is, valamint boltokba is szállítunk, igény szerint. Az eddigi vásárlóink körülbelül 30%-a az, akit mi ismerünk, a többiek vagy Facebookról, vagy ismerősöknek az ismerőseitől hallottak rólunk.

Erika: Azért sokat segítenek azok az üzletek is, akikkel felvettük a kapcsolatot. Talán Kolozsváron vásárolnak a legtöbben boltokból, de egyre nagyobb az érdeklődés a többi városban is.

Hogyan működik nálatok a kétnyelvű kommunikáció? Vannak román vásárlóitok is?

János: Vannak, de jóval kevesebben, mint a magyarok. Ennek pedig pont az a magyarázata, amiről az előbb beszéltünk. Mivel eleinte szájról szájra ment a hírünk, ezért főképp magyar ajkú követőtáborunk lett. De most már a román nyelvű oldalunkat is egyre többen követik, tehát alakul. Nyilván az is terv, hogy a román vásárlók körét is bővítsük, hisz a potenciális vásárlóknak a nagyobb százalékát ők teszik ki. Ami a kommunikánciókat illeti, minden egyes bejegyzést, cikket, receptet, amelyet feltettünk a magyar oldalra, ugyanúgy megosztjuk román nyelven is. Erre igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni.

Beleolvastam pár receptetekbe. Az ott mind saját találmány?

Erika: Ez az egész abból indult, amit mi szeretünk, meg ahogy mi élünk. A táplálkozásunk alapját is zöldségek és gyümölcsök teszik ki, húst nem fogyasztunk. Eleinte azzal próbálkoztunk, hogy bizonyos leírásokat, pozitív hatásokat tettünk közzé, például arról, hogy miért nagyon jó almát enni. Utána jött az ötlet, hogy tegyük ki a saját receptjeinket is, amelyeket mi találtunk ki.

János: A táplálkozásunk változatos kell legyen, ezért mindig új dolgokat próbálunk ki. Mi a vállalkozással lényegében ezt az élményt megosztjuk másokkal is. Próbáljuk ezt az értéket továbbadni annak, akit még érdekelhet.  

Erika: A receptek olyan szempontból is hasznosak lehetnek, hogy segítenek a zöldségekhez picit más megközelítést adni. A zöldségekből nagyon sok izgalmas dolgot lehet készíteni, ami kevésbé hagyományos. Persze, mi is nagyon szeretjük a jól bevált leveseket és egyéb finomságokat, de emellett próbálunk kreatívan hozzáállni a főzéshez. Az étel nekünk nem mindennapi szükséglet, számunkra ez kicsit mást jelent.

gyümölcszöldségélelmiszervállalkozói profil
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális