2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén a legnagyobb magyar lakosságú erdélyi városok

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 10:52 GMT +2, 2021. május 14.

Mutatjuk azt is, hogy városonként mekkora az egy főre jutó költségvetési források értéke.


Kolozsvár vagy Nagyvárad hatalmas 2021-es költségvetésével nehéz felvenni a versenyt, de mi azért összefoglaltuk, hogy mennyiből, illetve milyen célok mentén gazdálkodnak idén a jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi városok. Mutatjuk azt is, hogy melyik városban mekkora az egy főre jutó költségvetési források összege:

Kézdivásárhely

Költségvetés: 70 millió lej 
Fejlesztésekre fordított összeg: 35,2 millió lej (49,66%)
Egy főre jutó költségvetési források: 3785 lej 

Fotó: Kézdivásárhely önkormányzatának Facebook oldala

Kezdjük az áttekintést keletről indulva, a kisebb és közepes városok idei büdzséjének bemutatásával. Kézdivásárhely költségvetését április közepén szavazta meg a helyi tanács. A céhes város idén több mint 70 millió lejből gazdálkodik, ebből működési kiadásokra 34,7 millió lejt, fejlesztésekre 35,2 millió lejt fordítanak. A város bevételeit idén 63,9 millió lejre várják, a szokásos jövedelemadóból, áfavisszaosztásból, ingatlan- és járműadóból származó bevételek mellett a legnagyobb bevételi források, mintegy 21,4 millió lej, a helyi fejlesztések országos programjából (PNDL) és európai uniós pályázatokból származnak.

A Háromszék beszámolója szerint a város számára idén főleg az európai uniós pályázatok jelentik a prioritást, amiből 10-et nyertek meg 11 beruházási ponttal. Ahhoz, hogy minden beruházás esetében biztosítani tudják a szükséges önrészt, a város 10 millió lej értékű hitelkeretet is nyit.

Az idénre tervezett 70 millió lejes kiadásokból a polgármesteri hivatal működtetésére 6,2 millió lejt fordítanak, a tanügyi kiadások meghaladják a 15 millió lejt, kultúrára, sportra és zöldövezetek karbantartására 12 millió lejt fordítanak, szociális kiadásokra 4,7 millió lej jut. A fontosabb beruházások közül azt érdemes kiemelni, hogy jelentős összeggel fejlesztik a kézdivásárhelyi kórház sebészeti osztályát, uniós forrásokból, illetve önrészből több mint 3 milliót különítenek el eddig erre a célra.

Sepsiszentgyörgy

Költségvetés: 195,4 millió lej
Beruházásokra fordított összegek: 80 millió lej (40,9%) 
Egy főre jutó költségvetési források: 3488 lej 

Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzatának Facebook oldala

Kézdivásárhelyhez képest természetesen jelentősen nagyobb költségvetésből gazdálkodik Sepsiszentgyörgy. A megyeszékhely idén 195,4 millió lejes költségvetéssel rendelkezik, és ha figyelembe vesszük, hogy bevételi oldalon 192,8 millió lej szerepel, akkor akár azt a következtetést is levonhatjuk, hogy a városvezetés óvatos volt a városi büdzsé összeállításakor (mindössze 2,6 millió lejes hiány). Azt is meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy tavaly még 149,2 millió lejes költségvetéssel számoltak, a város költekezési kerete tehát jó 30%-kal nőtt az előző évhez képest.

A legnagyobb kiadási tételt, 42,2 millió lejt az oktatásra, főként iskolafelújításokra fordítják. Ez is jelentős, bő 36%-os növekedés az előző évhez viszonyítva. Beruházásokra közel 80 millió lejt fordítanak, ami kétszer akkora összeg, mint 2020-ban, és idén növekedni fognak az egészségügyi, szociális, környezetvédelmi és szállítási területekre fordítandó összegek is.

Az EU-s alapokból származó források a teljes költségvetés 23,53%-át teszik ki (46 millió lej), de az különösen biztató lehet a szentgyörgyiek számára, hogy a városvezetés jövőre ennek az összegnek több mint duplájára számít, ami majd a város költségvetését is jelentősen megdobhatja.

Csíkszereda

Költségvetés: 235,3 millió lej
Fejlesztésekre fordított összeg: 135,3 millió lej (57,5%)
Egy főre jutó költségvetési források: 6038 lej

Csíkszereda. Fotó forrása: Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének Facebook oldala.

Csíkszereda 2021-es költségvetése az egyensúlyról szól: a büdzsé bevételi oldalán 235,3 millió lej, a kiadási oldalán szintén 235,3 millió lej szerepel. A város ebből 100 millió lejt költ működési kiadásokra, így több mint 135 millió lej jut fejlesztésekre.

A működési költségek közül a költségvetés szerint 30 millió lej bérköltségekre megy el, a különböző közszolgáltatások működtetésére pedig 37 millió lejt fordítanak. Oktatásra 9,9 millió, kulturális tevékenységre 9,8 millió, szociális célokra 15,8 millió, míg szabadidős és sporttevékenységekre 12 millió lejt tudnak fordítani ebben az évben.

A fejlesztésekre szánt büdzsé (135,5 millió lej) a korábbi évekből származó, 61 millió lejes költségvetési többletből, 16 millió lejes központi költségvetési támogatásból, illetve 51,8 millió lejes EU-s támogatásból tevődik össze. A beruházásoknál a legnagyobb összeg a tanintézmények felújítására megy el, emellett jelentős kiadási tételként jelenik meg 45 tömbház hőszigeteléséhez szükséges 14 millió lej értékű önkormányzati hozzájárulás is.

Székelyudvarhely

Költségvetés: 115,4 millió lej 
Fejlesztésekre fordított összeg: 42,3 millió lej (36,6%)
Egy főre jutó költségvetési források: 3368 lej 

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. Fotó: a hivatal Facebook oldala.

Székelyduvarhely önkormányzata interaktívan is elérhetővé teszi a város költségvetését: ez nem csak átláthatóság segítése szempontjából jó döntés, hanem vélhetően az adózási kedvet is növeli, a városlakó ugyanis jobban átlatja és megérti, mire mennek el az általa befizetett adólejek.

De térjünk a lényegre: Székelyudvarhely költségvetése ebben az évben 115,4 millió lej lesz, amiből a tervek szerint 42,3 millió lejt beruházásokra fognak fordítani. A város bevételeit 102,8 millió lejre becsülték a városvezetők az idei évre, emellett arra is érdemes kitérni, hogy az elővő évekből jelentős, 12,6 millió lejes többletet tudtak áthozni erre az évre.

A város a legnagyobb összeget hatósági kiadások címszó alatt költi el idén 28,1 millió lej értékben, kultúrára, sportra, zöldövezetekre 21,2 millió lejt, közutakra 17,3 millió lejte, tanügyi kiadásokra 13,4 millió lejt fordít, a különböző szociális kiadások 10,3 millió lejt tesznek ki. A város EU-s forrásokból 23,2 millió lejre számít, míg állami és saját forrásokból 11,2 millió lejt fordít beruházásokra.

Székelyudvarhely költségvetésének egyik érdekessége, hogy a Szabad Emberek Pártjának kérésére a polgármesteri hivatal működési költségét jelentősen csökkentették az előző évekhez viszonyítva: a promóciós költségekből, a telekkönyvezési munkálatokra és a kiszállási költségekre fordítandó összegeket vágták meg legnagyobb mértékben.

Gyergyószenmiklós

Költségvetés: 113,5 millió lej 
Fejlesztések: 74 millió lej (65,2%)
Egy főre jutó költségvetési források: 6176 lej 

Gyergyószentmiklós. Fotó: Gyergyószenmiklós Önkormányzatának Facebool oldala.

Gyergyószenmiklós költségvetése 113,5 millió lej 2021-ben, amiből 74 millió lejt fordítanak beruházásokra. A beruházási lista nagyobb tételei között a víz- és csatornahálózat fejlesztéséhez szükséges összegek szerepelnek: jelentős, 10,5 millió lejt fordítanának az ivóvízhálózaton folyamatban lévő bővítési és modernizálási munkálatokra, míg szintén nagy, 8,7 millió lejes összeget a csatornahálózat fejlesztésére költenének idén.

Jelentős összeg, 5,2 millió lej szerepel még a város közvilágításának modernizálása mellett, ahogy a teherforgalmi út (Dózsa György, Békény és Halász utcák) felújítására is 3,68 millió lej elköltését tervezik. 6,6 millió lejt fordítanának a járóbeteg-rendelőintézet felújítására, és ehhez kapcsolódó eszközbeszerzésre. Gyergyószenmiklós költségvetésében egyébként nagyon sok megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének a költsége is szerepel: erről a Székelyhon kimerítő összesítéséből olvashattok részletesebben.

Marosvásárhely

Költségvetés: 504,2 millió lej
Fejlesztések: 142 millió lej (28,1%)
Egy főre jutó költségvetési források: 3754 lej 

Marosvásárhely költségvetése ebben az évben 504,2 millió lej, ami jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy tavaly a költségvetés végrehajtásáról szóló számok körülbelül 350 millió lejt mutattak mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. Az idei költségvetésben 316 millió lej szerepel a működést biztosító kiadások mellett, míg 188,2 millió lejt fejlesztésekre különítettek el.

Az elmúlt években állandó vitatémát szolgáltattak a marosvásárhelyi önkormányzat túl nagyra nőtt bérterhei, Soós Zoltán ősszel megválasztott polgármester is ígéretett tett arra, hogy csökkenteni fogják a személyzeti kiadásokat. Ehhez képest a tavalyi 104 millió lej után idén 114 millió lejt költenek fizetésekre, igaz, az éves béralapból a polgármester szerint 13 millió lejt az oltásközpontokban dolgozók órabére tesz ki (ezt ugyan be kellett venni a költségvetésbe, de a forrásokat a szakminisztérium biztosítja). Ha ezt a 13 millió lejes pluszkiadást kivonjuk, akkor arra juthatunk, hogy az előző évhez képest 3 millió lejjel csökkenhetett a béralap.

Marosvásárhely idei költségvetéséből 142 millió lejt szánnak beruházásokra, a tömegközlekedés fejlesztésére 25 millió lej jut, az utcai infrastruktúra modernizálására 17 millió lejt, oktatásra 9 millió lejt szánnak, amellett, hogy a városvezetés szerint a meglévő adósságok kezelése is komoly feladat, ezért a városvezetésnél csak olyan rövidebb lejáratú hitelek felvétele jöhet szóba, amelyekből rövid távon megtérülő beruházásokat valósíthatnak meg.

Kolozsvár

Költségvetés: 2,117 milliárd lej
Fejlesztések: 1,043 milliárd lej (49,3%)
Egy főre jutó költségvetési források: 6522 lej

Kolozsvár. Fotó: Kolozsvár Önkormányzatának Facebook oldala.

Kolozsvár persze teljesen más ligát képvisel. A város 2021-ben 2,117 milliárd lejből, vagyis 433,2 millió euróból gazdálkodik. Az idei évre szóló városi büdzsé szerint a költségvetés 50,7%-a működési kiadásokra, míg 49,3%-a fejlesztésekre megy el.

A városi költségvetés fejlesztésekre szánt tételei idén 45,27%-kal lesznek magasabbak, mint 2020-ban. Míg tavaly 718 millió lej ment el erre a területre, idén ez az összeg 1,043 milliárd lej lesz. A számokkal kapcsolatban ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a koronavírus-járvány miatti bevételkiesések jelentősen korlátozták tavaly Kolozsvár önkormányzatának költekezési lehetőségeit is.

A fejlesztésekre szánt költségvetésből a legtöbb pénz, 46,5% a közszállítás és az utak, 22,9% a lakások, szolgáltatások és közfejlesztések kategóriára, míg 12,6% kulturális és szabadidős fejlesztésekre megy el. Jelentős kiadás tétel még ezen a területen az oktatás: a fejlesztésekre szánt pénzek 8,7%-a a kolozsvári oktatás területén lesz felhasználva.

A költségvetést azzal terjesztette elé a városvezetés, hogy a kolozsvári lakosok által adók és illetékek formájában befizetett minden 1 lejre az önkormányzat számításai szerint 3 lejt sikerül lehívni európai forrásokból. A városvezetés azzal számol, hogy idén 411 millió lej lesz Kolozsvár európai támogatásokból származó jövedelme. 

Ami a nagyobb beruházásokat illeti, idén 17,6 millió lejt fordítanak a kolozsvári körgyűrűvel kapcsolatos projektre (főleg urbanisztikai tanulmányokra, illetve megvalósíthatósági tanulmányokra), és közel 25,9 millió lejt fognak költeni a helyiérdekű vasút, valamint a metró megépítésével kapcsolatos tanulmányokra és műszaki dokumentációk előkészítésére.

Szatmárnémeti

Költségvetés: 429,3 millió lej
Fejlesztések: 210 millió lej (47%)
Egy főre jutó költségvetési források: 4191 lej 

Szatmárnémeti. Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának Facebook oldala.

Idén 430 millió lej lesz Szatmárnémeti költségvetése, ami jelentős, 120 millió lejes növekedés az előző évhez képest. Az éves büdzséből 210 millió lejnyi összeg jut fejlesztésekre, ami a városvezetés szerint rekord. A fejlesztésekre szánt kiadási tételek nagyságát az magyarázza, hogy 164 millió lejnyi EU-s pályázatot sikerült lehívni, a városvezetés azt a célt hangoztatja, hogy minden, a szatmárnémetiek által befizetett 1 lejhez 4 lej uniós vagy kormányzati támogatást akarnak szerezni.

A városban több jelentősebb beruházás is szerepel idén a finanszírozandó projektek listáját: az idei beruházási költségvetésből folytatják a Szamoson átívelő, Strand utcáról induló harmadik hidat, szintén a Szamos fölé készülne gyalogos- és kerékpárhíd, bővítenék és korszerűsítenék az "újközpontbeli" gyalogos sétányokat és kerékpárutakat, emellett még a Kubik tó környékének szabadidőközponttá történő alakítása szerepel a nagyobb beruházási tételek mellett.

Nagyvárad

Költségvetés: 2,1 milliárd lej
Fejlesztések: 1 milliárd lej (47,6%)
Egy főre jutó költségvetési források: 10 694 lej

Nagyvárad. Fotó: Nagyvárad Polgármesteri Hivatalának Facebook oldala

A jelentős magyar lakossággal rendelkező városok közül Kolozsvár mellett még Nagyvárad mozgat meg ebben az évben jelentős költségvetési forrásokat. A rendkívül hamar, már március közepén elkészült városi büdzsé 52%-kal magasabb, mint az elmúlt évben. A városvezetés - annak ellenére, hogy tavaly, részben a koronavírus-járvány miatt sem jeleskedtek a város költségvetési forrásainak elköltésében -, erre az évre 1 milliárd lejnyi beruházásokra fordítható büdzsével számol.

Ebből az 1 milliárd lejes összegből 370 millió lej EU-s forrásokból, 179 millió lej hitelből lesz finanszírozva. A legfontosabb beruházásokként a városközpont alatti közúti alagút, valamint a Várpiac alatti átjárók megépítése, valamint a közszállítási flotta modernizálása (villamosok vásárlása) szerepel.

Megjegyzés: az egy főre jutó költségvetési források kiszámításánál a 2011-es népszámlálási adatokat használtuk.

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális