2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Jövő héten indul a háztartási gépek roncsprogramja. Mik a legfontosabb tudnivalók?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 19:30 GMT +2, 2021. április 23.

Tóga Istvánt, a Környezetvédelmi Alap új elnökét nem csak erről, hanem a Roncsautó-programról és az intézmény jövőbeni terveiről is kérdeztük.


A kormány szerdán elfogadta a Környezetvédelmi Alap idei költségvetését, így jövő héten elindul a Roncsautó-program, valamint a régóta várt háztartási gépek roncsprogramja is. A Környezetvédelmi Alap által működtetett mindkét programtípusnak jelentősen nőtt a költségvetése ebben az évben, a főbb változásokról, valamint az intézmény jövőbeli terveiről a szervezet nemrégiben kinevezett elnökét, Tóga Istvánt is kérdeztük.

Háztartási gépek roncsprogramja

A háztartási gépek roncsprogramja a decemberi kudarcba fulladt próbálkozás után 75 millió lejes, jelentősen megnövelt büdzsével indul (korábban 40 millió lejes volt a program keretköltségvetése). Ez az összeg az intézmény becslése szerint akár 100 ezer személy esetében nyújthat segítséget a háztartási gépek lecserélésére. A program pontos indulási időpontjáról egyelőre csak azt lehet tudni, hogy a Roncsautó-program (Rabla Clasic és Rabla Plus) április 26-ai elstartolását követően „rögtön” sor kerül rá. Az indulási sorrendet az magyarázza, hogy a roncsautó programoknak hamarabb bocsátották közvitára az alkalmazási útmutatóját.

A programmal a legfrisebb hivatalos szabályozás szerint a következő termékekre érhető el támogatás:

  • Mosógépek (200-300 lej, besorolástól függően)
  • Mosogatógépek (300-400 lej, besorolástól függően)
  • Klímaberendezések (400 lej, legalább A++ besorolás)
  • Hűtőszekrények/fagyasztók (300-400 lej, besorolástól függően)
  • Tévék (300-400 lej, besorolástól függően)
  • Ruhaszárítók (400-500 lej, besorolástól függően)
  • Porszívók (200 lej, 43 kWh/év energiafelhasználás alatt)
  • Laptopok (500 lej)
  • Táblagépek (300 lej)

A költségvetés jelentős növekedése mellett a háztartási gépek roncsprogramjánál az is fontos módosítás, hogy a támogatás összegét több termékkategória esetén is az új energetikai besorolás függvényében határozzák meg. "A módosításokra azért volt szükség, mert az új európai uniós rendelkezések szerint változik az elektronikus háztartási gépek energiahatékonysági besorolása. Bizonyára sokan tudják, hogy eddig az A, A+, A++ és A+++ besorolásokat használták, a nemrég bevezetett változások következményeként viszont az A-tól egészen G-ig terjedő skála lesz a használatos. Ezek az EU-s rendelkezések azt a célt szolgálják, hogy a jövőben minél energhiahatékonyabb eszközök kerüljenek a kereskedelembe" - magyarázta Tóga István.

Tóga István emlékeztetett, hogy az új EU-s rendelet szerint március 1-től minden kereskedőnek, attól függetlenül, hogy tevékenységét fizikai kereskedelmi egységben vagy online végzi, a termékek mellett kötelezően meg kell jelenítenie az új energiahatékonysági besorolást is. Azon háztartási gépek esetén, amelyeket 2020. november 1. után gyártották, kötelezően az új, A-tól G-ig terjedő skálát kell feltüntetni, míg a november 1. előtt legyártott háztartási cikkek esetén a régi és az új besorolás megjelenítése is kötelező. "Ezek a változások a Környezetvédelmi Alapnál is okoztak fejtörést" - tette hozzá Tóga.

Fotó: Pixabay

A korábbi kiírásokhoz képest az is változást jelent, hogy idéntől laptopok és tabletek cseréjére is lehet igényelni 500, illetve 300 lej értékű támogatást egy régi, azonos eszköz leadása esetén. Tóga szerint ezzel is a jelenlegi helyzet kihívásaira szeretnének reagálni, hiszen mint mondta: a jelenlegi vírushelyzet mindenkit érint, az otthoni munka és az online tanulás miatt nagy segítség lehet az ilyen eszközök cseréjének támogatása.

Az értékjegyekért történő regisztrációban nincs változás az elmúlt évekhez viszonyítva: a felhasználók a Környezetvédelmi Alap által működtetett oldalon regisztrálhatnak, a jelentkezés érvényesítése után az összes szükséges adatot tartalmazó vouchert a Környezetvédelmi Alap által jóváhagyott kereskedőknél vásárolhatják le. Egy felhasználó egy termékkategóriában csak egyszer igényelhet utalványt, emellett az is fontos szabály, hogy a leadandó eszközzel azonos terméket kell vásárolni: nem lehet például hűtőt mosógépre cserélni.

Változnak a Roncsautó-program feltételei is

Az április 26-án rajtoló Roncsautó-program idei kiírásában az eddigi 6500 lejről 7500 lejre emelkedik a program klasszikus változatában megszerezhető voucherek értéke, emellett emelkedik a nem konnektoros hibrid vagy LPG-meghajtású autók vásárlásához járó többlettámogatás összege is.

A 7500 lejes, körülbelül 1500 euró értékű klasszikus voucherek elérésének feltételei nem változtak: azok a személyek kapják, akik egy forgalomba beírt autót adnak le és vonnak ki a forgalomból. A 7500 lejes értékjegy mellé 3000 lej támogatást kap az a személy, aki vállalja, hogy hibrid (nem plug-in) meghajtású autót vásárol, míg 1500 lejes többlettámogatást az, aki LPG-meghajtású személygépjármű mellett dönt. A nem plug-in hibrid autók vásárlása után járó többlettámogatás eddig 2500 lej, az LPG-s autókra 1000 lej volt.

A klasszikus értékjegyet és a többlettámogatást is csak új autók vásárlása esetén lehet felhasználni. Az értékjegyek emelkedésének köszönhetően egy magánszemély akár 2250 euró körüli összeghez is hozzájuthat a Roncsautó-programnak köszönhetően akkor, ha a többlettámogatást is igénybe veszi.

Ami a Roncsautó-program teljesen elektromos autók vagy plug-in hibridek vásárlására létrehozott változatát illeti (Rabla Plus), ennek feltételei  még európai összehasonlításban is kedvezőek. A teljesen elektromos autók vásárlását az állam 45 ezer lejjel támogatja, míg a plug-in hibridek esetében a támogatás összege 20 ezer lej. A támogatás összege nem haladhatja meg az autó értékének 50%-át.

"A roncsautó programokban nagyobb átalakítások voltak. Akárcsak a háztartási gépek roncsprogramjánál, itt is a kereskedőkkel és az importőrökkel való egyeztetés alapján született meg ez a változat, hiszen az ilyen programok akkor működnek jól, ha nem csak a mi elképzeléseinket építjük be, hanem a programban részt vevő összes szereplő észrevételéhez idomulnak az útmutatók" - mondta Tóga István, aki hozzátatte, hogy a Környezetvédelmi Alapnál minden programnak mérhetőnek kell lennie, jól meghatározott célokkal (például a roncsautó programnál a cél a szén-dioxid kibocsátás csökkentése).

Milyen tervei vannak a Környezetvédelmi Alap új vezetőjének?

Tóga Istvánt március elején nevezték ki a Környezetvédelmi Alap élére. A vidék- és gazdaságfejlesztési szakember korábban volt megyei-, és helyi önkormányzati képviselő is, kinevezése előtt a Dél-Nyugat Szatmári Leader Akciócsoport vezetőjeként dolgozott. "A Környezetvédelmi Alapnál egy újraépítési folyamat kezdetén vagyunk" - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy mandátuma elején milyen tervekkel lát munkához. "A legfontosabb, hogy a kormányprogramban is felvázolt céloknak megfelelően reformokat hajtsunk végre az intézményben. Ezek a reformok nem személyi kérdésekre vonatkoznak, hanem a munkastílus, a munkaszervezés javítására, illetve a nagyobb hatékonyság elérésére. Az intézmény teljeskörű digitalizálására van szükség, hogy a pályázók és az intézménynél dolgozó szakemberek dolgát is megkönnyítsük. Javítani szeretnénk az elbírálás folyamatán, gyorsítani szeretnénk ezeket, és el szeretnénk érni egy bizonyos szintű debürokratizálást is" - magyarázta.

Tóga István

Elmondta, hogy hamarosan több új programot is el fognak indítani. "Az új költségvetés alapján legalább 4-5 új olyan programról tudunk beszélni, amely eddig nem létezett. Ez számunkra plusz erőfeszítést is fog jelenteni, hiszen ezeknek az új programoknak az útmutatóit, a procedúrákat a nulláról kell kidolgozni" - mondta Tóga István, aki kérésünkre azt is elmondta, hogy főleg a hulladékgazdálkodás, a középületek energiahatékonyságának növelése terén fognak érdekes témaötletekkel előállni. Azt is elmondta, hogy "természetesen" az új programokat is pályázati alapon működtetik majd.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális