2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Mátyás király szülőházának restaurálásáról és a bölcsődeépítési programról is beszélt Cseke Attila Kolozsváron

Tudósítónktól utolsó frissítés: 15:26 GMT +2, 2021. április 23.

A fejlesztési tárca Kolozs megyei beruházásait ismertette a miniszter Kolozsváron.


Mátyás király szülőházának restaurálásáról, a kolozsvári zeneakadémia új Bucsony utcai épületéről és az országos bölcsődeépítési program jelenlegi fázisáról is beszélt Cseke Attila fejlesztési miniszter pénteken, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján.

A fejlesztési és közigazgatási tárca RMDSZ-es vezetője kétnapos munkalátogatáson vesz részt Kolozsváron, pontosan négy hónappal azt követően, hogy letette a miniszteri esküt. A munkalátogatással kapcsolatos beszámolóján Cseke elmondta, több Kolozs megyei beruházás helyszínét is megtekintette, de látogatásának fontos része volt az is, hogy önkormányzati vezetőknek is bemutatták azokat a programokat, amelyeket a fejlesztési minisztérium az idei költségvetéséből finanszírozni tud.

A szaktárca egyik legnagyobb kihívásaként beszélt arról a bölcsődeépítési programról, amelynek a fejlesztési minisztérium már bemutatta a típusterveit. "Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány fázisában vagyunk, ez a folyamat májusban fejeződik be. Az önkormányzatoknak már lehetőségük van pályázatokat benyújtani a program révén" - mondta Cseke, majd azt is részletezte, hogy a bölcsődék építését állami forrásokból, valamint EU-s támogatásokból nyújtják, az önkormányzatoknak csak a telket kell biztosítaniuk, valamint számokkal kell alátámasztaniuk, hogy a településnek valóban szükségük van a típusberuházásokra. Újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy az Országos Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervben (PNRR) is szerepel a bölcsődeépítési program: ott 200 bölcsőde 370 millió euróból történő felépítését vállalják.

Cseke Attila fejlesztési miniszter, Kató Béla református püspök és Nagy Albert lelkipásztor átadja az ótordai református templomot. Fotó: RMDSZ Facebook oldala.

Cseke azt is bejelentette, hogy a fejlesztési tárca átveszi a kolozsvári Monostor negyed Mézged utcai bölcsőde-fejlesztését. Ennél a beruházásnál önkormányzati forrásokból a munkálatok 40%-át végezték eddig el, a fennmaradó 60% elvégzésére a szaktárca 6,2 millió lejes finanszírozást biztosít. A miniszter szerint remélhetőleg év végére át tudják adni a bölcsődét. "Románia EU-s szinten az utolsó helyen van a bölcsődékben biztosított helyek aránya szerint, a mostani munkalátogatás is meggyőzött arról, hogy az önkormányzatoknak hatalmas szükségük van ezekre a beruházásokra" - mondta Cseke.

A miniszter arról is beszámolt, hogy önkormányzatonként 160 ezer lejes támogatást lehet lehívni a fejlesztési tárca által működtetett kataszterezési programon keresztül arra a célra, hogy a települések rendezzék a tulajdonviszonyokat.

Prioritást élvez továbbá a fejlesztési minisztérium számára az építkezési szaktanácsadók és szakellenőrök kérdésének megoldása is - jelentette ki Cseke. Mint részletezte, a minisztérium nyilvántartása szerint jelenleg 572 építkezési szaktanácsadó munkavégzése engedélyezett Romániában, ezeknek azonban több mint fele 70 év feletti, és további 22 százaléka 60-70 év közötti személy. "Nem szeretnék az idősebb nemzedék ellen beszélni, hanem csak arra mutatnék rá, hogy a perspektívák nem túl rózsásak ebből a szempontból. A rendszert meg kell nyitni, hiszen a beruházásoknál a szakértők hiánya miatt nagyon elhúzódik az eljárás" - magyarázta Cseke. Az is aggasztó, hogy tűzvédelmi szakértő csupán 18 van a fővárosban és további 23 országszerte, 24 megyében pedig egyáltalán nincs tűzvédelmi szakértő. A szaktárcavezető hangsúlyozta: három éve nem volt kiírva szakértői vizsga. A helyzetet a vonatkozó jogszabályok módosításával fogják orvosolni - mondta el.

A sajtótájékoztatón azt a problémát is kiemelte, hogy a fejlesztési tárcánál 41 olyan építkezéseket szabályozó normatívát azonosítottak, amelyek elavultak. "A bölcsődék építkezését szabályozó normatíva 1997-es, az elfogadása óta nem módosították egy vesszővel sem" - mondta Cseke, majd hozzátette, pár napon belül készen állnak arra, hogy módosítani tudják a vonatkozó jogszabályokat.

Kolozs megye: hatalmas összegből épül a zeneakadémia új kampusza

Az általánosabb jellegű programok után Cseke a Kolozs megyei beruházásokról is beszélt. Elmondta, hogy csütörtökön az ótordai református templomot látogatták meg, ahol a szakértői átadás történt. A templom felújítását 8,2 millió lejből finanszírozták a Regionális Operatív Program révén. Szintén Tordán az épülő 3100 férőhelyes sportcsarnokot is meglátogatta, amely 65 millió lejből készül és kosárlabdához, kézilabdához és röplabdához szükséges játékteret kap.

Az Ótordai református templom. Forrás: az RMDSZ Facebook oldala, fényképezte: Kiss Gábor.

Ennél sokkal nagyobb összegből, 128 millió lejből épül Kolozsváron a zeneakadémia új Bucsony utcai kampusza. Cseke elmondta, hogy Románia legmodernebb koncerttermét alakítják majd ki az épületben, amely bentlakást és sporttermet is kap. Újságírói kérdésre arra is kitért, hogy a beruházás a kivitelezővel kötött szerződés alapján 2023 februárjára fog elkészülni, hamarabb, mint ahogy Gheorghe Dima Zeneakadémia jelenlegi székhelyéül szolgáló, a görögkatolikus egyház tulajdonában lévő épületre vonatkozó bérleti szerződés 2023 márciusában lejárna.

A Gheorghe Dima Zeneakadémia jövőbeli székhelye. Forrás: Cseke Attila Facebook oldala.

Cseke arról is beszélt, hogy a fejlesztési tárca Mátyás király szülőházát is felújítaná. A miniszter elmondta, tárgyalt az ingatlan jelenlegi tulajdonosának képviselőivel, a kolozsvári képzőművészeti egyetem rektorával és rektorhelyettesével. "Arra vállalkoztunk, hogy ennek a műemléképületnek a felújítására nem csak előteremtjük a pénzt, hanem annak restaurálási tervét is elkészítjük. Ez Kolozsvár legrégebbi lakóháza, amelyet utoljára Kós Károly vezetésével restauráltak. Megnyitnánk a látogatók előtt a restaurálás után, hiszen a turisták nagy része szeretné látni belülről is. Az épület ugyanakkor nem veszítené el a művészeti jellegét sem, a szakirányú munka és képzés tovább zajlana. Ebben állapodtunk meg" - mondta Cseke. Arra a felvetésre, hogy a jelenlegi tulajdonos művészeti egyetemnek miért nem ajánlanak fel egy másik épületet az oktatási tevékenység végzésére Mátyás király szülőháza helyett, a miniszter úgy reagált, hogy a fejlesztési tárca vezetőjeként ő nem illetékes ilyen kérdésekben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális