2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

A járvány hatására történelmi magasságokba emelkedtek a háztartások megtakarításai

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 08:56 GMT +2, 2021. április 19.

Hogyan alakult tavaly egy átlagos romániai háztartás jövedelmi helyzete, és milyen kiadások ugrottak meg a szigorú tavaszi korlátozások alatt?


Az egészségügyi és gazdasági válság ellenére 2020-ban csak a tavaszi korlátozások idején, a második negyedévben (április-június) csökkent valamelyest a romániai háztartások jövedelme. A világjárvány miatti bizonytalanságok hatására ugyanakkor a háztartások élelmiszerekre fordított kiadásai érezhetően növekedtek ugyanebben az időszakban - derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.

Talán sokan emlékeztek, hogy tavaly tavasszal sokáig csak sötétben tapogatóztunk a koronavírus-járvány konkrét gazdasági hatásaival kapcsolatban. Az adatok gyűjtési és feldolgozási folyamata miatt jellemzően pár hónapos, vagy gyakran egy éves késéssel kaptunk átfogó képet a különböző területekről. A statisztikai intézet most részletes, egész évre vonatkozó adatokat közölt arról, hogy miként alakult tavaly a háztartások jövedelmi helyzete, és milyen kiadások ugrottak meg, illetve estek vissza a tavaszi korlátozások ideje alatt. A statisztikákból arra vonatkozó következtetéseket is lehet levonni, hogy miként formálódott a lakosság megtakarítási hajlandósága a járvány kitörésének évében.

A jövedelmek nagyobb mértékben nőttek a kiadásoknál

Az adatokat a Hotnews is összefoglalta, de ami érdekesebb, a portálnál Andrei Rădulescu makrogazdasági szakértő elemzését is szemlézték, ami szerint a pandémia dacára 2020-ban átlagosan 8,9%-kal nőtt egy háztartás jövedelme. Eközben nőttek a háztartások kiadásai is 2020-ban, igaz, nem ugyanekkora mértékben: az előző évhez viszonyítva 6,8%-kal. Következésképpen, Rădulescu szerint a 2019-es 14,6%-ról 2020-ban rekordszintre, 16,2%-ra nőtt a romániai háztartások megtakarítási rátája (a megtakarítási rátát a háztartások jövedelme és kiadásai közötti különbség adja).

Rădulescu egyébként alapforgatókönyvként a háztartások megtakarítási rátájának konszolidációjára számít a következő negyedévekben is. A várakozását arra alapozza, hogy a kormányzat az egészségügyi válság következményeként 2020-hoz hasonlóan várhatóan idén is laza jövedelempolitikát folytat. Ami a következő, 2022-es évet illeti viszont, a makrogazdasági szakértő a megtakarítási hajlandóság "normalizálódását" várja, és arra számít, hogy az egészségügyi válság enyhülése, valamint az újra magához találó munkaerőpiac nyújtotta biztonságérzet hatáseként a háztartások megtakarítási hajlandósága csökkenni fog, a megtakarítási ráta pedig a válságot megelőző 12% környéként áll majd be.

A háztartások havi jövedelmük 86%-át el is költik

Az elmúlt év utolsó negyedévében (október-december) az egy háztartásra jutó teljes jövedelem 5 384 lejre, míg az egy főre jutó jövedelem 2099 lejre volt tehető. A háztartások kiadásai havi 4627 lejre rúgtak (1804 lej/személy), tehát az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint egy átlagos háztartás havi bevételeinek 86%-át el is költi.

Ami a pénzbeli jövedelmeket illeti, egy háztartásra számolva ezek átlaga elérte a 4997 lejt (1949 lej/személy), míg a természetbeni jövedelmek értéke átlagosan havi 387 lejt tett ki háztartásonként (151 lej/személy). A statisztikákból kiderül, hogy a háztartások jövedelmének jelentős részét, 68,3%-át a fizetések és az ezekhez kapcsolódó egyéb juttatások teszik ki.

A romániai háztartások átlagos jövedelmének összetételét illetően a szociális szolgáltatásokból származik az összes jövedelem 19,1%-a, a természetbeni juttatásokból a 7,2%-a, a háztartások által előállított élelmiszerek ellenértékéből a 6,2%-a, a független mezőgazdasági tevékenységekből az 1,7%-a, a mezőgazdasági javak értékesítéséből 1,6%-a, míg a háztartások által bérbe adott vagy értékesített eszközökből az összes jövedelem 0,9%-a. Az alábbi infografika a háztartások jövedelmének forrásait mutatja negyedéves bontásban:

Ami a kiadási oldalt illeti, az alábbi ábra is nagyon látványosan mutatja, hogy a hazai háztartások a fogyasztási kiadásokon és az adók, járulékok befizetésén kívül gyakorlatilag alig költenek másra. Érdekes adat, hogy átlagos hazai háztartás alig 17 lejt költött havonta befektetésekre a negyedik negyedévben, a tavaszi korlátozások alatt viszont ez a szám ennek duplája volt.

A fogyasztási kiadások terén a negyedik negyedévből származó adatok szerint a hazai háztartások élelmiszerekre és nem alkoholtartalmú italokra költötték átlagos jövedelmük 33,7%-át, ami havi 948 lejnek felel meg. A statisztikák szerint a háztartások átlagos havi jövedelmének 16,4%-a (462 lej) megy el havonta a rezsiköltségekre: vízszolgáltatásra, elektromos energiára, földgázra vagy egyéb energiahordozókra.

A statisztikákból az is kiderül, hogy egy háztartás átlagosan havi 239 lejt (8,3%-a a jövedelemnek) ruházati termékekre fordít. Nagyon hasonló összeg, havi 232 lejt (8,3%-a a havi jövedelemnek) alkoholtartalmú italokra és dohánytermékekre kerül elköltésre.

Az ábra megmutatja, hogy a második negyedévben az egészségügyi válsághelyzet kitörésének hatására érezhetően megugrott a háztartások élelmiszerek vásárlására fordított kiadása. Ugyanebben az időszakban viszont látványosan visszaesett a ruházati termékek vásárlására fordított összeg, csökkentek az egészségügyi kiadások, a szállításra és szabadidős tevékenységekre elköltött pénzek.

Az adatok nagyon jól rámutatnak arra is, hogy miért van akkora válságban a hotelek, vendéglők és kávézók (HoReCa) ágazata: míg egy háztartás az év első negyedévében (január-március) még átlagosan 51,17 lejt költött ilyen szolgáltatásokra, a világjárvány kitörését követő korlátozások után a második negyedévben 12,02 lejt, a turistaszezont is magába foglaló harmadik negyedévben csak 28,07 lejt, míg a negyedik negyedévben 23,29 lejt költött a lakosság a szegmensben.

Címoldali fotó: ElasticComputeFarm/Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális