2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8745 RON
USD = 4.0189 RON
HUF = 1.3547 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,322.04(-0.18%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Ha valakinél beválik a kézműves kozmetikum, nem tér vissza az ipari termékekhez

Kádár Kata Kádár Kata utolsó frissítés: 10:40 GMT +2, 2020. szeptember 14.

Két natúrkozmetikum készítővel beszélgettünk arról, milyen tapasztalataik vannak az erdélyi piacról, ami a kézműves szépségápolási termékeket illeti. Egyikük már több éves tapasztalatról mesél, másikukat épp a koronavírus késztette cselekvésre. Vállalkozói profil.


Fazakas Katalin a KATI Naturals márka megálmodója, Sepsiszentgyörgyön készít természetes alapanyagból álló kozmetikumokat. Mint elmondta, azután kezdett saját maga kézfertőtlenítőket készíteni, miután már a boltokban nem lehetett találni. "Pár hét alatt hiánycikké vált, ekkor a saját Facebook-oldalamon megosztottam egy videót arról, hogyan kell házi készítésű kézfertőtlenítőt készíteni. Ennek végül hatalmas sikere lett, mindenki rendelni akart tőlem. Így lettem vállalkozó" – kezdte történetét Kata.

Fröhlich Orsolya Csíkszeredában tevékenykedik, ő áll a My Petite natúrkozmetikum manufaktúra mögött. A Pénzcsinálók megkeresésére elmondta, már 8 éve készít szépségápolási és higiéniai termékeket. Mint elárulta, vállalkozása akkor lendült be igazán, miután támogatást nyert a Startup Plus program által, így tudott szakszerű eszközöket beszerezni, műhelyt kibérelni, és úgy egyáltalán a termékek bevizsgálását finanszírozni.  "Azelőtt nem volt lehetőségem önerőből finanszírozni a költségeket, úgyhogy mindezt a pályázat során oldottam meg" – mesélte Orsolya. Elmondása alapján addig hobbiként foglalkozott a kozmetikumok készítésével, de folyamatosan részt vett kézműves vásárokon és fejlesztette szaktudását.

Fröhlich Orsolya. Forrás: Facebook

A termékekkel a tudatosságot is népszerűsítik

"Számomra egyfajta cél, hogy promováljam a környezetemben: tudatosan válasszanak termékeket, főleg most, a világjárvány után. Nemcsak a bevitt táplálékra kell figyelni, ugyanúgy arra is, hogy mi szívódik be a szervezetünkbe a bőrápolás során. A kemikáliáknak látványos negatív hatásai vannak" – hívja fel a figyelmet Kata.

Gyógyszerészként készítem a termékeimet, amelyeknél 100%-ig természetes összetevőket használok. A krémeknél bőrazonos hatóanyagokat választok, ezek komponensükben hasonlítanak a bőr szerkezetéhez, így hamar felszívódnak és nem keltenek ragacsos érzést” – magyarázta a vállalkozó.

A tudatosságot ott is kihangsúlyozta, mikor elmondta: az első saját terméke a Cleany nr.19 kézfertőtlenítő volt, emellé kiegészítésként egy 25%-os zsírtartalmú kézkrémet is készített, hiszen a kézfertőtlenítők bár nagyon fontosak most, 70%-os alkoholtartalmuk miatt nagyon károsak a bőrre. “Volt, akinek annyira kiszáradt tőle a keze, hogy már vérzett” – számolt be tapasztalatairól.

A házi készítésű kézfertőtlenítő. Forrás: Facebook. 

Orsolya főként az arcápolásra és a mindennapi higiéniai termékekre (sampon, tusfürdő, izzadásgátlók) koncentrál. Saját bevallása szerint már több mint 10 bőrtípushoz állított össze arckrémeket, és ezeket találja a legértékesebb készítményeinek.

“Babáknak is készítek termékeket, amelyek kimondottan kímélőek. Olyan mosóaktív anyagokat használok, amelyek nem távolítják el a természetes zsírtartalmát a bőrnek, mint ahogy általában az ipari készítmények. Ezek a termékek igaz kisebb koncentrációban, de ugyanazokat tartalmazzák, mint a mosogatószerek. A babáknak rendkívül érzékeny a bőre, tehát natúrkozmetikumoknál kerüljük az ilyen típusú anyagok használatát – hívta fel a figyelmet Orsolya.

My Petite termékek. Forrás: Facebook.

A nők egyre többet áldoznak a minőségre

Mindketten megerősítették, idővel egyre több olyan vásárlójuk akadt, akik a nem megfelelő hatású készítményekről panaszkodnak.

"Ez a negatív tapasztalat sok embert elbizonytalanít, én ezt szeretném kicsit a visszájára fordítani. Nagyon pozitívan élem meg viszont, hogy mennyi visszajelzést kapok úgy a kézkrémről, mint pedig a bőrregeneráló arcmaszkról. Heti rendszerességgel keresnek olyan termékeket is, amelyeket még nem dobtam ki. Ebből azt tudom lekövetkeztetni, hogy megbíznak bennem, és fontos számukra, hogy a tudatos bőrápolásban tanácsot adjak"– mondta a KATI Naturals termékek készítője.

"Az idők során egyre többen adnak a magas minőségű szolgáltatásokra, és hajlandók fizetni érte. Az arcápolás érték alapú dolog. Én például nagyon alacsonyan tartom az áraimat, mert nagyjából itt, a csíki piacon mozgok. A bukaresti natúrkozmetikum gyártók legalább kétszer-háromszor akkora áron adják el ugyanazt a típusú terméket. Nem tudom, hogy itt ezt az árat megfizetnék-e, de azért azt általánosságban véve elmondhatom: áldoznak arra a nők, hogy egészséges natúr dolgokat használjanak. Ha pedig bevált, akkor abszolút lehet rájuk alapozni. Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki megszereti a termékeket, és utólag visszatér egy ipari-, vagy szalonkozmetikumhoz" – mondta el Orsolya.

"Folyamatosan van igény arra, hogy frissítsem a termékpalettát, tegyek be valami újat. Szóval most ősztől is tervezek újdonságokat, főleg arcszérumokat. Talán azt mondanám, az arckrémekre alapvetően nagyobb szükség van, de úgy általánosan is többen keresik azokat” – folytatta.

Kata is elmondta, mindenképp kíván frissíteni a készítmények listáján, azonban részleteket még nem árulhat el róla. Ami pedig a termékei árszintjét illeti, Kata úgy vélte, mivel még kezdő a piacon, igyekszik olyan árakkal dolgozni, amelyek bárki számára elérhetőek. 

Az első termékcsalád. Forrás: Facebook.

Ami magát a piacot illeti, Orsolya kifejtette: szerinte bőven lenne hely más manufaktúráknak is, hiszen alapvetően egy kézműves gyártó nem tudja az igényeket kiszolgálni, mivel plafonálódik a kapacitása. Kiemelte, ugyan megvan annak a veszélye, hogy egyesek nem hozzáértően tájékoztatják a vásárlókat, ezért sok rossz vélemény is születhet a natúrkozmetikumokról.  

A román nyelvű marketing külön energiabefektetés

Kata elmondta, jelenleg azon dolgoznak, hogy termékeit minél operatívabb módon tudják a vásárlókhoz eljuttatni. Ehhez nélkülözhetetlen a weboldal elkészítése, amelyet román és akár angol nyelven is elérhetővé teszik, hogy mindenki számára elérhető legyen a szolgáltatás. A vásárlókkal egyelőre magyar nyelven kommunikál a Facebook-oldalán.

Orsolya is próbálkozott a román nyelvű kommunikációval, weboldalán román nyelven is elérhető minden információ. De mint kifejtette, a Facebookon és más fórumokon is külön kétnyelvűsíteni kellene, ami oly sok plusz munkát jelentene számára, amire már nincs kapacitása. Termékeit elsősorban magyar vásárlókhoz juttatja el a nagyobb erdélyi városokba, de mint kihangsúlyozta, nem zárkózik el a gondolattól, hogy ilyen téren is bővítsen.

Koronavírus: nem volt akkora krízis, hogy az emberek az alapvető higiéniai szokásaikról lemondjanak 

Orsolyát arról is kérdeztük, hogy milyen hatással volt vállalkozására a koronavírus-járvány és a karanténban töltött időszak. 

Szerencsére azt mondhatom, hogy egyáltalán nem volt visszaesés. Ezt azzal magyaráznám, hogy a mindennapi használati cikkek továbbra is fogytak. Nem volt akkora a krízis, hogy az ember a megszokott termékeit ne vegye meg. Szerintem azok a készítők jobban megérezték, akik szezonális krémeket vagy más termékeket készítenek. Az is jó volt, hogy működött a webshop, a kiszállítás, futárszolgálat, szóval ez sokat számított. Az egyetlen nehézség talán ott adódott, hogy az alapanyagokat nehezen tudtam beszerezni, különösen a tégelyek esetében, mivel megálltak a gyárak és hónapokig nem volt termelésük. Szerencsére volt tartalékom, úgyhogy amire nagy gondban lettem volna, akkor már pont minden ismét elérhető volt" - osztotta meg gondolatait Orsolya. 

Végezetül mindketten elmondták: érdemes helyi, kézműves termékeket vásárolni már csak azért is, mert ezek a termelők szívüket-lelküket "főzik" bele a termékeikbe. 

vállalkozói profil
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális