2021. május 19. szerdaIvó, Milán
EUR = 4.9268 RON
USD = 4.0326 RON
HUF = 1.4045 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,642.16(0.36%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Melyek Kolozsvár legdrágább negyedei, és hol volt a legértékesebb ingatlanpiaci tranzakció tavaly?

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 10:13 GMT +2, 2020. szeptember 10.

Kolozsvár Polgármesteri Hivatala elemzéséből az is kiderül, hogy a lakásvásárlók mekkora aránya érkezik más megyékből. 


Kolozsváron az ingatlantranzakciók összesített értéke meghaladta a 679 millió eurót 2019-ben. Ez az összeg több mint kétszerese az ingatlanvásárlások 2014-ben mért összesített értékének (284 millió euró), míg a 2018-as évhez viszonyítva 6%-os, 2017-hez képest 14%-os növekedésnek felel meg - derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Kolozsvár önkormányzatának felkérésére a Veridio tanácsadócég készített.

A 2019-es évet összegző tanulmány szerint a tavalyi kolozsvári ingatlantranzakciók 61%-át lakások tették ki. Nőttek az árak is, 2018-ban még átlagosan 1287 euró/négyzetméter áron lehetett lakást vásárolni, 2019-ben 1362 eurót kellett fizetni egy négyzetméter lakásért, ami egy év alatt 6%-os drágulásnak felel meg.


Infogram

A tanulmányból visszaigazolódik, hogy Románia más megyéiből is nagyon sokan döntenek úgy, hogy Kolozsváron vásárolnak ingatlant. A lakásvásárlók 70%-a Kolozs megyei lakos, 28%-uk viszont az ország más részeiben rendelkezik hivatalos lakóhellyel. A tavalyi statisztikák szerint a Kolozsváron lakást vásárló személyeknek mindössze 2%-a volt külföldi.

Melyik volt tavaly Kolozsvár “legdrágább” utcája?

Az elemzés szerint Kolozsvár legdrágább utcájának ingatlanpiaci szempontból az Alexandru Vaida Voevod út számít, ott történtek ugyanis az elmúlt évben a legnaggyobb értékű adásvételek (körülbelül 45 millió euró értékben). A legtöbb tranzakciót, szám szerint 550-et a város szélén található Szopori úton (Soporului) bonyolították. 

Tavaly egyébként a Hajnal negyedben található Eugen Ionesco útcában kelt el a legdrágább lakóház, amelyért 1,15 millió eurót fizetett az új tulajdonos. A Kolozsváron tavaly eladott legdrágább telekért pedig 1 millió eurót fizettek a Szopor negyedben. A legdrágább tranzakciónak egy kereskedelmi épület eladása számít, amely 12,5 millió euróért cserélt gazdát az Alexandru Vaida Voevod utca környékén. Részben ezzel a tranzakcióval is magyarázható, hogy az utca a legelőkelőbb helyen áll a tranzakciók értéke alapján.

Az is kiderül a tanulmányból, hogy a legtöbb tranzakciót (967) szeptemberben hozták tető alá tavaly, de érdekesség, hogy a tranzakciók összesített értéke alapján már október volt a legerősebb hónap, 78,8 millió euró értékkel.

A legnagyobb kereslet a 35 és 55 négyzetméter közötti tömbházlakásokra volt 2019-ben. A legnépszerűbb negyed pedig a Monostor, Kolozsvár egyik legnagyobb városrészében 997 tranzakció zajlott tavaly. A legértékesebb adásvételeket pedig Kolozsvár belvárosában hajtották végre, ezek értéke összesítve körülbelül 88,3 millió euróra tehető. Az is érdekes adat, hogy a Kolozsváron végrehajtott ingatlantranzakcióknak 21,8%-a köthető vállalatokhoz.

Kolozsvári ingatlanpiac
Infogram

Melyik városrészben a legolcsóbbak a tömbházlakások?

Az elemzésben szereplő adatok Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának adókkal és illetékekkel foglalkozó igazgatóságától származnak, így valószínűleg sokkal pontosabb képet festenek a város ingatlanpiacának valós helyzetéről, mint az ingatlanpiaci szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok által készített, hasonló elemzések. 

A szerzők a lakásokra (többnyire tömházlakások) vonatkozó adatok alapján azt is kiszámolták, hogy melyek a város legolcsóbb és legdrágább lakónegyedei. A számításokkal kapcsolatban arra viszont felhívták a figyelmet, hogy a különböző városnegyedeken belül is jelentős eltérés figyelhető meg az árak alakulásában, így az alábbi térképen szereplő adatok legfennebb egy általános helyzetkép megmutatására alkalmasak. A tömbházlakások árai közötti szórás nyilvánvalóan főként az eltérő elhelyezkedésből, a tömbházlakás állapotától és korától függ, de nagyon sokat számít a szomszédban levő ingatlanok funkciója, illetve sokat dob az áron egy közelben található tömegközlekedési megálló is.

Nagyobb képméretért kattints a képre.

Az elemzés szerint a legdrágábban a belvárosban lehet lakást vásárolni, a városközponthoz közeli részeken ugyanis átlagosan 1583 eurót is elkérnek egy lakás négyzetméteréért. A magas árak szempontjából a Györgyfalvi negyed áll a második helyen 1504 euró/négyzetméteres átlagárral, a harmadik, talán kisebb meglepetésre a Nyárfasor negyed, ahol ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy mindössze 40 tranzakció alapján számították ki az 1472 eurós négyzetméterenként átlagárat.

Az elemzés szerint a legolcsóbban Szamosfalván (1158 euró/négyzetméter), az Írisz telepen (1164 euró/négyzetméter) és a Kerekdombon (1185/négyzetméter) lehet lakást vásárolni. Az adatokkal kapcsolatban érdekesség, hogy a tanulmány által elemzett városnegyedek közül 12-ben a kolozsvári átlagár alatt helyezkednek el a négyzetméterenkénti ingatlanárak, és mindössze 6 negyed esetében haladja meg az átlagár az 1362 eurót.

A teljes elemzés itt olvasható el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális