2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Feltérképeztük Székelyföld legnagyobb vállalatait

Kádár Kata Kádár Kata utolsó frissítés: 10:51 GMT +2, 2019. december 16.

A marosszéki vállalatok egyértelműen dominálnak a térségben, de más történelmi székek vállalkozói sikertörténetét is bemutatják a statisztikák.


Az Omnibus idén is összesítette Székelyföld (Kovászna, Hargita és Maros megyék) legnagyobb árbevételű, illetve a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató vállalatait. A toplistákat a pénzügyminisztérium által közzétett adatok 2019. augusztusi állapota alapján állították össze, azaz a 2018-as év mutatóit veszik számításba.

Az egyenként 50-50 céget felsorakoztató összesítések mellett idén is elkészítették a hagyományos székely székek: Alsó-Háromszék, Felső-Háromszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék és Marosszék legnagyobb, valamint a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató vállalataira vonatkozó listákat is.

Székelyföld legnagyobb cégei

A legfrissebb adatok nem hoztak meglepetést, a Maros megyei vállalatok messze a legdominánsabbak a térségben: az 50 legnagyobb cég közül 29 található Maros megyében, az első 5 is itt van, melyeknek összbevétele az 50-es listán szereplő vállalatok árbevételének több mint felét adja, azaz 55,96%-át.

Az üzleti forgalom alapján az E.ON Energie Románia a legnagyobb székelyföldi vállalat, mindannak ellenére, hogy a 2017-es adatokhoz képest majdnem 1 milliárd lejjel esett vissza a bevétele. A földgáz- és energiaszolgáltató cég egy leányvállalata ugrott a második helyre, mintegy 269%-os árbevétel növekedéssel. Az E.ON Gaz Furnizare 2017-ben még csak a hatodik helyen szerepelt.

Az Azomureş műtrágyagyártó visszatornázta magát a dobogó harmadik fokára, évi 1,7 milliárd lejes árbevétellel, maga mögé utasítva a szintén E.ON Csoporthoz tartozó Delgaz Gridet, amely tavaly a második legnagyobb volt a bevételek szempontjából. Az ötödik helyezett a PharmaFarm gyógyszeripari termékek forgalmazásával foglalkozó koronkai vállalkozás lett.

Egyébként a Delgaz Grid abszolút vezető az alkalmazottak számát illetően, mintegy 4 219 munkahelyet biztosított 2018-ban. A második a gyergyószéki Romaqua Group SA, számottevően kevesebb, 1 983 munkavállalóval. Árbevétel szempontjából ez a cég az első nem marosszéki vállalat, a ranglista 6. helyét foglalja el évi 823 millió lejes bevétellel.

A teljes listát itt lehet elérni. 

Alsó-Háromszék: az élelmiszeripar továbbra is az élen

Az árbevétel összesített listáján hetedik helyezést ért el az alsó-háromszéki lista legnagyobbja, a Fabrica de lapte Brașov SA, évi 468 millió lejes bevétellel. A cég konstans növekedést mutatott ilyen téren az elmúlt időszakhoz képest. A második helyezett továbbra is a sepsiszentgyörgyi tejfeldolgozó, a Covalact, majd azt követi a Bertis kiskereskedelmi üzletlánc, amely vendéglátóhelyet és saját termékeket gyártó üzemet is működtető vállalat. Utóbbi 10%-kal növelte forgalmát 2018-ban az előző évhez viszonyítva. Összességében elmondható, nagy változás nem történt a vállalatok listáján, csupán a Lucifer dohány- és élelmiszer nagykereskedő cég esett vissza egy helyet. 

A legtöbb alkalmazottat a mosást és tisztítást szolgáltató Ready Garment Technology Romania SRL foglalkoztat, szám szerint 990-et. 

Felső-Háromszék:  gumiabroncs-kereskedés és készruhagyártás

Továbbra is a gumiabroncs-kereskedés egyik kiemelt képviselője, a Nexxon vezeti a listát, stabilan tartva a megszokott éves árbevétel-növekedését: 4%-os emelkedést produkáltak 2018-ban az előző évhez viszonyítva. A 2017-től második helyre csúszott Zarah Moden készruhagyár szintén 4%-os emelkedést mutatott ebben a periódusban. Érdekesség a tavalyi eredményekhez képest, hogy a harmadik helyre a szintén ruhagyártással foglalkozó New Fashion került, 70 millió lejes árbevétellel és 24 százalékos emelkedéssel. A húsfeldolgozó Toro Impex lecsúszott a dobogóról, 33 százalékkal kevesebb bevétele volt 2018-ban, mint 2017-ben. 

2018-ban a legtöbben a New Fashionnél dolgoztak: 999-en, őket követi a Zarah Moden 764 alkalmazottal.

Csíkszék: a dohánykereskedés legyőzhetetlen

A 2017-ben már jelentős előnyhöz jutott dohánykereskedéssel foglalkozó M.Tabac cég továbbra is az élen jár a majdnem 400 millió lejes forgalmával, 8%-os növekedés mellett a 2017-es bevételekhez viszonyítva. Az azt követő Perla Harghitei ásványvíz-töltő és Iris Service Ciuc bútorkészítéssel foglalkozó cégek jóval nagyobb gyarapodást értek el az említett időszakban (13% és 21%), de továbbra is több száz milliós bevétellel vannak lemaradva. Érdekesség továbbá, hogy a Top 10-es listára egy új cég is felkerült, az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó Harghita Retail, melynek 2017-ben még 243 ezer lejes üzleti forgalmat jelentett, tavaly viszont már 46,7 milliót. 

Messze a legtöbb alkalmazottat az Iris Service Ciuc foglalkoztat, szám szerint 1 129-et, a második helyen álló Perla Harghitei csupán 391 munkahelyet biztosít.  

Udvarhelyszék: az italkereskedés vezet

A Top 10-es listán itt sincs jelentős változás a tavalyi adatokhoz képest, továbbra is az italkereskedéssel foglalkozó Amigo & Intercost SRL vezet majdnem 400 millió lejes bevétellel és 5%-os növekedéssel. A továbbra is második helyen álló Melinda Impex Steel 2018-ban 21 százalékos árbevétel-növekedést produkált 2017-hez képest, elérve a 240 millió lejes forgalmat. A leglátványosabb növekedést a Star Motor autókereskedelemmel foglalkozó cég érte el, 70%-os emelkedés után majdnem elérték a 100 millió lejes forgalmat 2018-ban. 

A legtöbb munkahelyet az Ikos Conf SA készruhagyártó biztosítja Udvarhelyszéken (852 alkalmazott), a második a szintén ruhagyártással foglalkozó Norada SA 847 alkalmazottal. 

Gyergyószék: a Romaqua messze a legnagyobb

Ahogy már a bevezetőben is írtuk, a gyergyószéki Romaqua az összesítésben is igen előkelő helyet foglal el, a második helyen álló Alterimpex SRL már jóval kevesebb, alig 55 millió lejes forgalommal zárta 2018-at. Némi visszaesést (-15%) produkált a Toplita SA cipőgyártó, de visszaesett a Romaqua leányvállalata, a Romaqua Serv és az építkezéssel foglalkozó Hamerlemn 2004 is. Az élen a leglátványosabb, 24%-os növekedést a Fortrans Detroit SRL hozta, elérve a 25 millió lejes bevételt és a hetedik helyezést. 

Alkalmazottak számának szempontjából messze vezető pozícióban áll a Romaqua Group 1 983 munkavállalóval. A második helyezett a Toplita SA 264 alkalmazottal. 

Marosszék: energia ipar és gyógyszeripar továbbra is az élen

Marosszék vezető cégeiről és a térségben betöltött előnyéről már az összesített listánál írtunk, a térségben az energiaipari, a gyógyszeripari és az autóipari vállalatok uralják a legnagyobb vállalatok rangsorát. 

iparMarosvásárhelySzékelyföldvállalkozói profilvállalkozás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális