2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Foci, jégkorong és kosárlabda – a három sportág, amely gazdasági szereppel is bír Székelyföldön

Tamás Endre utolsó frissítés: 17:18 GMT +2, 2019. október 16.

Az RMKT Vándorgyűlés Sportszekciójának előadásai felvázolták a székelyföldi akadémiák, egyesületek nehézségeit és hosszú távú terveit.


Az idei, XXVII. Közgazdász Vándorgyűlés témája a jövőképesség vs. sikeresség tematika köré épült. A jövőképesség fogalmát már korábban körbejártuk Aczél Petrával (nyelvész, Budapesti Corvinus Egyetem), amely kiemelt téma volt a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) országos szervezetének legjelentősebb szakmai rendezvényén. Ami külön újdonságnak számított, hogy a konferencia szervezése óta először, külön szekciók foglalkoztak a női vállalkozókkal, valamint a székelyföldi sporttal, mint potenciális gazdasági tényezővel.

A Vándorgyűlés második napján a Sportgazdaságtan című szekción jártunk.

A szekcióban Miklós Zoltán, a Sepsi SIC elnöke, Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, valamint Cseke Szilárd, az FK Csíkszereda sportigazgatója adott elő és mutatta be a Székelyföldön igen nagy sikernek örvendő sportágak gazdasági oldalait. Szomorú tapasztalatunk, hogy nagyon kevesen érdeklődtek a téma iránt.

Első előadóként Cseke Szilárd arról beszélt, hogy már 1904-re visszavezethető a foci hagyománya Székelyföldön. A jelenleg működő FK Csíkszereda – Székelyföld Labdarúgó Akadémia 2012-ben alakult. Ők három elvet követnek, ezek pedig a: saját nevelés, alközponti hálózat és a profit visszafordítása.

Elmondása szerint a klubok többségével ellentétben ők saját nevelésű csapatot építenek. Az ifjúság foglalkoztatása mellett fontosnak tartják, hogy alközpontokat hozzanak létre több erdélyi városban, amelyekkel nagyon szoros kapcsolatot tartanának fenn. Jelenleg Marosvásárhelyen történik egy jelentősebb infrastrukturális befektetés, amely a tervek szerint jövőre készen lesz. Egyébként azt is megtudtuk, hogy az akadémia megközelítőleg évi 350.000 eurót költ sporttevékenységekre, az infrastrukturális beruházások pedig megközelítik az 1 millió eurót. A tehetséggondozó központ fenntartása évi 600.000 euróba kerül.

Cseke külön kitért arra, hogy nem titkolt szándékuk a magyar közösség összefogása a sporton keresztül is, így ösztöndíjakat osztanak szét azon fiatal játékosaik között, akiknek kimagasló a tanulmányi eredményük.

Nagy Attila a Jégkorong Akadémia működését mutatta be. Ők 2016-ban kezdték tevékenységüket és az volt a céljuk, hogy a hagyománynak számító hokizásnak termőtalajt teremtsenek Székelyföldön, ezáltal is arra sarkalva a fiatalságot, hogy itthon maradjanak. Jelenleg 8 központot tartanak fent: Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Alcsík településein, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában, Felcsík településein és Gyergyószentmiklóson. Eddig az infrastruktúrális fejlesztésekre több mint 2.5 millió eurót költöttek. Feltett szándékuk növelni a létszámot, és rövidtávú céljuk közé tartozik, hogy kilépjenek a "középszerűségből".

Forrás: A Jégkorong Akadémia hivatalos Facebook oldala 

Nagy kihangsúlyozta, hogy új marketing-stratégián dolgoznak, ezáltal is növelnék a klub ismertségét. Emellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen kutatásokat végeznek Erdélyben, valamint beindították a sport- és edzőképző szakot is. Hosszútávú terveik közé tartozik az, hogy a 2022-23-as idénytől lehetőség nyíljon az elit játékosok képzésére is.

Utolsóként  Miklós Zoltán szólalt fel, akinek előadásából megtudhattuk, hogy a Sepsi Sic klubot egyre nehezebben tudták fenntartani, ezért 2012-ben saját egyesület létrehozása mellett döntöttek. Ezt elsősorban tagsági díjak segítségével tartják fent. A kezdetekben az volt a céljuk, hogy női kosárlabda számára intézményes hátteret biztosítsanak, azonban az igazi kihívás az új szakosztályok indítása volt. Az évek során bebizonyosodott, hogy megérte az a befektetett energia, hiszen 2018-19-ben létrehozhatták az említett új szakosztályokat: ezek asztalitenisszel és kézilabdával foglalkoznak.  Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy rövid időn belül kinőtték a régi csarnokot, és az új Sepsi Arénába kellett költözniük.

Nyitókép: fkcsikszereda.ro. 

rmktsportgazdaságélénkítés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális