2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A PSD-től kapott ígéretek teljesülésén múlik, hogy az RMDSZ támogatja-e a költségvetést

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 23:05 GMT +2, 2019. február 11.

Erdei-Dolóczki István képviselő megkeresésünkre elmondta, hogy több fontos beruházás finanszírozására is ígéretet kaptak.


Az RMDSZ és a PSD több olyan intézkedésről is megállapodásra jutott, amelyeknek az elfogadása megoldhatja az önkormányzatok helyzetét a 2019-es állami költségvetés tervezetéről zajló vitában. Az "alku" részeként emellett arra is ígéreteket kaptak, hogy több, az erdélyi magyarság számára fontos beruházásra is nagyobb összegeket fordítanak - erősítette meg a Transindexnek Erdei-Dolóczki István, az RMDSZ Szatmár megyei képviselője.

“Ez az egyezség valóban megvan. Most lássuk, hogy megszavazzák-e ezeket az ígéreteket. Ennek alapján fogunk dönteni arról, hogy miként szavazunk a költségvetésről. Amennyiben ezek az úgynevezett egyezségek végül nem találnak támogatásra, akkor természetesen mi is ennek megfelelően hozunk döntést” - mondta el megkeresésünkre Erdei-Dolóczki István, a képviselőház Költségvetési, pénz- és bankügyi bizottságának a tagja.

A képviselő elmondta, amikor készen lesz a jelentés a költségvetési törvénytervezetről, akkor a szövetségi elnök összehív egy együttes frakcióülést, amelyen elemezni fogják, hogy a költségvetési tervezet módosító indítványairól szóló döntések után milyen szempontok szólnak a költségvetés támogatása mellett, és milyen érveket tudnak felhozni ellene.

“Hogyha bekerülnek azok a módosító indítványok, amelyek a közösségünknek a javát szolgálják, akkor nyilván pozitívan állunk mi is hozzá (a költségvetéshez - szerk. megj.). De ez akkor fog kiderülni, amikor a fennhatóságokat is kielemezzük, mert ott is vannak módosító indítványaink, és megnyugtatóan rendezni tudjuk azt a két nagy önkormányzatokat érintő problémát, amit mi felvetettünk már akkor, amikor megjelent a törvénytervezet” - mondta a képviselő.

Az RMDSZ már a költségvetés tervezetének közvitára bocsátását követően arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tartják elfogadhatónak a helyi önkormányzatoknál a források szétosztását. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is megszólalt korábban a témában, úgy nyilatkozott, hogy a megyei tanácsok 17 és 70 millió lej közötti összegeket veszítenek a költségvetésükból amiatt, mert a gyermekvédelmi intézményekkel, a fogyatékkal élők szociális hálójával, valamint az egyházak nem klerikális személyzetének bérével kapcsolatos költségeket teljes mértékben az önkormányzatok terhére ruházták volna át a büdzsé közvítára bocsátott tervezete szerint.

Erdei-Dolóczki István szerint most az a nagy kérdés, hogy ezeket a plusz terheket sikerül-e úgy áthárítani az önkormányzatokra, hogy az önkormányzatok ne veszítsenek. “A költségvetési alaptörvény is azt írja elő, hogy a kormány adhat plusz feladatot az önkormányzatoknak, de ezekhez hozzá kell csatolnia a megfelelő forrásokat is. Ígéret van rá, hogy biztosítani fogják ezeket az összegeket, de az ígéretből akkor lesz törvény, ha meg is szavazzuk” - mondta a képviselő, aki hozzátette, ha a kormány a megfelelő összeget az önkormányzatok rendelkezésére bocsátja, akkor az előző évekkel szemben felmerült plusz költségek is maradhatnak az önkormányzatok finanszírozásában.

Arra a felvetésünkre, hogy a nagyobbik kormánypárttal való tárgyalások során még milyen kérdésekben sikerült megállapodni, a képviselő elmondta, hogy igazak azok a sajtóban megjelent információk, amelyek szerint többek között a csíkszeredai, a sepsiszentgyörgyi és a zilahi kórhaz esetében is a beruházásokra szánt összegek növelésére, valamint a nagyszalontai körgyűrű építésének finanszírozására kaptak ígéretet.

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális