2021. november 28. vasárnapStefánia
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Ők tízen Románia leggazdagabb magyarjai 2018-ban

a Capital top 300-as listája nyomán utolsó frissítés: 12:17 GMT +2, 2018. november 29.

A Capital friss top 300-as listája alapján idén is mutatjuk a leggazdagabb romániai magyarokat.


Ebben az évben 10 magyar fért fel arra a listára, amelyen a Capital minden évben bemutatja az ország 300 leggazdagabb emberét. Idén legalább 22 millió eurós vagyon kellett ahhoz, hogy labdába lehessen rúgni. A leggazdagabb romániai magyar ezúttal is, nem meglepő módon Teszári Zoltán lett. A titokzatos milliomos vagyona hatszor nagyobb, mint a második leggazdagabb romániai magyaré.

1.Teszári Zoltán (3. az összesített listán)

Vagyon: 600-620 millió euró
Kor: 48 év
Lakhely: Bihar megye

Soha nem adott interjút, fotót sem igazán lehet készíteni róla. Az egyetlen nyilvános szereplése is 2002-re nyúlik vissza, amikor egy üzleti gálán "Az év reménysége" díjjal tüntették ki. Az akkor kapott díjra viszont eléggé rászolgált: Teszári 48 éves korára egy valódi vállalatbirodalmat épített fel. Sorozatban második éve Teszári Románia harmadik leggazdagabb embere. Évek óta messze ő a leggazdagabb romániai magyar.

Az üzletember fiatalkorában cselgáncsozott, képviselte Romániát az 1990-es Európa Bajnokságon. Miután abbahagyta a versenysportot, Ludescher Csabával vállalkozni kezdett. Társával kezdetben fagylaltot árusítottak, majd megalapították a fagylaltpor és ostyák előállításával foglalkozó Rubin&King-et. A fagylaltbiznisz után előbb a TVS Holding nevű cégben volt érdekelt, majd egy társával megalapította a Kappa nevű telekommunikációs vállalatot. A cégből azért szállt ki, mert míg a többi részvényes kizárólag a bukaresti piacban gondolkodott, Teszári sokkal inkább országos léptékű vállalatot szeretett volna felépíteni, ezért 1997-ben létrehozta saját telekommunikációs cégét, az RCS-t.

A hatalmas sikert ez a döntés hozta meg számára. A Capital kiemeli, hogy Teszári abban is kiemelkedik a többi listán szereplő milliomos közül, hogy szolgáltatásai révén a talán ő van a legtöbb hazai háztartásban jelen. A vállalata hatalmas utat járt be, 2017-ben kifejezetten jó pénzügyi adatokat jelentett, és túl vanak egy tőzsdei bevezetésen is, amelyet a hazai börze legnagyobb olyan listázásának neveznek, amelyet egy magánkézben levő vállalattal hajtottak végre.

A vállalat üzleti forgalma 475,8 millió euró. Négy piacon összesen 14 millió "bevételt generáló egységgel" számolnak. Év végére a becslések szerint a vállalat optikai hálózata 7 millió háztartásban lesz jelen Romániában és Magyarországon.

2. A Mudura család (51.)

Vagyon: 95-100 millió euró
Lakhely: Bihar megye

A Mudura család a tulajdonukban levő nagyváradi Lotus Center mellé nemrégiben megvásárolta a csődben levő Oradea Shopping City kereskedelmi központot is. Az augusztusban zajló tranzakció értéke elérte a 8 millió eurót.

A család ugyanakkor egy ennél sokkal jelentősebb ingatlanbefektetésben is érdekelt. Körülbelül 60 millió euró lehet az értéke annak az ingatlanfejlesztésnek, amelyet a nagyváradi Înfrăţirea üzem helyén hajtanak végre, és amely plázát, iroda- és lakóházakat is tartalmaz.

A család egyébként azt követően vált széles körben ismertté Romániában, hogy a kilencvenes évek elején idősebb Mudura Sándor elsőként kezdte értékesíteni a hazai piacon a Ferrero termékeit, köztük a Kinder tojásokat, és a Tic-Tac cukorkákat. Ifjabb Mudura Sándor édesapja halála után átvette a család tulajdonában levő vállalatok vezetését.

3. Pálfi Miklós

Vagyon: 70-72 millió euró
Kor: 60 év
Lakhely: Bukarest

Pálfi Miklós a Romaqua Csoport alelnöke és kisebbségi tulajdonosa. A vállalatcsoport részvényeinek 30,7%-át birtokolja. A Capital szerint Pálfi a kilencvenes évek végén üzlettársával, Octavian Creţu üzletemberrel először gyógyszergyártó vállalatokat vásárolt volna meg, de a tárgyalások sikertelensége után végül egy volt állami vállalatot, a borszéki ásványvizet palackozó Borsec nevű céget vették meg.

A napjainkban Romaqua Csoport néven működő vállalat a hazai ásványvíz piac vezető játékosa, emellett az üdítő italok, valamint a hazai sörgyártás egyik legjelentősebb romániai szereplője is. Az elmúlt évben a vállalat üzleti forgalma elérte a 159 millió eurót, ami 5%-os éves növekedésnek felel meg. A pénzügyminisztérium oldalán elérhető adatok szerint a vállalatcsoport 2017-ben 15,5 millió eurós profitot jelentett.

4. Gadola István (140.)

Vagyon: 40-42 millió euró
Kor: 65 év
Lakhely: Kolozs megye

A Capital szerint az elmúlt évhez viszonyítva 5 millió euróval növekedhetett Gadola István vagyona. Gadola két társával, Péter Pállal és Ioan Soceával alapította a kolozsvári székhelyű Energobit nevű vállalatot. 2012-ben a lengyel Innova Capital befektetési vállalat megvásárolta a három alapítótól az energetikai vállalat részvényeinek jelentős részét. Gadola másik két alapítótársával egyetemben 20 millió eurót kapott a részvényeiért, s bár továbbra is tulajdonosok maradtak a cégben, részesedésük elenyészőnek volt mondható.

Egészen 2017 szeptemberéig, amikor egy tőkeemelés révén a három alapító 40 millió lejes tőkebefketetéssel növelte szerepét a vállalatban. A hivatalos közlemény szerint a tőkeinjekció mellett az is céljuk volt, hogy a menedzsmenttel is szorosabb együttműködést alakítsanak ki. Bár ezt nehéz lenne megítélni, de úgy tűnik, hogy a lépés bejött a vállalatnak: a Capital szerint az Energobit az elmúlt időszakban nem csak az országban, hanem a nemzetközi piacon is jelentős megállapodásokat kötött, és a 2016-ban jegyzett 8 millió eurós veszteséget 2 millióra tudta csökkenteni. Gadola a Capitalnak elmondta, hogy a tavalyi 46,7 millió eurós üzleti forgalom idén két számjeggyel növekedhet.

Gadola egyébként 2016-ban azt is bejelentette, hogy egy ingatlanberuházás részeként lakóházakat és plázát is tartalmazó épületegyüttes felépítését tervezi a kolozsvári Vágóhíd térre (Piața Abator).

5. Pászkány Árpád (160.)

Vagyon: 35-37 millió euró
Életkor: 47 év
Lakhely: Kolozs megye

Biztosan sokan ismeritek a történetet, hogy Pászkány Árpád első millióját samponok és dezodorok külföldről való behozásával és a hazai piacon való értékesítésével kereste még a kilencvenes években. Az üzletember igazán ismertté akkor vált, amikor megvásárolta a Kolozsvári CFR futballklubot. A csapaton 2014-ben adott túl. A Capital összesítése szerint Pászkánynak jelenleg az Euromentor Development, az ElectroSigma és a Fortune Intel cégekben van részesedése. Vagyona körülbelül 4 millió euróval nőtt az előző évhez viszonyítva.

Az elmúlt évek negatív híre az üzletemberrel kapcsolatban, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Igazgatóság (DIICOT) a Kolozsvári CFR futballklub vagyonának hűtlen kezelésével gyanusította meg.

6. Bara Levente (200.)

Vagyon: 30-32 millió euró
Kor: 42 év
Lakhely: Fehér megye

Bara Levente 2017-ben, piaci források szerint 30 millió euróért, eladta Supremia Grup nevű élelmiszeripari vállalatát a francia Solina Csoportnak. A gyulafehérvári üzletember a tranzakcióért kapott pénzt több más vállalatba fektette be. Tulajdonossá vált a Transilvania Nuts nevű diófeldolgozó üzemben, de a Capital számos más olyan céget is megnevez, amely része Bara Levente "cégportfóliójának": részvényes a Preciosa Team nevű vendéglátóipari vállalatban, a Nestalt és a Fair Tribe online kereskedelmi cégekben, valamint több ingatlanszektorban tevékenykedő vállalatban is.

A Capital interjút is készített az üzletemberrel a lista kapcsán, amelyben Bara elmondja, hogy az üzleti szféra segítése érdekében az infrastruktúra fejlesztése kellene legyen az állam fő prioritása, nem pedig a munkabérek vállalkozók erején felüli növelésének kikényszerítése.

7. Korponay Ferenc (228.)

Vagyon: 27-30 millió euró
Kor: 51 év
Lakhely: Máramaros megye

Az előző évhez viszonyítva jelentőset lépett elő a hazai milliomosokat felsorakoztató listán Korponay Ferenc. A Máramaros megyei vállalkozó 1998-ban alapította az állategészségügyi termékeket árusító Maravet nevű vállalatát, amelynek 50%-át 2015-ben felvásárolta a Henry Schein nevű nagyvállalat. A cég a tranzakciót követő időszakban folyamatosan kétszámjegyű növekedést mutat fel, az elmúlt évben 15%-kal nőtt az üzleti forgalma, elérve a 30,9 millió eurót. Korponay tőzsdei befektetésekkel is rendelkezik, a Capital szerint hobbijai között van az utazás, a biogazdálkodás és a sport.

8. Péter Pál (231.)

Vagyon: 25-27 millió euró
Kor: 66 év
Lakhely: Kolozs megye

Gadola Istvánhoz hasonlóan Péter Pál is az Energobit egyik alapítója. Hat éve még úgy döntött alapítótársaival, hogy eladják a vállalat többségi részvénypakettjét a lengyel Innova Capital befektetési alapnak. Az Energobit három alapítója, így Péter Pál is, egyenként 20 millió eurót kapott akkor a tranzakció részeként a gazdasági sajtóbeszámolók szerint. Nemrégiben viszont az alapítók úgy döntöttek, hogy tőkeemelés révén újra nagyobb szerepet vállalnak a vállalat életében. Péter Pál a hazai energetikai szektor egyik legjelentősebb vállalata mellett ingatlanbefektetésekkel is rendelkezik, valamint részesedése van a kolozsvári Paprika Rádióban is.

9. A Szász testvérek (242.)

Vagyon: 25-27 millió euró
Lakhely: Maros megye

Az elmúlt évhez viszonyítva enyhén csökkent a vagyona a Szász testvéreknek. A Szász Orlando és Roland által alapított, munkavédelmi eszközöket értékesítő Renania árbevétele ennek ellenére növekedett, míg 2016-ban még 26,5 millió euró volt, 2017-re elérte a 28,5 millió eurót. A vállalat 2018-ra arra számít, hogy 15%-kal növelni tudja majd az üzleti forgalmát. A Capital szerint ez részben annak is köszönhető, hogy a vállalat több innovációra összpontosító konferenciát is szervez, amelyben a munkavádelem fontosságának hívják fel a figyelmet. A Renania Románia mellett Magyarországon, Bulgáriában és a Moldovai Köztársaságban van jelen.

10. A Pál család (267.)

Vagyon: 23-25 millió euró
Lakhely: Hargita megye

A Pál család tulajdonában lévő Melinda Impexet 1994-ben alapították. Ma már 400 alkalmazottat számlál a vállalat. Az alapítás után pár évvel Pál Melinda és Dénes családi vállalkozást csináltak a vállalatból, miután megvásárolták a többi alapítótárs részesedését. A Melinda Impex a kezdeti években nehéz építőanyagok kereskedelmével és acélimporttal foglalkozott. Egy újraszervezés után a vállalatot két részre bontották: a Melinda Steel acéltermékek kereskedelmével, valamint a Melinda Instal épületgépészeti és fürdőszobai berendezésekkel foglalkozó vállalatokra. A Melinda Instal 2017-ben 38 millió eurós árbevételt ért el 275 alkalmazottal, a Melinda Steel üzleti forgalma 43 millió euró volt 154 alkalmazott foglalkoztatása mellett.

Címoldali fotón a Capital 300 leggazdagabb romániairól szóló kiadványának egyik oldala.

gazdag
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális