2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,961.07(-1.70%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Erőteljes piaci növekedésről számol be a hazai turizmusban a Travelminit

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 16:46 GMT +2, 2018. október 29.

Az online szállásfoglaló oldal vezetői szerint már itthon is egyre nagyobb az igény a minőségi szállások iránt, és a vakációs jegyek is nagyot dobtak a romániai turizmuson. (X)


Idén is megtöbbszörözte üzleti forgalmát a kolozsvári Travelminit online szállásfoglaló vállalat. A cég által bonyolított üzleti forgalom 6 millió euróra növekedett, a vállalat weboldalát 8 millióan látogatták, a közvetített vendégéjszakák száma meghaladta a 400 ezret. A vállalatnak ugyanakkor nem csak a forgalommal kapcsolatos adatokban, hanem az alkalmazottak számában is sikerült duplázni: a januárban 15 tagot számláló csapat ma már 30-asra bővült, és beköltözött az ország leginnovatívabb irodaházába.

"Romániában a szállásfoglalások mindössze 25%-a történik online. Magyarországon ez az arány 50%, Csehországban 65%, míg az Egyesült Királyságban 80%. Kétségtelen, hogy a digitalizációs folyamatoknak köszönhetően Románia is fejlődni fog ezen a területen. Arra számítunk, hogy egyre több ember fog online szállást foglalni. Óriási piaci lehetőséget látunk, amelyben a Travelminit hatalmasat léphet előre" - mondta Rigó Ferenc, a vállalat társalapítója és vezetője arra a kérdésünkre, hogy milyen piaci környezetben sikerült elérni ezt az ugrást.

Buzogány László, a Travelminit másik társalapítója szerint emellett az is rendkívül pozitív, hogy Romániában az elmúlt időszakban hajlandóság is mutatkozott a turizmus fejlesztésére. Példaként az idén bevezetett vakációs jegyek programot emelte ki, amely olyan mértékű forgalomnövekedést eredményezett a hazai turizmusban, hogy a teljes kínálat elfogyott. "Ez a jövőben valószínűleg a szállásadókat is fejlődésre fogja ösztönözni" - tette hozzá Buzogány László, aki társával arra is rámutatott, hogy az országban nagy hiány mutatkozik a minőségi szállások tekintetében.

"Románia most erőteljes gazdasági fejlődésben van, de például, ha az olyan statisztikákat nézzük, hogy hányan utaznak egy évben, akkor van még mit behozni. Romániában a lakosság 23%-a foglal szállást egy évben legalább egyszer, Magyarországon 57%, az EU-ban 62% ugyenez az arány. Ahogy a hazai lakosság életszínvonala növekszik, egyre többen fognak utazni is és növekedni fog a minőségibb szállások iránti kereslet. Az ügyfelek mindenféle szolgáltatásokat, programokat és kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó szállásadókat keresnek. Az ma már kevés, hogy megszállok egy panzióban és felsétálok a hegyre" - mondta Buzogány László.

Rigó Ferenc szerint ugyanakkor nem csak a tengerpart vagy a fürdőkomplexumok húzzák jelenleg a hazai turizmus fejlődését, hanem feljövőben van a hétvégi kiruccanások száma is. "Hogy egy közeli példával éljek, egyre többen döntenek például úgy, hogy Kolozsvárról kimennek Székre vagy Kalotaszentkirályra. Kolozsvárhoz közeli helyekről beszélünk, mégsem mennek haza, hanem inkább ott szeretnék eltölteni az éjszakát" - mondta Rigó Ferenc, aki szerint a turizmus szempontjából különösen pozitív, hogy egyre több embernek van pénze arra, hogy a nyári nyaralási szezont leszámítva is eltöltsön így egy hétvégét.

A Travelminit alapítói arról számolnak be, hogy az előző évekkel ellentétben most ősszel nem esett vissza a szállások iránti kereslet a nyári időszakhoz viszonyítva olyan mértékben, mint azt a korábbi években tapasztalták. Ebben szerintük nagy szerepe van az 1 450 lej értékben a közalkalmazottaknak adott vakációs jegyeknek is. "Érdekes módon nem úgy tekintenek az emberek ezekre a vakációs jegyekre, mintha tényleg pénz lenne. Az adataink alapján sokan vannak úgy vele, hogy mivel az előző években nem engedhettek meg maguknak egy drágább szállást, akkor most megengedik maguknak, hogy akár egy hétvége alatt elköltsék a teljes összeget" - magyarázta Buzogány László.

A jövőbeli terveikkel kapcsolatos kérdéseinkre válaszolva a vállalat vezetői elmondták, hogy a trendekre építve a Travelminit azt a célt tűzte ki, hogy a belföldi online szállásközvetítés piacvezető játékosává lép elő. Emellett az ügyfelek igényeiből kiindulva az is a terveik között szerepel, hogy jelentősen növeljék a szállásfoglaló oldalon elérhető szállások számát 5 ezerről 15 ezerre. "Nagy növekedésben vagyunk, ezért a csapatot is bővítenünk kell. Működtetünk egy karrieroldalt is, hogy megtaláljuk a megfelelő munkatársakat. Jelenleg főként tapasztalattal rendelkező szakembereket keresünk kulcspozíciókba" - mondta Rigó Ferenc.

turizmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális