2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Mutatjuk Székelyföld legnagyobb vállalatait

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 18:38 GMT +2, 2018. szeptember 05.

A listán a Maros megyei vállalatok dominálnak, de azt is mutatjuk, hogy mi a helyzet a hagyományosan vett székely székekben.


Az Omnibus idén is összesítette Székelyföld legnagyobb árbevételű vállalatait. A pénzügyminisztériumhoz beküldött éves jelentések alapján készült 50-es ranglistára való felkerüléshez idén 84 millió lejes üzleti forgalomra volt szükség. A négy legnagyobb árbevételű vállalat Maros megyében van, az 50-es listán szereplő vállalatok közül azonban "csak" három üzleti forgalma haladta meg tavaly az 1 milliárd lejt.

Az összesített lista mellett idén is készült a hagyományos székely székek, Alsó-Háromszék, Felső-Háromszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék és Marosszék legnagyobb vállalataira korlátozódó lista is. Az összesített adatok vizsgálata előtt érdemes kiemelni még, hogy a toplistát a Maros megyei vállalatok dominálják. Az üzleti forgalom szerint 50 legnagyobb székely vállalat közül 28 található Maros megyében.

Székelyföld legnagyobb vállalatai

Az üzleti forgalom alapján az E.ON Energie România a legnagyobb székelyföldi vállalat. A marosvásárhelyi székhellyel rendelkező részvénytársaság árbevétele 2017-ben meghaladta a 4,7 milliárd lejt. A fölgáz- és energiaszolgáltató vállalat árbevétele több, mint háromszorosa a listán második helyezett Delgaz Grid árbevételének. A Delgaz Grid egy viszonylag új név a listán, a vállalat szintén az E.ON Csoport tagja, a korábban E.ON Distribuție România nevű vállalat rebrandingjével és átnevezésével jött létre.

Szóval a székelyföldi cégek rangsorának első két helyét az E.ON Csoport két helyi vállalata "sajátította ki" magának. Harmadik az Azomureș. A marosvásárhelyi műtrágyagyártónak azonban voltak a 2017-es évnél sokkal jobb időszakai is. A vállalat árbevétele 2015-ben például 1,7 milliárd lejnél is magasabb volt, most viszont 1,4 milliárd lejes üzleti forgalommal van benne az egymilliárdos székelyföldi szűk körű társaságban.

Székelyföldi vállalatok
Infogram

Évről-évre komoly növekedés bemutatásával immár a negyedik helyen van a PharmaFarm nevű marosvásárhelyi vállalat. Míg a gyógyszergyártó 2014-ben még 471 millió lejes üzleti forgalommal zárta az évet, a most közzétett adatok szerint már közel van az egymilliárd lejes küszöb átlépéséhez 961 millió lejes tavalyi árbevétellel. Aki nem ismeri, a PharmaFarmról nagyon röviden azt érdemes tudni, hogy szintén egy nemzetközi vállalatcsoport része, miután 2007-ben felvásárolta a Richter Gedeon.

A lista ötödik helyén szerepel az első nem Marosszéki vállalat, a gyergyószéki Romaqua Csoport. A szintén szép növekedést mutató vállalat főként a Borsec, a Giusto és az Albacher brandekkel ért el 725 millió lejes üzleti forgalmat.

A lista hatodik helyén megint egy E.ON-os vállalatot, az E.ON Gaz Furnizare nevű szolgáltatót találjuk. Hetedik a Fabrica de Lapte Brasov nevű, felső-háromszéki tejipari vállalat, amely az Olympus nevű tejtermékeket gyártja. Nyolcadik helyen az első udvarhelyszéki vállalat, a szeszes italok nagykereskedelmével foglalkozó Amigo & Intercost található. Őket követi a csíkszéki Tabac dohányipari termékeket forgalmazó vállalat. A top 10-et pedig a Hirschmann Románia nevű marosszéki autóipari vállalat egészíti ki 362 millió lejes árbevétellel.

(A teljes, Top 50-es ranglistát az Omnibus oldalán találjátok.)

Alsó-Háromszék: élelmiszeripari cégek a dobogón

Az összesített székelyföldi lista hetedik helyezettje vezeti az alsó-háromszéki vállalatok sorrendjét. Az elmúlt egy évben az árbevételét 17%-kal növelő tejipari vállalatot a Covalact követi. A sepsiszentgyörgyi tejfeldolgozó nemrégiben került át egy befektetési társaságtól a francia Lactalis tulajdonába. A francia multinak jól ment az elmúlt év Romániában, csaknem 1,1 milliárd lejjel nőtt az üzleti forgalma. A Covalact viszont mindössze 2%-kal nagyobb üzleti forgalmat tud felmutatni 2016-hoz viszonyítva. 2014-hez mérve viszont több, mint 50%-os az emelkedés.

Az alsó-háromszéki lista harmadik helyén a Bertis található. A kiskereskedelmi üzletláncot, vendéglátóhelyet és saját termékeket gyártó üzemet is működtető vállalat 18%-kal növelte a forgalmát a 2017-ben az előző évhez viszonyítva.

Alsó-Háromszék
Infogram

Felső-Háromszék: gumiabroncskereskedő vezet

A felső-háromszéki listát nyilván elsősorban kézdivásárhelyi vállalatok dominálják. A legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalat kézdiszéken a gumiabroncskereskedésben Romániában piacvezető Nexxon, amely a tavalyi második helye után idén egyet ezen a listán is előre lépett.

A Zarah Moden készruhagyár annak ellenére is elveszítette az első helyet és visszacsúszott másodiknak, hogy nőni tudott a vállalat üzleti forgalma. Harmadik helyen a Toro Impex nevű élelmiszeripari vállalat szerepel. A húsipari vállalat jelenleg 180 személyt foglalkoztat, és csak az előző évhez viszonyítva 37%-kal növelte bevételeit.

Felső-Háromszék
Infogram

Csíkszék: dohányipari cég dominál

Az országos toplistán is előkelő helyen szereplő dohányipari termékekkel kereskedő Tabac Csíkszék legnagyobb vállalata. És az üzleti forgalommal kapcsolatos adatokat elnézve nem is valószínű, hogy a közeljövőben ez változni fog. A Tabac árbevétele akkora, mint a második Perla Harghitei (Hargita Gyöngye), a harmadik Iris Service Ciuc, a negyedik Lactate Harghita, az ötödik Apemin Tușnad vagy a hatodik Harmopan együttes üzleti forgalma.

Csíkszék
Infogram

Udvarhelyszék: jól megy az italnagykereskedőnek

Udvarhelyszéken az Amigo & Intercost italnagykereskedés és a Melinda Csoport vállalatai megállíthatatlanul növekednek. Az Elan Trió helyezésben és az üzleti forgalom tekintetében is visszaesett. A saját márkás termékeket értékesítő és a Merkúr üzletláncot működtető vállalat két éve még 200 millió euró feletti árbevételt jelentett, most elhanyagolható visszaesés mellett megismételte a tavalyi forgalmi adatokat.

Udvarhelyszék
Infogram

Gyergyószék: a székelyföldi ásványvíz-nagyhatalom messze a legnagyobb cég

A Borszéki ásványvízzel sikert sikerre halmozó Romaqua Csoport árbevétele más szintet képvisel Gyergyószéken, mint a többi vállalat üzleti forgalma. A Romaquát az Arterimpex követi. Az 1991-ben alapított családi vállalkozás a család nevét viselő Benedek húsipari termékeket gyártja és forgalmazza. A harmadik gyergyószéki vállalat árbevétel alapján a Toplita. A maroshévizi részvénytársaság lábbeli és cipőgyártással a tavalyihoz viszonyítva 63%-kal növelte az árbevételét, amely 2017-ben megközelítette a 37 millió lejt.

Gyergyószék
Infogram

Marosszék: iparban és gyógyszeriparban is erősek 

A Marosszéki listáról viszont gyakorlatilag már írtunk a székelyföldi összesített rangsornál. A Maros megyei vállalatok top 10-es listájánál inkább a többi hagyományosan vett székely székhez viszonyított gazdasági erőt érdemes hasonlítani úgy, hogy közben nem felejtjük el Maros megye lakosságának a számát, és a regionális központ jellegből származó előnyöket.

Marosszék
Infogram
Székelyföldvállalkozás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális