2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Mutatjuk mire és mennyit költött az RMDSZ tavaly

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 17:02 GMT +2, 2017. július 07.

A tavalyi premier után, idén is közzétette az RMDSZ, hogy mekkora bevételei voltak, illetve menyit és mire költött az elmúlt évben.


Akárcsak az elmúlt évben, idén is közzétette tavalyi költségvetését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A pénzügyi jelentés szerint az RMDSZ bevételei 2017-ben elérték a 27,6 millió lejt. A bevételek legnagyobb része, 22,8 millió lej az Etnikumközi Hivataltól származik. Tagdíjakból és különböző adományokból 4,3 millió lejt bevételeztek 2016-ban, míg az éves pénzügyi beszámolóban 365 ezer lejes bevétel került az egyéb kategóriába.

Az RMDSZ kiadásainak szintje elérte a 24 millió lejt az elmúlt évben.

A Szövetségi Elnöki Hivatal, az Ügyvezető Elnökség, az RMDSZ Nőszervezet, illetve megyei/területi szervezetek összesített költségvetése 8,8 millió lej volt tavaly. A felsorolt intézmények esetében a 8,8 millió lejből az elmúlt évben 3,3 millió lej ment munkabérekre, az intézmények működtetésével kapcsolatos költségek elérték a 3,4 millió lejt, míg 2,1 millió lej különböző beruházásokra került felhasználásra. Utóbbi kiadásokról az RMDSZ nem közöl részletesebb információkat, csupán megjegyzi, hogy állóeszközök vásárlásáról, az autópark bővítéséről, illetve székházfelújításokról van szó.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) és a Kulturális Autonómia Tanácsnak (KAT) a "működtetésére" 126 ezer lejt költöttek.  

RMDSZ
Create pie chartsA pénzügyi jelentésből kiderül, hogy a Kós Károly Akadémia Alapítvány 352 ezer lej támogatásban részesült tavaly. A Bukarestben és Marosvásárhelyen is székhellyel rendelkező, magát politikai-ideológiai fűrumként meghatározó szervezet működtetésére - a munkabérekre, a működési költségekre, valamint beruházási és leltári tárgyakra - 129 ezer lejes támogatást ítélt oda az RMDSZ, az intézmény programjai ennél nagyobb, 246 ezer lejes támogatásban részesültek. Ebből a 246 ezer lejes támogatásból a legnagyobb összeget az Európai Tanulmányok Központtal (CES) társszervezésben megrendezett EU Tábor kapta, de jelentősebb összegek szerepelnek a CES-sel közösen szervezett képzések, vetélkedők, valamint különböző kiadványok támogatása mellett is. A támogatott programok listáját itt találjátok

Másfél millió lej került kiosztásra az RMDSZ-nél pályázóknak

Az elmúlt évben az RMDSZ 1,5 millió lejt költött közvetlenül rendezvények, képzések, illetve szakmai konferenciák támogatására. A legnagyobb költségtételeket ebben a kategóriában elsősorban a megyei és területi szervezetek március 15-ei, valamint az augusztus 20-ai rendezvényeinek támogatása adja. Előbbi rendezvények 239 ezer lejes, utóbbiak 195 ezer lejes támogatásban részesültek. A másfél millió lejből még jelentősebb támogatást, 75 ezer lejt kapott a Háromszéki Ifjúsági Tanács a Sic-Feszt megszervezésére. A támogatott szervezetek és rendezvények kicsit hosszú, de időrendbe szedett listáját itt böngészhetitek.

A Communitas Alapítvány költségvetése közel 8,7 millió lej volt tavaly

Az RMDSZ által a Communitas Alapítvány fele folyósított összeg közel 8,7 millió lej volt 2016-ban. Ebből 811 ezer lej ment el az Alapítvány 28 alkalmazottjának egy éves bérköltségeire, míg a működésre felhasznált költségek, amelyek az Alapítvány infrastruktúrájához és pályázati rendszeréhez kapcsolódó fenntartási költségeket, adókat, illetékeket és más működési kiadásokat foglalják magukba, elérték a 328 ezer lejt. A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Iskola tornatermének építési munkálatait a Communitas Alapítvány 139 ezer lejjel támogatta.

A Communitas kuratóriuma által támogatott intézmények közül messze az Erdély TV-t és az Erdély FM-et működtető Janovics Jenő Alapítvány kapta a legnagyobb összeget az elmúlt évben, 2,7 millió lejt. Ez az RMDSZ kiadásainak 13,12%-a. Jelentős támogatásban részesült még a Sportolimpia megszervezése 80 ezer lejjel, a MIÉRT Rólad szól! kampánya pedig több, mint 36 ezer lejt kapott összesen. A Transindexet működtető Média Index Egyesület a Communitas sajtópályázatán 23 ezer lejes támogatásban részesült tavaly. A támogatott intézmények és rendezvények igencsak hosszú listája itt olvasható.

Az RMDSZ költségvetésének 3,32%-a ment a Maszol.ro-t kiadó Progres Alapítványnak az elmúlt évben. A különböző platformok működtetésére, mint a Kereszténydemokrata Platform, Nemzeti Szabadelvű Platform, Szabadelvű Kör, Szociáldemokrata Platform, valamint a Romániai Magyar Kisgazda és Kisvállalkozói Platform, az RMDSZ költségvetéséből 47 ezer lej került leosztásra, míg az említett szervezetek rendezvényeinek támogatására 17 ezer lejt költöttek. Erről részleteket itt találtok.

Civil szervezetek normatív támogatására 2016-ban 545 ezer lej került leosztásra. Az összegből legnagyobb arányban az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) részesült, a további kedvezményezett civil szervezetek listája itt olvasható. Egyébként 2016-ban 21 erdélyi magyar országos civil szervezetet részesítettek normatív, működési támogatásban. 

Mivel tavaly választási év volt, az RMDSZ költségvetése jelentős részét fordította az önkormányzati és parlamenti választásokkal kapcsolatos kampánytevékenységekre. Az adományokból, tisztségviselők hozzájárulásából és tagsági díjakból 1,81 millió lejt költöttek a parlamenti, míg 1,37 millió lejt az önkormányzati kampányra. 

A Szövetség elmúlt éves költségvetéséről szóló közleményben Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke megjegyzi, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalától származó bevétel el nem költött részéből, ami a pénzügyi jelentés szerint olyan 3,6 millió lej körül lehet, az idei év első 3-4 hónapjának működését finanszírozzák, hiszen a támogatások folyósítása általában április-májusban kezdődik, és decemberben zárul.

RMDSZ
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális