2021. október 16. szombatGál
EUR = 4.9484 RON
USD = 4.2646 RON
HUF = 1.3760 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,711.06(-0.13%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Konstans munkaerőhiánnyal küzd a romániai IT-szektor

Ambrus István utolsó frissítés: 16:51 GMT +2, 2017. január 05.

Romániában a legnagyobb az egy főre eső, felsőfokú végzettséggel rendelkező informatikusok száma, mégis bajban vannak az IT cégek.


Annak ellenére, hogy Kolozsvár a programozók fellegvára, ezen a szakterületen jelentős munkaerőhiány nehezíti a vállalatok dolgát. A probléma összetettebb, nem csak a külföldi munkavállalás végett elköltözött szakemberek miatt alakult ki ez a helyzet, hanem azért is, mert a felsőoktatási intézményekben évente végző friss diplomások száma messze alulmarad a munkaerőpiac igényeihez képest.

A harmadik fő probléma, ami nehezíti a szektor munkáltatóinak helyzetét, hogy az informatikusok iránti megnövekedett kereslet miatt a programozók bérei is egyre magasabbak. Jelenleg Romániában az informatikusok havi juttatása 2 000 eurótól kezdődően 4 000 euróig terjed, egy jó szakembernek számító informatikus könnyen kereshet havi 3 000 eurót. Răzvan Rada, a Headhunting IT nevű fejvadász cég menedzsere szerint az informatikusok rekrutálása már hónapok óta nagy problémát jelent a vállalatoknak. A jelenlegi állapot nem egyedi, ehhez hasonló helyzet alakult ki 2016 június - júliusában is. 


A Ziarul Financiarnak nyilatkozó Rada szerint ez a probléma rövid távon nem orvosolható, és ha nem történik érdemleges előrelépés a munkaerőpótlás terén, a helyzet csak súlyosbodik. Bukarestben évente 2 100 infomrmatikus végez a felsőoktatási intézményekben, Kolozsváron pedig évente 1 700. Az alkalmazottak számát tekintve Bukarestben 45-50 ezer programozó dolgozik, a fővárosi infós cégek száma pedig ezer körülire tehető, a kolozsvári informatikusok száma 10 ezer körül van.

Vannak olyan programozók is, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, ezért nem érvényes rájuk a 13 éve bevezetett, informatikusoknak járó adókedvezmény, amit akkoriban azért léptettek érvénybe, hogy vonzóbbá tegyék az itthoni feltételeket a külföldi munkavállalással szemben.

A fejvadász cég vezetője szerint az egyik kivitelezhető megoldás az lehetne, hogy azoknak a szakembereknek az esetében, akik ezen a szakterületen dolgoznak, de nem rendelkeznek ennek megfelelő felsőfokú végzettséggel, ugyanolyan adókedvezményt kellene biztosítani, mint a diplomásoknak, azonban ez is csak ideiglenesen oldaná meg a problémát, hozzávetőlegesen a következő 3-4 évre.

A folyamatosan növekvő romániai IT-szektort úgy lehetne megfelelő munkaerővel pótolni hosszú távon, ha a piaci szegmensre sikerül kidolgozni egy sajátos stratégiát, ehhez pedig mélyrehatóbban meg kell vizsgálni a jelenleg fennálló problémákat. Ezen a téren a helyi cégek számára az egyik lehetséges megoldás az, hogy próbálják meg visszacsalogatni azokat a szakembereket, akik a 2000 és 2010 közötti időszakban külföldön vállaltak munkát, ugyanis a jelenlegi bérezés és az ahhoz viszonyított romániai árak arányában már itthon is a külföldihez hasonló életszínvonalat lehet teremteni.

Egy másik gyakorlatba ültethető megoldás az lehetne, ha külföldi munkavállalókkal pótolnák a hazai munkaerőhiányt, de Rada szerint ahhoz, hogy ez működőképes alternatívává váljon, Romániának társadalmi és szociális téren kellene fejlődnie, jelenleg nem elég nyitott hozzá.

Romániában nincsenek terrortámadások

Ebben a tekintetben egyre hangsúlyosabbá válik az is, hogy az egyre fokozódó terrorfenyegetettséget figyelembe véve Románia egy biztonságos országnak számít a nyugathoz képest, egyenlő besorolásban Lengyelországgal, Dániával, és Japánnal. Ez jelenleg lehet, hogy még nem olyan fontos szempont, de hosszú távon mindenképp hangsúlyossá válik, ugyanis ez fontos azok számára, akik békés körülmények között szeretnének élni. Ha ez a perspektíva előtérbe kerül, már csak emiatt is vonzó célpont lehet Románia nem csak a külföldi munkaerő toborzása, hanem az országba hazaköltöző fiatalok szempontjából is.

A fejvadász cég menedzsere, Răzvan Rada sem tartja valószínűnek, hogy valaki Londonból visszaköltözzön például Iași-ba, de azt igen, hogy például Bukarestet vagy Kolozsvárt választja, ugyanis ezek élhető városok. Egy másik elképzelés az IT szektort illetően az, hogy a frissen érettségizett fiatalokkal pótolják a munkaerőhiányt, de ez megfelelő szakképesítés nélkül csak a szakterület bizonyos részein képes orvosolni a problémát. Ha más területen nem is, ebben a szakmában nagyon fontos a diploma, ez ugyanis nem csak a bérezésben, hanem szaktudás szempontjából is sokat számít, még akkor is, ha a lakosság számarányát tekintve Romániában van a legtöbb felsőfokú végzettséggel rendelkező informatikus - mondta Razvan Rada.

informatika
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális