2020. szeptember 22. keddMóric
EUR = 4.8590 RON
USD = 4.1404 RON
HUF = 1.3419 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,019.56(1.44%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Lénárd: a Heineken magáénak kiáltotta ki a Csíki Sört

szerk. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Az európai védjegy hivatal szerint az Igazi Csíki Sör márkanév nem fordítása egyetlen más márkának sem, és nem is hasonlít egyetlen más márkához sem - nyilatkozta Lénárd András többségi tulajdonos.


A Hargita Megyei Törvényszék ma elutasította a Heineken Románia azon kérését, hogy törvényszéki elnöki rendelettel szüntessék be az Igazi Csíki Sör termelését. A Heineken az ítélethírdetést követően öt napon belül fellebezhet. Lénárd András, többségi tulajdonos az ítélet után a sajtó képviselőinek elmondta, a termék piaci sikerére való tekintettel bővíteni fogják a termelést a szentsimoni gyárban. 

“Mielőtt bármilyen lépést tettünk volna a beruházással kapcsolatban, benyújtottuk az európai védjegy hivatalba az Igazi Csíki Sör márkára való levédési igényünket, kikérve az álláspontjukat, hogy ez bejegyezhető vagy sem. Onnan a válasz az volt, hogy ez a márkanév nem fordítása egyetlen más márkának sem, és nem is hasonlít egyetlen más márkához sem” – nyilatkozta a Pénzcsinálóknak Lénárd András, az Igazi Csíki Sört gyártó Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa


 

 

Tegnap már beszámoltunk róla, hogy a Heineken Románia törvényszéki elnöki rendelettel záratná be a csíkszentsimoni üzemet, mivel úgy vélik, hogy az Igazi Csíki Sör lopott márka.

Lénárd szerint a beruházást csak a szakhatósággal való egyeztetést követően kezdték el, a gyár építése is csak az európai védjegy hivatal megnyugtató válasza után kezdődött el. “Ez volt az a pillanat, amikor a Heineken, akit addig egyáltalán nem érdekelt az, hogy magyarul kommunikáljon a székelyföldi fogyasztóival, sem a reklámjaiban, sem a termékei címkéjén, magáénak kiáltotta ki a csíki sört” – mondta Lénárd, aki hozzátette: “amíg mi nem védtük le ezt a márkát, addig a csíki sör a mi régiónkban gyártott sörre vonatkozó köznapi megnevezés volt”.

Lénárd szerint a Heineken Románia a gyár építését követően válaszként elkezdte a Csíki Prémium márkalevédését, amiről néhány magyar nyelvű plakátot is kifüggesztettek, de magyar címkéjű sörrel nem jelentek meg a piacon.


A márkára vonatkozó per zajlik már,

de valószínűleg évekbe telik, amíg végleges döntés születik. “A Heineken megbízásából bukaresti ügyvédi irodák minden elképzelhető bukaresti hivatalnál feljelentettek, ezek pedig a helyi hivatalokat küldték ki ellenőrzésbe a gyárhoz. Heteken keresztül ellenőrök fogadásával kezdődtek a napjaink. A legtöbb kifogást a magyar címke jelentette, azt fájlalták leginkább, hogy mi egy védjeggyel rendelkező helyi székely terméket gyártunk a helyi embereknek, és a címke az ő nyelvükön van megfogalmazva” – jelentette ki Lénárd.

Lénárd rámutatott, a Heineken a nyomásgyakorlással azt is elérte, hogy az engedélyeiket hónapos késésekkel adták ki az érintett hivatalok Bukarestben. A többségi tulajdonos szerint a termék jelenleg akkora sikernek örvend, hogy nem tudnak eleget tenni a megrendeléseknek. “A Heineken Románia többmillió literes gyártási kapacitással rendelkezik, mégis zavarja egy 12 ezer literes kapacitású üzem, amely ráadásul nem is nagyipari, hanem kézműves típusú terméket gyárt a helyi piacnak” – mondta Lénárd.

“Ennek a jogi hadakozásnak egyik állomása a bezárásunkra és az eszközök zárolására, illetve kártalanítási garanciaalap létrehozására vonatkozó törvényszéki elnöki rendelet kérése ellenünk” – pontosított Lénárd.

Kiemelte, ugyan nem rendelkeznek egy multinacionális cég pénzügyi lehetőségeivel, az igazukat meg fogják védeni. “A piac minket igazol, hiszen az a több mint negyven székely ember, aki a gyárban dolgozik már három váltásban folyik a termelés – kitűnő munkát végez, a Sapientia egyetemmel közösen kidolgozott recept nagyon bejön a székelyföldi fogyasztóknak. Az Igazi Csíki Sört mi gyártjuk, csíki tulajdonú és csíki embereket foglalkoztató manufaktúránkban” – nyomatékosította a vállalat többségi tulajdonosa.

sör
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális