2020. szeptember 23. szerdaTekla
EUR = 4.8590 RON
USD = 4.1404 RON
HUF = 1.3419 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,019.56(1.44%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

"Kérdéses, hogy fennáll-e a megtévesztés lehetősége az Igazi Csíki Sör esetében"

szerk. utolsó frissítés: 14:22 GMT +2, 2015. június 01.

Ha megállapítják a hasonlóságot, a Heineken kérheti az ital forgalmazásának beszűntetését Vígh Beáta márkavédelmi szakértő szerint.


Törvényszéki elnöki rendelettel záratná be az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni üzemet a Heineken Románia, mivel úgy vélik, hogy az Igazi Csíki Sör lopott márka.

Az Európai Uniós védjegy adatbázis szerint a Heineken Romania november 26-án támadta meg a Csíki Sör figuratív és szóvédjegy márkákat, amelyekre a márkatulajdonos európai uniós kérelmet tett le. Az oppozíció alapját a Ciuc Premium 2007-es figuratív és a Ciuc Premium 2014 január 14-én bejegyzett Heineken tulajdonban lévő védjegyek képezik.

Vígh Beáta márkavédelmi szakértő megkeresésünkre elmondta, a Belső Piaci és Harmonizációs Hivatal feladata megállapítani, hogy valóban van-e hasonlóság a márkák között. 

"Amíg a Hivatal vagy a bíróság jogerősen meg nem állapítja, hogy hasonlóság van a márkák között, illetve, hogy a Heineken Romania rendelkezik az elsőbbség jogával a bejegyzéseket illetően, addig a Csíki Sör márkák tulajdonosa jogszerűen használhatja azokat, mivel semmiképpen sem beszélhetünk hamisítványról, csupán hasonlóságról a márkanevek között. Ez a hasonlóság is jogvita alapját képezi jelenleg, és nem tekinthető bizonyítottnak" - magyarázta Vígh Beáta.

A szakértő szerint amennyiben a Belső Piaci és Harmonizációs Hivatal, illetve jogerős bírósági ítélet által megállapítják a hasonlóságot és a Heineken Romania egyértelmű elsőbbségét a márkahasználatban, a Heineken kérheti az ital forgalmazásának beszüntetését a Csíki Sör márkanév és címke alatt, de azt is bírósági úton. 

"A folyamat legkevesebb két évig is elhúzódhat. A márkanevek átfedése és megtévesztő jellege szerintem csak a romániai magyar nyelvű fogyasztók szegmensét érinti, ugyanis ők azok, akiknek különbséget kell tenniük a Csíki Premium és a Csíki Sör márkanevek között. Kérdés, hogy a Hivatal megállapítása szerint ez a megtévesztési lehetőség valóban fennáll-e? Fennáll vajon a fogyasztók fejében is, vagy pontosan meg tudják nevezni, melyik söritalt kívánják inni?" - tette fel a kérdést Vígh Beáta.

Vígh Beáta szerint ahhoz, hogy törvényszéki elnöki rendelettel zárassa be a csíkszentsimoni gyárat, a Heinekennek bizonyítania kellene, hogy nekik például azért esett vissza a piaci részesedésük, vagy azért esett a fogyasztóik száma, mert a csíkszentsimoni gyár az Igazi Csíki Sör nevet használja. "Ez nagyon nehéz. Emellett bizonyítanuk kellene a rosszindulatúságot is, ami ebben az ügyben szintén nagyon nehéz, hiszen semmiképpen nem lehet márkalopásról beszélni" - jelentette ki a szakértő.  

Lénárd András, a vállalat többségi tulajdonosa a Marosvásárhelyi Rádiónak úgy nyilatkozott, a Heineken csupán a Ciuc Premium nevet védte le, ezért jogtalannak tartják a panaszt. A sörgyár tulajdonosa megjegyezte, az Igazi Csíki Sör címkéje, annak színvilága és formája sem téveszthető össze a Ciuc Premium sör címkéjével.

sör
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális