2020. szeptember 23. szerdaTekla
EUR = 4.8590 RON
USD = 4.1404 RON
HUF = 1.3419 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,019.56(1.44%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Nem keserű, inkább édeskés: megkóstoltuk az Igazi Csíki Sört

Kicsid Attila Kicsid Attila utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A bajor tisztasági törvény szerint készített, a Sapientia EMTE közreműködésével fejlesztett sörhöz egyelőre négy megyében lehet majd hozzájutni.


Hosszú várakozás után ezen a héten kezdődik az Igazi Csíki Sör értékesítése, de szombaton a terméket gyártó csíkszentsimoni sörmanufaktúrában több száz meghívott már megkóstolhatta a sört üveges kiszerelésben, valamint szüretlen csapolt formájában is. Az eseményre a Pénzcsinálók is meghívást kapott: gyárat látogattunk és megkóstoltuk az alcsíki üzem termékeit.

Ugyan a vállalat vezetői nem nyilatkoztak, az eseményen megtudtuk, hogy a termelő már 1600 kereskedelmi egységgel kötött szerződést Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyékben. A gyártó egyébként két terméket dob piacra: az üveges Igazi Csíki Sört, illetve a pillepalackban forgalmazott Székely sört. Az árról egyelőre nem lehet sokat tudni: a Székelyhon szerint a vállalat többségi tulajdonosa, Lénárd András korábban egy sajtóeseményen azt nyilatkozta, hogy a sör valamivel olcsóbb lesz a jelenleg forgalomban levő csíkszeredai söröknél.

 

A rendezvényen a sör készítési módjáról a Csíki Sör Manufaktúra sörfőzőmestere, Simonffy Árpád beszélt a vendégeknek. A szakember elmondta: a Csíki Sör és a Székely Sör is kézműves sörnek nevezhető, hiszen az 1516-os bajor sörtisztasági törvény szerint adalékanyagok hozzáadása nélkül, kizárólag vízből, malátából és komlóból készül. “Szerintem a nők is nagyon fogják szeretni, nem keserű, inkább édeskés íze van” – mondta Simonffy a 6 százalék alkoholtartalmú sörről. A receptet egyébként a sörfőzőmester a Sapientia EMTE élelmiszermérnöki tagozatával közösen fejlesztette ki.

Az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is jelen volt, aki elmondta: bízik benne, hogy a csíkszentsimoni gyár termékei Székelyföldön a leginkább fogyasztott sörökké léphetnek elő. “Székelyföldnek ez a sör erőt hoz, összetartást és reményt, hiszen a csíki sörünket elvitték és máshol palackozták. Ez a térség az eredetiségről és arról kell híres legyen, hogy mindent itt csinálunk” – mondta Borboly.

#csiki #sor

A photo posted by András Gábor (@elektromoskisulles) on Nov 11, 2014 at 7:33am PSTLénárd András, a 3 millió euróból létrehozott sörgyár többségi tulajdonosa felhívta a figyelmet, hogy a sör fogyasztásával lehet leginkább támogatni a gyártókat. “Arra kérem a helyi közösséget, hogy álljon mellénk, igyák a sört, így tudunk további fejlesztéseket és munkahelyeket létrehozni. Így építhetjük tovább Székelyföldet” – mondta Lénárd.

sör
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális