2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Közvitán a vállalkozóknak szóló 2014-2020-as pályázatok útmutatói

Sz.Cs.E. utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

A cégek, induló vállalkozások és startupok visszajelezhetnek a kritériumokkal kapcsolatban és előkészíthetik projektjeiket.


Két új felhívás került közvitára a 2014-2020-as Versenyképesség Operatív Program keretén belül, miután múlt héten az első három útmutatót már közvitára bocsátotta a programot irányító hatóság – tájékoztatta a Pénzcsinálókat Szávics Petra

“Az útmutatók közvitára bocsátása a potenciális pályázók számára két szempontból hasznos. Egyrészt vissza tudnak jelezni a tartalommal, jogosultsági kritériumokkal kapcsolatosan, annak érdekében, hogy olyan kiírások szülessenek, amelyekre a megfelelő ötletekkel pályázni tudnak. Másrészt a dokumentumokat útmutatóként lehet használni a leendő projektek előkészítéséhez, még a végleges pályázati kiírás megjelenése előtt, azaz ezek segítségével időben fel lehet készülni a leendő felhívásokra” – mondta el az európai alapok minisztériumának államtitkára.

Mind az öt egyeztetésre bocsátott felhívás a program első prioritási tengelye – Tehnológiai kutatás, fejlesztés és innováció (K+F+I) a vállalkozások és a versenyképesség támogatása céljából – alatti  intézkedésekre vonatkoznak.

A megjelentetett és egyeztetésre bocsátott pályázati csomagok a következő, megpályázható területekre vonatkoznak: vállalatok kutatási és fejlesztési részlegébe való beruházások, innovatív klaszterek támogatása, innovatív startupok, maximum 3 éve működő vállalkozások és spin-off-ok,  K+F tevékenység eredményét hasznosító, új vállalkozások kutatásfejlesztési projektjei, új, innovatív vállalkozások támogatása, valamint külföldi kutatók/szakemberek alkalmazása leendő K+F vagy Horizont 2020-as projektek előkészítése céljából.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott útmutatók itt érhetőek el. Az egyeztetések határideje útmutatónként változó (november 14 -24. közötti időpontok).

“A közvitára bocsátott felhívások főként vállalkozásoknak szólnak, de intézkedések függvényében induló, még be nem jegyzett vállalkozásoknak és klasztereknek is. Mivel a tervezett, támogatandó tevékenységek állami támogatási szabályok alá esnek, a támogatás intenzitása is változik tevékenységek, pályázók és régiók függvényében. Fejletlen régiókban a minimum támogatási intenzitás 50%, de kis- és közepes vállalkozások esetében elérheti a 70%-ot is. Külön kategóriát alkotnak az új, innovatív vállalkozások is, melyek esetében a támogatás elérheti a 100%-ot, hasonlóan a külföldi szakemberek alkalmazásával kapcsolatos egyes intézkedésekhez” – közölte Szávics.

A pályázatokat az úgynevezett “intelligens specializálódási területeken" lehet benyújtani, valamint az egészségügy területén, mely országos szempontból prioritást élvező területként került meghatározásra. Intelligens specializálódási területek például a biogazdaság, az információs és kommunikációs technológiák, az energetika, klímakutatás, az öko- és nanó technológiák stb.

"Ezek az október 21-i kormányülésen elfogadott, 2014-2020-as időszakra vonatkozó Kutatási, technológiai fejlesztési és innovációs stratégiában meghatározott úgynevezett intelligens specializálódási területek. A stratégia elkészítése azon ex-ante feltételek része volt, melyeket az Európai Bizottság kért a tagállamoktól, a források hatékony felhasználása, a teljesítmény- és eredményorientáltság biztosítása céljából. A leendő pályázóknak fontos ismerni a stratégia tartalmát is, annak érdekében, hogy minél sikeresebben pályázzanak. A területek bővebb bemutatása megtalálható az egyeztetésre bocsátott útmutatók mellékletében is.”

A Versenyképesség Operatív Program 2014. július 28-án került benyújtásra a Bizottság elektronikus rendszerén keresztül. A program Európai Regionális Fejlesztési Alapból biztosított finanszírozása 1,33 milliárd euró. A program két prioritási tengelye a Technológiai kutatás, fejlesztés és innováció (K+F+I) a vállalkozások és a versenyképesség támogatása céljából, illetve a Információs és kommunikációs technológiák egy versenyképes digitális gazdaság megteremtése céljából.

pályázat
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális