2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Női és fiatal vállalkozók juthatnak támogatáshoz

Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Vissza nem térítendő összegekre lehet pályázni hétfőtől, amellyel akár a kezdőtőke 90%-a is biztosítható. Pályázati szakértőt kérdeztünk a feltételekről és hogy mire kell odafigyelni.  


Legtöbb tízezer euró értékű, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak hétfőtől a 35. életévüket be nem töltött, kezdő vállalkozók. A kis- és közepes vállalkozásokat, üzleti szférát és turizmust támogató kormányzati ügynökség összesen 21 millió lejes keretköltségvetéssel rendelkezik erre a célra. A kéréseket online lehet benyújtani. A támogatásból az üzleti tervben szereplő befektetési költségek felét lehet fedezni. Pályázni addig lehet, míg el nem fogynak a források.

„Azok pályázhatnak, akik először jegyeztek be KFT-t. A cég megnevezése is kell utaljon a kezdő vállalkozói titulusra: SRL helyett SRL-D (societate cu răspundere limitată – debutant) típusú vállalkozásokról van szó.  Mivel a támogatás áfára nem költhető, egy 25 ezer eurós eszközbeszerzés esetén a támogatás 40%-os, 10 ezer eurós lehet” – mondta el a Pénzcsinálók érdeklődésére Görbe Beáta pályázati szakértő, a RegioConsult munkatársa.

A szakértő elmondta, a támogatás eszközökre: gépek, bútorzat, építéshez szükséges telek, tevékenységhez szükséges épület vásárlására fordítható, de nem anyagi javakra is, például internetes oldalra és működési költségekre, vagy a cég indításával kapcsolatos kiadásokra is fordítható. Az üzleti terv legalább 60 pontot kell kapjon a 100-ból, és máris megkapja a vállalkozó a támogatást, ugyanis itt az elbírálási sorrend számít. „Itt fontos a gyorsaság, amit kombinálni kell egy jól átgondolt és felépített projekttel” – mondta el Görbe.

Azoknak a vállalkozóknak, akik sikeresen szereznek támogatást a program keretében, lehetőségük lesz kedvezményes hitelt is igénybe venni a kereskedelmi bankoktól. Az Első Lakás programhoz hasonlóan ezekért a kölcsönökért is az országos garanciaalap „áll jót”, a garancia aránya a legtöbb 80 ezer eurós hitel legfeljebb 80%-a.

A fiatal vállalkozók további kedvezményben is részesülnek, legtöbb négy, meghatározatlan időre alkalmazott munkatárs fizetése után nem kell társadalombiztosítási hozzájárulást sem fizetniük.


Női vállalkozóknak külön program van

Ugyancsak hétfőtől lehet pályázni annak a programnak a keretében is, amely a kkv-k körében a női vállalkozói kultúrát hivatott népszerűsíteni. Itt a legjobb női vállalkozók által benyújtott üzleti terveket díjazzák a beruházás legfeljebb 90%-át kitevő, vissza nem térítendő támogatással. Egy személy legtöbb 41 500 lejes összeget kaphat. A program költségvetése viszont elég szűkös, 500 ezer lejes, vagyis ha mindenki a maximálisan igényelhető összegre pályázik, csupán 12 nyertes lesz. 


Illusztráció: Shutterstock via  baranq

„Mikrovállalkozások, illetve engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA-k) is pályázhatnak, akik nem több mint három éve voltak bejegyezve, és legalább az egyik tulajdonos nő, aki 50%-os, vagy nagyobb részvényes” – mondta el a szakértő, aki szerint gépekre, bútorzatra, IT eszközökre, a termékek népszerűsítésére, reklámra is fordítható az elnyert összeg. Itt is legalább 60 pontot kell elérni, egyenlő pontszám esetén pedig a teremtendő munkahelyek száma, a tevékenységi szektor (termelés, szolgáltatás vagy kereskedelem), illetve az online regisztrációs sorrend dönt.


Egy hét múlva újabb fiatal vállalkozókat támogató program indul

Március 17-én rajtol a Start program is, amely szintén fiatal vállalkozóknak jelent finanszírozási lehetőséget. A költségvetés 13 millió lejes, legalább 130 kkv támogatását tervezik megvalósítani ebből az összegből. Itt az üzleti terveket pontozzák és rangsort állítanak fel. A vissza nem térítendő támogatás a leírható költségek legtöbb 80%-a lehet, de nem több mint 100 ezer lej cégenként. A fennmaradó részt saját forrásból kell előteremteniük a fiatal vállalkozóknak.


Az „idősebb” cégvezetők is pályázhatnak

Az elkövetkező időszakban nemcsak a fiatal cégvezetők juthatnak állami forrásokhoz. Április 24-től lehet pályázni egy másik programra, amivel olyan „a termékek és szolgáltatások forgalmazásának a fejlesztését és modernizálását” támogatják. Erre a célra 18 millió lej van előirányozva, legalább 225-en részesülnek majd forrásokban. A mikrovállalkozások a befektetés 80%-át, a kisvállalkozások a 70%-át, a közepes vállalkozásokat a 60%-át finanszírozhatják a pályázati forrásból. Egy személy legtöbb 80 ezer lejes összegre pályázhat.


Megéri?

A pályázati szakértő szerint igen, érdemes belevágni ezekbe a pályázatokba. „Bár viszonylag nagy papírmunkával jár, kis odafigyeléssel gördülékenyen lemenedzselhető a projekt. Ha valaki céltudatosan tervezi meg és kivitelezi a beruházási ötletét, komolyan gondolja és becsületesen végigcsinálja, nincs vesztenivalója” – fejtette ki. 

pályázat
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális