2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Nemmel szavaz a költségvetésre az RMDSZ

kérdezett: Szőcs Csongor-Ernő utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Igaz, hogy a kisebbségeknek több jut, a Szövetség mégis ellenzi a kisvállalkozások és a gazdák megadóztatását, és hogy már majdnem kész útszakaszok befejezésére egyetlen lejt sem szán a kormány.


Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója nemmel fog szavazni a 2013-as állami büdzsé elfogadásáról. Jelenleg a költségvetési törvényt paragrafusonként és módosító indítványonként tárgyalják a parlamentben, de ez „teljesen hiábavaló”, mivel minden ellenzéki javaslatot leszavaz a kormányzó kétharmados többség – mondta el a Pénzcsinálók kérdésére szerda délután Erdei D. István Szatmár megyei képviselő, a költségvetési és pénzügyi bizottság tagja, aki már nem lát esélyt arra, hogy a szövetség konstruktív javaslatait beleépítsék a jogszabályba. 


A 2013-as költségvetés vitáját még a héten le szeretnék zárni a honatyák. Bár a tervezethez több mint tízezer módosító indítvány érkezett, Niculae Mircovici képviselőházi titkár szerint péntek estig sikerül elfogadni az állami büdzsét és a társadalombiztosítási költségvetést.

Az RMDSZ törvényhozói azért utasítják el a büdzsét, mert az szerintük nem az ország fejlődését szolgálja: a kormány nem vette figyelembe a gazdaságélénkítő prioritásokat. Erdei D. Istvánt parlamenti beszéde után kérdeztük, amelyben arra hívta fel a honatyák figyelmét, hogy a jelenlegi költségvetési tervezet nem különít el összeget a Szatmár-Nagybánya közötti 19-es útszakasz befejezésére.

A kolozsvári útügyi igazgatóság jelentése szerint a beruházás 83%-a van kész, 30-35 millió lejre lenne szükség még, de a minisztérium erre idén egyetlen lejt sem fog költeni.  Ez már csak azért is elfogadhatatlan, mert az olyan szakaszokon, ahol még nem került fel a koptatóréteg az aszfaltra, a tél folyamán tönkre fog menni az eddig elkészített úttest is – mondta a képviselő.


Milyen pontokat kifogásol az RMDSZ a költségvetési tervezetben?

- Az RMDSZ 97 módosító indítványt nyújtott be a törvénytervezethez. Úgy látjuk: nehéz gazdasági fejlődést vizionálni, amikor az infrastrukturális beruházások hiányoznak, vagy még a tavalyi évhez képest is alul vannak finanszírozva. Annak ellenére, hogy a költségvetésben szerepel az Erdélyi Autópálya, a 2013-as évre a tavalyi adósságok kifizetésén túl nem találunk új útszakaszok építésére vonatkozó rendelkezéseket.

Ez nem csak azért elfogadhatatlan számunkra, mert erdélyiek vagyunk. Románia nem rendelkezik a gyorsforgalomhoz szükséges vasutakkal és közutakkal, az ország fővárosát egyetlen gyorsforgalmi út sem köti össze az Európai Unió bármelyik tagállamával. Arról nem tehetünk, hogy ez az autópálya Erdélyen megy keresztül. A jó minőségű közlekedési infrastruktúra az egész ország érdeke, jelentősen növeli egy régió versenyképességét és a társadalmi mobilitását, ezáltal az ország gazdasági növekedését is eredményezi.


A megyei és községi utak fenntartására és javítására elkülönített összegek, valamint az áram, víz- és csatornarendszerek nélküli településekre vonatkozó fejlesztési költségvetési tételek csökkenését is ellenezzük.


Vannak-e olyan költségvetési pontok, amelyek egybeesnek az RMDSZ elképzeléseivel?

- Nagyon kevés van. Nem vagyunk kormányon, nem a mi terveinket tükrözi a büdzsé. Az adósság visszafizetését, a költségvetési hiány 3% alatt való tartását támogatjuk, a súlyozással van a gond. Sem az infrastruktúra fejlesztésével nem vagyunk megelégedve, sem azzal az összeggel, amit a tanügyre fordítanak.  Az oktatásra a GDP 3,4%-a jut ahhoz képest, hogy a tanügyi törvény 6%-ot irányoz elő. Alul van finanszírozva ez a terület, nem tudjuk, hogy ez hogy fog lecsapódni az oktatás minőségében. 

<<< Csökkentenék az áfát, bevezetnék a szolidaritási adót: az RMDSZ gazdasági választási programja >>>


Felháborítónak tartjuk az év eleji közel húsz adómódosítást, az ezekből befolyó összegeket ugyanis beleszámították a költségvetés bevételi oldalába, de nem tudjuk, hogy ezek hogyan fognak megvalósulni.

Törvény szerint minden adómódosítás a bevezetése előtt 6 hónappal ismert kellene legyen, és hatástanulmányt is kellene készíteni. Ez nem történt meg, így nem tudjuk, hogyan fognak reagálni erre a cégek. Akárcsak az átalányadó bevezetésekor, most is tömeges csődök következhetnek be.

Nem világos, hogy ezután a kis- és középvállalkozók milyen mértékben tudnak majd részt venni a gazdaság fellendítésében és az sem, hogyan tudják majd a mezőgazdasági termelők kifizetni a rájuk rótt többletterheket megfelelő út-, víz- és villanyhálózat, illetve európai szintű támogatások hiányában és az egyéni farmokra kivetett adóterhek kifizetése mellett.

A kormány az idei évi költségvetést 1,6%-os növekedésre, 4,3%-os inflációra, 2,1%-os GDP arányos államháztartási hiányra és 4,5 lejes euróárfolyamra alapozza. A parlament elé kerülő tervezet szerint az államkasszába idén 209,28 milliárd lej (a GDP 33,6%-a) fog befolyni, és 222,68 milliárd lej (a GDP 35,7%-a) kiadás keletkezik, az év végi deficit így 13,394 millió lej lesz. A deficitet 49,3%-ban belső, 50,3%-ban külső, 0,4%-ban pedig a privatizálásokból befolyó összegekből fedeznék. 2013 végére az államadósság a GDP 38,7%-át fogja kitenni, 2012 végén ez az arány 38,1% volt. A kabinet 465 ezer munkanélkülivel, 4,485 millió alkalmazottal, 1,187 millió közalkalmazottal, 5,452 millió nyugdíjassal és 1 615 lejes havi nettó átlagbérrel képzeli el a 2013-as évet. 

Több szakértő is panaszkodott arra, hogy átláthatatlan a költségvetés. Ön is így látja?


- Nem, a költségvetés átlátható, ezért is tudtunk hozzá tenni módosító indítványokat. Valószínűleg az zavarta meg a szakértőket, hogy nem a megszokott formában alkották meg a költségvetést, hiszen a büdzsé a kormány felépítését tükrözi, és az új kormány egyes minisztériumokat több területre osztott.


Az erdélyi magyarság szempontjából milyen ez a költségvetés?

- Jó hír, hogy a Kisebbségi Hivatal költségvetése 4-5%-kal növekszik, de ez csak az inflációt fedi le, hiszen az áremelkedést 4,5%-ra becsülik erre az évre.

<<< Mire költünk idén? A Transindex és a Pénzcsinálók infografikája a költségvetésről >>>

A felsorolt tényezőket figyelembe véve, hogy látja, reális-e összességében a költségvetés? Tartható lesz-e a hiánycél, illetve milyen kockázatok merülnek fel?


- A megszorításokat elismerjük és tudjuk, hogy ezekre szükség van, a költségvetési hiányt tartani kell. Először is március környékén be szeretnénk kerülni a Schengeni övezetbe. Másodsorban pedig előbb-utóbb az eurózónához is csatlakoznánk, ennek a feltétele pedig, hogy az ország ne adósodjon el, az infláció pedig ne szabaduljon el. Valószínűleg lehet is tartani a számokat, feltéve, ha nem történik valami nagy katasztrófa. Ez nem azt jelenti, hogy fejlődni is fog a gazdaság, hanem megreked egy bizonyos szinten.


Ez a költségvetés közelebb vihet minket az eurózónához?

- Amennyiben valósak a számok, igen. Ahány szakértő számolja ki a GDP-t, annyi különböző összeg jön ki. Ez normális dolog, hiszen a hazai össztermék ilyen jellegű megállapítása tulajdonképpen csak egy előrevetítése annak, hogy mi fog történi szeptemberben vagy decemberben. Ezt nem tudjuk. Legjobb esetben, ha beteljesülnek az elvárások, akkor ezek lesznek az eredmények.

Ha nem ez fog történni, akkor az eredmények vagy rosszabbak, vagy jobbak lesznek. Románia GDP-jében elég jelentős hányadot képvisel a mezőgazdaság. Ha jó mezőgazdasági évünk lesz, nem lesz szárazság és árvíz, megtörténhet, hogy kisebb lesz a költségvetési hiány. Esetleg egy költségvetési kiegészítéssel - a deficit szinten tartása mellett - a kormány némely kiadási tételt később megnövelhet, mert lesz honnan.

RMDSZköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális