2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Ismét módosítják az adótörvénykönyvet

Kudor Emese utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Kötelező módon árbevétel szerint kell adózzanak a 65 ezer eurónál alacsonyabb forgalmat lebonyolító cégek. A mezőgazdasági tevékenységre is plusz adókat rónak ki.   


A kormány keddi rendkívüli ülésén elfogadta a pénzügyminisztérium adótörvénykönyv-módosító javaslatait. A legfontosabb ezek közül a mikrovállalkozások adózását érinti: az éves forgalmi küszöb ugyanis az eddigi 100 ezer euróról 65 ezer euróra fog csökkenni. A módosítások nyomán keletkező többletbevétel a hatóságok becslése szerint a GDP 0,5%-ával lesz egyenértékű - ezt az összeget az EU-s pályázatok részfinanszírozásába fogják fektetni. 


A felsoroltak mellett a kormány jóváhagyta a minimálbér két lépésben történő emelését, a földgáz- és ásványi kincsek kitermelésével foglalkozó vállalatok extra adóját, az áram- és földgázszállítással foglalkozó vállalatok különadóját, illetve a cigaretta jövedéki adóemelésének előrehozását.

<<Két lépésben nő idén a minimálbér<< 


Mikrovállalkozások jövedelemadója

Eddig a vállalkozások önként választhatták azt, hogy áttérnek a jövedelemadó fizetésre, amennyiben előző évi forgalmuk nem éri el a 100 ezer eurót. Az adótörvénykönyvet módosító kormányrendelet szerint amennyiben az eddig profitadót fizető cégek teljesítik a megszabott új feltételeket, 2013 februárjától kötelező módon mikro-adót kell fizessenek. Ezeknek a cégeknek március 25-ig a 010-es adónyilatkozattal kell lejelenteniük a területi adóhivatalhoz, hogy módosítják adózási rendszerüket. Ugyanúgy március 25-ig be kell vallják a januári hónapban keletkezett profitadójukat.

A feltételek pedig a következőek:
- nem a banki, biztosítási, tőkepiaci, szerencsejáték, tanácsadási és menedzsment szegmensben tevékenykednek
- előző évi forgalmuk nem haladta meg a 65 ezer euró lejben kifejezett értékét
- nincsenek állami, önkormányzati tulajdonban

A feltételek közül törölték azt, hogy legtöbb 9 alkalmazottja lehet egy mikrovállalkozásnak.

Eddig azok a cégek választhatták, hogy a 16%-os nyereségadó helyett az árbevétel 3%-át fizessék be az államkasszába, amelyek együttesen megfeleltek az alábbi négy feltételnek:
- nem a banki, biztosítási, tőkepiaci, szerencsejáték, tanácsadási és menedzsment szegmensben tevékenykednek
- alkalmazottaik száma 1 és 9 között van
- előző évi forgalmuk nem haladta meg a 100 ezer euró lejben kifejezett értékét
- nincsenek állami, önkormányzati tulajdonban.

Az újonnan létrejött vállalatok is árbevételük után kell adózzanak működésük első évében. Azok a cégek pedig, amelyek tavaly 65 001 és 100 000 euró közti forgalmat bonyolítottak le, és már kérvényezték, hogy a jövedelem szerint adózzanak, alkalmazhatják idén a mikro-adófizetési rendszert.

<<Drágulhat az áram és a földgáz a különadó miatt<<


Profitadó

- A kutatás-fejlesztés leírható költsége a jelenlegi 20%-ról 50%-ra emelkedik, ezt az USL kormányprogramja is tartalmazza.  
- Az adóregiszterben minden olyan kiadást és bevételt fel kell tüntetni, amelyek a profitadó számítás alapját képezik. Ebből közvetlenül kiszámolható lesz az adóköteles nyereség mértéke.
- Nem számolhatóak el olyan költségek, amelyekről később kiderült, hogy korrupció nyomán keletkeztek.
- A maximum 9 személyes gépjárművek amortizációs költségeként havonta legfeljebb 1500 lejt lehet elszámolni. A biológiai eszközállomány is amortizálható lesz.

<<60%-os extra adót vet ki az állam a gáztermelőkre<< 


Jövedelemadó

- Adóköteles lesz az erdészetből, haltenyésztésből, állattartásból, állati alaptermékek értékesítéséből származó jövedelem is, az alkalmazandó adókulcs 16%, hasonlóan más egyéni gazdasági tevékenységekhez. Az első két esetben csak a valós tevékenység alapján lehet adózni, más mezőgazdasági tevékenység esetén pedig éves jövedelemnorma képezi az adóalapot. Az éves jövedelemnormát a megművelt terület nagysága, illetve az állatok száma fogja meghatározni.
- Az adót két egyenlő részletben, szeptember 25-ig, illetve november 25-ig kell kifizetni.
- Adóköteles lesz a kiküldetések során folyósított napidíj is, amennyiben ennek mértéke meghaladja a törvényben szereplő küszöb 2,5-szörösét. Ez az érték jelenleg 13 lej.

<<Különadó terheli a természeti erőforrások kitermelését<<


Mezőgazdaság

- A mezőgazdasággal foglalkozó magánszemélyek területeinek adóját a jelenlegi hektáronkénti 214 lejről 85-96,5 lejre csökkentik. Ezután sem rónak ki adót azokra a gabona-, burgonya-, cukorrépa- és hüvelyes növények termesztésével foglalkozó magánszemélyekre, akik két hektárnál kisebb területet művelnek meg.
- Az adómentességi küszöb a gyümölcsösök esetén 1,5 hektár, a dohánynál, szőlőnél egy hektár, zöldségeknél, virágoknál pedig fél hektár.
- Nem kell adót fizessenek azok a mezőgazdászok, akik legtöbb 10 juhot, két tehenet, hat sertést, száz szárnyast vagy száz méhcsaládot tartanak.

<<Már áprilistól drágulni fog a cigaretta<<


Járulékok

- Egészségügyi járulékot kell fizessenek a növénytermesztéssel foglalkozó magánszemélyek, amennyiben a tevékenység nem csak a család szigorúan vett megélhetését szolgálja.
- Ugyancsak egészségügyi járulékot kell fizetni az állattenyésztésből, állati eredetű alaptermékek értékesítéséből, erdőgazdálkodásból és haltenyésztésből származó jövedelemre.
- Társadalombiztosítási járulékokat kell fizetni azokra a fizetési pótlékokra is, amelyeket kiküldetés során folyósítanak a munkavállalónak, amennyiben ezek mértéke meghaladja a törvényes küszöb 2,5-szörösét. 

A profitadó-módosításból 163,4 millió lejes, a jövedelemadó-változtatásokból 436,8 millió lejes, a mikrovállalkozásokat érintő módosításból 457 millió lejes, az előrehozott jövedéki adóból pedig 158,3 millió lejes többletbevételt remél a kormány.  

adómikrovállalkozásmezőgazdaságköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális