2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Egyszerűbb lesz ezentúl munkakönyv nélkül az élet?

Kudor Emese utolsó frissítés: 14:18 GMT +2, 2015. június 01.

Október végéig az új elektronikus adatbázis végleg felváltja a papír-alapú munkakönyveket. Az új rendszer még döcög, de szakértők szerint életképes lesz. Kritikák és megoldások.


Számos kritika éri az új Revisalt (5.0.6.), amely a papíralapú munkakönyveket hivatott kiváltani. Az alkalmazottak elektronikus nyilvántartási jegyzéke eddig is érvényben volt, de párhuzamosan futott a papír alapú rendszerrel. A programnak bizonyos időközönként új verziói jelennek meg, amelyeket a munkaügyi hivatal weboldalán lehet letölteni, az ehhez tartozó használati útmutatóval együtt. 

Az alkalmazottak elektronikus nyilvántartását szabályozó kormányhatározat augusztus elsején lépett érvénybe, az adatbázisba október végéig kell bevezetni a Romániában dolgozó 4,2 millió alkalmazott adatait. A Ziarul Financiarnak nyilatkozó HR-szakértők szerint az előző, 2.4.0.-ás verzióhoz képest kevés előrelépés történt a programban.

Camelia Slivneanu, az Aerotravel HR igazgatója azt kifogásolta, hogy az új rendszerből nem lehet bejegyzést törölni, módosítani. Az adatbázisba csak a legutolsó pozíciót lehet feltüntetni, még ha az előző években az alkalmazott egyéb funkciókat is betöltött. Másik kifogás, hogy az előző verziókból a program nem veszi át az adatokat, azokat külön be kell táplálni, ami nagyon időigényes. Slivneanu még azt sem tartja kizártnak, hogy a rendszer sikertelensége miatt 2012. januárjától Románia visszatér a papír-alapú munkakönyvekhez.

Pál-Antal Ildikó adószakértő csak részben ért egyet a gazdasági lapban megfogalmazott kritikákkal. Szerinte az új Revisal sokkal felhasználóbarátabb, mint a korábbi. „A jelzett nehézségek zömével nem találkoztunk, annak ellenére, hogy több száz munkavállaló adatait kezeljük".

A Revisal kezelésével kapcsolatban kérdésünkre elmondta, hogy az adatbázist a munkaadó által kinevezett személy vagy a munkáltatóval szerződéses viszonyban levő cég kezelheti.

„Az utóbbi esetben a munkáltatónak a szerződés aláírásától számított három munkanapon belül írásban értesítenie kell a munkaügyi hivatalt annak megkötéséről. Az átiratnak tartalmaznia kell a szolgáltató adatait, a szerződés érvénybelépésének kezdetét, a szolgáltató cégbejegyezési igazolásának másolatát, illetve a szolgáltatónak az adatvédelmi hatósághoz való bejelentkezésének igazolását.

Az adatvédelmi hatósághoz on-line kell bejelenkezni, de utólag postán is el kell küldeni a kérést, legtöbb két napon belül a cég megkapja a bejegyzési számot. A kitöltendő ívlap elég részletes, mellékelni kell egy belső szabályzatot is arra vonatkozóan, hogy a szolgáltató hogyan fogja biztosítja a kezelt adatok védelmét, biztonságát.

A vállalkozó bármelyik módszert választhatja, nincs jogszabályi elvárás arra vonatkozóan, hogy bizonyos kötelező képesítéssel kell rendelkeznie a Revisalt kezelő személynek vagy a szolgáltatást végző cégnek” – magyarázta az adótanácsadó.

Hozzátette, hogy amennyiben a munkaadó a cégen belül nevez ki egy személyt az alkalmazottakkal kapcsolatos feladatok elvégzésére, nem kell a fent megnevezett felügyelethez bejelentkeznie.

Mit kell bejegyezni a Revisalba?

A Revisalban kötelező módon jelezni kell a munkavállaló azonosító adatait, az alkalmazás dátumát, a kiküldetés időtartamát, a foglalkozást, a betöltött funkciót, a szerződés tipusát, a munkaidőre vonatkozó adatokat, a bért, egyéb juttatásokat, az esetleges felfüggesztés időtartamát és okait.

Az adatokat legkésőbb az alkalmazást megelőző munkanapon kell feltölteni, a szerződés felbontása esetében pedig a szerződés megszűnésének napján. A módosítások esetében a változtatásokat követő 20 munkanapon belül kell ezt megtenni.

A folyó szerződések adatait a kormányhatározat életbe lépésétől számított 90 napon belül kell átvenni a régi rendszerből és kiegészíteni, ez 2011 október 29-ét jelenti.Pál-Antal Ildikó reagált a lapban megjelent kritikákra is.


“ nem lehet törölni a bejegyzéseket ”

- A papíralapú munkakönyvben sem lehetett törölni, csak módosítani /javítani, ez valóban nehézséget jelent a cégnek, de egy országos elektronikus adatbázisnál nem is lehet megengedhető. Itt a véglegesített (validate) adatokról beszélünk. Törölni vagy bejegyzést felülírni kizárólag a munkaadó adatainál lehet. Ami a munkavállaló adatait illeti, azt csak addig lehet törölni vagy változtatni, amíg az nem véglegesített: ha a bejegyző megnyomta a “validare “ parancsot, akkor az már nem törölhető vagy felülírható.

A jogszabály szerint a felmerült hibát akkor kell javítani, amikor arról a munkaadó tudomást szerez, és ezt külön bejegyzésként rögzíti a Revisalba.


“ nem vesz át minden adatot a régi nyilvántartóból, leblokál ”

- Ilyen gonddal mi nem találkoztunk.


“ a munkavállaló utolsó funkcióját, beosztását jeleníti meg  akkor is, ha ez más volt az elmúlt időben ”

- Igen, ez igaz. Az új Revisal automatikusan veszi át a régi adatbázist, viszont valóban nem hozza át a régi programban felvezetett módosításokat, például a beosztás változását. Ez valószínűleg egy technikai hiba, amit orvosolni fognak. Egyelőre még mindenki hozzáfér a régi Revisalhoz, tehát az igazolások kiállításánál ez nem akadály, gondolom, a bajt novemberig orvosolják.


“ nem mindegyik régi jelszó működik ”

- Sajnos ez így van. Jelszóra akkor van szükség, ha a társaság on–line módon akarja közölni a naplót, a munkaügyi hivatal honlapján keresztül. Ebben az esetben vagy új jelszót kell kiváltania, vagy más elküldési módot kell választania.

Az elektronikus naplót három módon lehet a hatóság fele elküldeni: on-line a munkaügyi hivatal honlapján keresztül, elektronikus aláírással e-mailen a munkaügyi hatósághoz, vagy a munkaügyi hivatalnál CD-n.


Elhibáztuk? Mekkora büntetésekre számíthatunk?

Pál-Antal Ildikó elmondása szerint jelenleg a legtöbb gond azzal van, hogy új bejegyzések anélkül lettek rögzítve az új rendszerben, hogy a munkavállaló lejelentette volna a munkaügyi hatósághoz az erre vonatkozó szolgáltatási szerződés megkötését. Az 500-as kormányhatározat szerint a szerződés le nem jelentését a munkaügyi hatóság bírságolja, ennek összege 2 000-5 000 lej, viszont nem tér ki arra, hogy kihágást jelent-e a késedelmes értesítés. Viszont abban az esetben, ha a Revisal bejegyzésének dátuma megelőzi a szolgáltatási szerződés hatályba lépésének az időpontját, akkor már nincs menekvés a bírság alól, ez 3 500 - 5 000 lej is lehet. A szolgáltatói szerződések zöme most készül, viszont nagyon sokan már a szerződések megkötése előtt az új revisalba vitték be az adatokat. A munkaügyi hivatal pedig már ellenőriz és büntet olyan címszó alatt, hogy illetéktelen személy kezelte a Revisalt.

Előfordult, hogy az új Revisalban nem aktiválódtak a korábbi jelszavak. Ilyenkor sokan a régi rendszerben jelentették le az alkalmazással kapcsolatos adatokat, ez azonban már nagyobb bírságot von maga után, 10 000 lejt munkavállalóként.

munkakönyv
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális