2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Mélyebb egységesítést vizionál az uniós piacon a második akcióterv

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Mélyítené az uniós piac egységét tizenkét újabb intézkedéssel a szerdán elfogadott, úgynevezett második egységes piaci akciótervvel az Európai Bizottság.

Az uniós testület a 12 intézkedésből álló csomagot négy nagyobb területen tervezi végrehajtani: lépéseket tennének a közlekedési és energiahálózatok egységesítése, a mobilitás előmozdítása, a digitális, internetes megoldások szélesebb körű elterjesztése, valamint a termékekkel és pénzügyi szolgáltatásokkal szembeni fogyasztói bizalom növelése érdekében. Ez a négy terület "a növekedés, a foglalkoztatás és a bizalom négy fő mozgatórugója" - ismerteti a bizottság szerdai közleménye.

"Előttünk a lehetőség, hogy csodafegyverünk, az egységes piac segítségével ismét versenyképessé és virágzóvá tegyük szociális piacgazdaságunkat" - vélekedett az akciótervet bemutató Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos.

Az uniós vasúti piac nagyobb liberalizálását, 


a tengeri szállítási piac nagyobb egységesítését, az egységes európai égbolt, a légi közlekedési piac egységesítésének felgyorsítását és a jelenlegi energetikai jogszabályok hatékonyságának javítását szeretné a bizottság.

A mobilitás fokozása érdekében a testület azt javasolja, hogy a jelenleg is létező és működő uniós internetes álláskereső portál,

az EURES váljon teljes körű álláskereső és munkakínáló eszközzé
 

az EU-n belül. Az Európai Bizottság olyan rendelkezések bevezetését javasolja, amelyek lehetővé teszik, hogy cégek és hosszú távú projektek hozzáférjenek hosszú távú befektetési alapokhoz, valamint azt, hogy egyszerűsödjön a csődeljárás, főleg a határokon átnyúló ügyek esetében. Emellett az Európai Bizottság bátorítja az olyan jogi környezet kialakítását, amely

lehetőséget teremt a tönkre ment vállalkozóknak az újrakezdéshez.

A bizottság 2015-ig szeretné létrehozni az "egységes digitális piacot", ezért a testület kívánatosnak tartja az internetes fizetési szolgáltatások versenyképességének javítását, megbízhatóságának növelését, hogy ezzel segítse elő az internetes e-kereskedelmet. A brüsszeli intézmény ezen túlmenően

kötelezővé tenné a papírmentes ügyvitelt,

az elektronikus számlák kiállítását a közbeszerzéseknél. 

A bizottság közleménye ismerteti, hogy az intézkedéscsomag megvalósítása érdekében a testület az akciótervvel kapcsolatos valamennyi javaslatát 2013 végéig kidolgozza, majd felkéri a miniszterek tanácsát és az Európai Parlamentet, hogy az intézkedéseket kezelje kiemelten, és 2014 tavaszáig hozza meg a szükséges lépéseket. 


Az első egységes piaci akciótervet tavaly fogadta el az Európai Bizottság. Ez szintén tizenkét intézkedést tartalmazott. (mti)

piacEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális