2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Mélyebb a brit recesszió a korábban becsültnél

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az előzetesen becsültnél mélyebb a brit recesszió: az idei első negyedévben 0,3%-kal volt alacsonyabb a brit hazai össztermék (GDP) a tavalyi utolsó három hónapban mértnél a csütörtökön közzétett részletes adatok szerint. Az április végi első becslés még 0,2%-os negyedéves visszaesést valószínűsített.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerint a negatív felülvizsgálatot az indokolta, hogy az építőipar teljesítménye a vártnál nagyobb mértékben, az első GDP-becslésben szereplő 3% helyett 4,8%-kal csökkent.

A tavalyi utolsó negyedévben is 0,3%-os volt a negyedéves összevetésű GDP-visszaesés a brit gazdaságban, így Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - két és fél év után ismét recesszióban van.

A Bank of England - a brit jegybank - új inflációs jelentésében azt valószínűsítette, hogy a brit gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben is csökkenni fog. Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján ennek várható okai között említette az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai mellett a brit uralkodó gyémántjubileuma - vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének idei 60. évfordulója - alkalmából rendezett egész éves ünnepségsorozatot is, köztük a június elejére meghirdetett négynapos hosszú hétvégét.

A brit gazdaság előző, 2008-2009-es recessziója az eddigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését. 

A Bank of England 2009 márciusa óta fél százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát, és az akkori mély recesszióra válaszul e


rendkívül enyhe kamatpolitikát mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette.

A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eredetileg 75 milliárd fontos keretét a bank már négyszer emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, a tavaly októberi monetáris tanácsi ülésen 275 milliárd fontra, idén februárban pedig 325 milliárd fontra. Az eddig végrehajtott jegybanki mennyiségi enyhítéssel a Bank of England az éves brit hazai össztermék 20%-ának megfelelő új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A mennyiségi enyhítés lényege az, hogy a jegybank "új pénzt" teremt - jóllehet ez elektronikus számlapénz, amely fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol az esetek zömében olyan államkötvényeket, amelyeket intézményi magánbefektetők, általában nyugdíjalapok és biztosítótársaságok tartanak portfolióikban. A rendszerint alacsony hozamú államkötvényekért kapott pénzt az intézményi befektetők elvileg továbbforgatják a reálgazdaságba, pótlólagos likviditást teremtve, ami a remények szerint végső soron élénkíti a gazdasági aktivitást.

Londoni pénzügyi elemzők azonban ezzel együtt is rendkívül vérszegény gazdasági teljesítményt várnak Nagy-Britanniában az idei év egészére. Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a csütörtöki felülvizsgált GDP-becslés után adott gyorselemzésükben azt emelték ki, hogy a brit gazdaság az idén eddig rosszabbul teljesít, mint az euróövezet, amely az idei első negyedévben átlagosan zéró növekedést produkált, vagyis az általános várakozások ellenére egyelőre elkerülte a recessziót.

A Capital Economics közgazdászai szerint a brit gazdaság az idei év egészét recesszióban tölti. A cég 0,5%-os brit GDP-mínuszt valószínűsít 2012-re. (mti)

recesszióGDPNagy-Britannia
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális