2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Öt EU tagállam szerepel a világ tíz legkockázatosabb országa között

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az Európai Unió tagja a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kedden ismertetett idei első negyedéves összesítése szerint.

A cég legújabb globális kockázati listájáról az adósságátrendezés nyomán lekerült Görögország, amelyet a CMA hosszú ideig a világ legkockázatosabb államadósaként tartott nyilván, ugyanakkor továbbra is a felső tízes mezőnyben van Magyarország, és csatlakozott e kockázati csoporthoz Spanyolország is.

A CMA DataVision új listáját - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) márciusi utolsó árazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - jelenleg Ciprus vezeti, a második helyen változatlanul a szintén euróövezeti tag Portugália áll.

E mérési módszer alapján mindkét valutauniós tagállam kockázatosabb adós, mint Pakisztán, Argentína, Ukrajna és Venezuela. A listán ezután Írország és Egyiptom következik, majd - a kilencedik helyen - Magyarország, amely így ugyanarra a helyre került, amelyet a CMA előző, tavalyi negyedik negyedévi listáján is elfoglalt. A legkockázatosabb tízes mezőnyt Spanyolország zárja.


Mit jelent ez a kockázat?

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

Magyarország esetében a CMA átszámítási modellje alapján ez a kumulatív távlati kockázat 32%. A globális adóskockázati listát vezető Ciprus és Portugália esetében azonban a CMA 64, illetve 60% körüli hosszú távú törlesztésképtelenségi rizikót számolt ki. 


Közép-Kelet-Európa egésze meglehetősen jól teljesített e mércén:

a térség országainak CDS-kontraktusai átlagosan 25%-kal lettek olcsóbbak az idei év eleje és március vége között. A régiós átlagon belül Oroszország, Lengyelország, Csehország, Litvánia és Lettország törlesztéskockázat-biztosítási tranzakcióinak árazása egyaránt 35% körüli mértékben csökkent.

A teljes globális mezőnyben a legrosszabb teljesítményt Spanyolország nyújtotta, amelynek CDS-díjszabása a CMA keddi elemzésének kimutatása szerint az idei első negyedévben 13,7%-kal 430 bázispontra emelkedett.


A világ legbiztonságosabb államadósa változatlanul Norvégia,

mindössze 22,5 bázispontos negyedévzáró CDS-díjszabással, utána az Egyesült Államok és Svájc következik, 30,0, illetve 41,1 bázisponttal. Rajtuk kívül a legjobb tízes csoportban van még Svédország, Hongkong, Nagy-Britannia, Finnország, Ausztrália, Chile és Németország. (mti)

Európai Uniócsődkockázatadósság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális