2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

EBRD: Románia növekedése visszaesik, Magyarország és Szlovénia recesszióba kerül

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az euróövezeti adósságválság már elkezdte éreztetni hatását a közép-kelet-európai átalakuló térségben is, és ez az idén jelentősen lassítja az országcsoport kilábalási folyamatát - közölte Londonban kedden ismertetett átfogó előjelezésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely szerint a régió EU-tagállamai közül Magyarország és Szlovénia az idei évet recesszióban tölti, de Románia növekedése is visszaesik.

Az EBRD idei első prognózisa szerint a bank által támogatott 29 ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 3,1% lesz az EBRD által 4,8%-osra becsült tavalyi GDP-növekedési átlag után. Még e jelentős lassulással számoló előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezeti szuverén adósságválság az idén érdemben nem súlyosbodik tovább.

A bank elemzésben kiemeli, hogy a tavalyi harmadik negyedévben - 2009 óta először - az átalakuló térség egésze nettó tőkekiáramlást szenvedett el, és "úgy tűnik", hogy a nyugat-európai bankok már tavaly ősz óta folyamatosan építik le kitettségeiket a régióban. Ez különösen a közép-európai és a balti, illetve a délkelet-európai gazdaságok szempontjából aggasztó, mivel arra vall, hogy az euróövezeti válság térségi átszűrődése a banki érdekeltségeken keresztül már 2011 őszén megkezdődhetett - áll az EBRD keddi londoni elemzésében.

Az elemzés Magyarországról szóló fejezete "az EU/IMF-program időzítésével és jellegével kapcsolatos bizonytalanságokkal" indokolta, hogy az új EBRD-prognózisban az idei évre 1,5%-os gazdasági visszaesés szerepel. Az EBRD e szűkebb térségen belül még Szlovéniában jósol idei recessziót: a szlovén gazdaságra adott GDP-előrejelzését a korábbi 0,5%-os növekedésről 1,6 százalékponttal 1,1%-os visszaesésre rontotta.

A bank ugyanakkor a korábbi 1,1%-ról 0,8%-ra rontotta Románia növekedési kilátását. Az előző, októberi elemzésében még keményebben, 3,8%-ról 1,1%-ra, rontotta le az országra vonatkozó növekedési becslését.

"Mostanáig a román gazdaság az erőteljes bővülés útján haladt, azonban az eurózóna lassulása visszaveti az ország exportkilátásait, így további lassulás várható a következő hónapokban" - mutat rá az elemzés. A görög válság a bankpiacon keresztül hat negatívan az országra, az IMF védőhálója ugyanakkor biztonságot jelent a befektetők számára.

Az EBRD a valutaunióban az idén 0,5%-os GDP-visszaesést jósol, és előrejelzése szerint "az euróövezeti felfordulás" a kereskedelmi és a banki csatornákon át egyaránt beszűrődik az átalakuló országcsoportba. Dél-Kelet Európára - amelynek Románia is része - a korábbi 1,6% helyett 1%-os növekedést vár az EBRD. Közép-Európában és a balti térségben 1,7% helyett 1,4%-os GDP bővülést valószínűsít.


Mások is figyelmeztetnek: kiáramlik a tőke a térségből

A Moody's elemzése szerint a tőke- és likviditási helyzetükre nehezedő nyomás miatt a tulajdonos bankok támogatási kapacitása máris csökken. A hitelminősítő szerint ezen belül is különösképpen gyengül a nyugati anyabankoknak az a képessége, hogy érdekeltségeik nevében hiteleket vegyenek fel és e forrásokat átirányítsák külföldi működésük finanszírozására.

A Fitch Ratings szerint az anyabankok maguk is tőke- és finanszírozási szűkösségekkel szembesülnek, és ennek kezelési módjai közé tartozik a külföldi érdekeltségekkel szembeni kitettségek leépítése, különösen a kevésbé stratégiai jelentőségű piacokon. (mti/mediafax.ro)

EBRDválságEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális