2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Szociális EU-csúcs: első számú cél a foglalkoztatás

 utolsó frissítés: 11:16 GMT +2, 2015. április 24.

Az uniós gazdaságpolitikai prioritások érvényesítése során az EU teljes mértékben tiszteletben fogja tartani a tagállamokban folyó társadalmi párbeszédet – hangsúlyozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben, az uniós vezetők, valamint az európai munkaadói, illetve munkavállalói szövetségek vezetőinek háromoldalú tanácskozásán. "Olyan menetrendre van szükségünk, amely intelligens, fenntartható és bevonó jellegű növekedést biztosít, valamint erős a szociális dimenziója. Az Európa 2020 stratégia ilyen menetrend" – mondta Barroso. Hangsúlyozta: az unió elkötelezett amellett, hogy a szociális párbeszédet a szegénység elleni küzdelem, a képességek javítása és a foglalkoztatás növelése érdekében folytassák.

 

A háromoldalú szociális csúcson José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős uniós biztos, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és – a Tanács soros elnökségének képviseletében – Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott az európai munkavállalói és munkáltatói szövetségek vezetőivel. Megbeszélésük középpontjában a költségvetési és államháztartási konszolidációnak a munkahelyekre és a növekedésre gyakorolt hatása, valamint a szociális partnereknek az irányításban játszott szerepe állt. A megbeszélésen a soron következő elnökségeket ellátó Lengyelország és Dánia miniszterelnöke is részt vett.

 

A csúcstalálkozón az uniós vezetést képviselő résztvevők megerősítették, hogy a csütörtök-pénteki állam- és kormányfői EU-értekezleten várhatóan megállapodást érnek el a gazdasági válság átfogó kezeléséről, és egy új irányítási struktúra mellett alapvető szerkezeti reformok kezdeményezésére is sor kerül.

 

A tárgyalt témák közül Orbán Viktor kiemelte az uniós gazdasági kormányzás megteremtését célzó hat jogszabálytervezetet, amely már most elnyerheti a résztvevők egyetértését. Ezután – tette hozzá – megkezdődhetnek a tárgyalások a tervezetekről az Európai Parlamenttel, és a júniusi EU-csúcsra, vagyis a magyar elnökség lezárulta előtt megszülethet a megállapodás ebben a kérdésben. "A hat jogszabály csökkenteni fogja az államadósságokat, munkahelyeket fog teremteni, és meg fogja akadályozni, hogy az európai országok újra eladósodjanak" – hangoztatta a magyar miniszterelnök.

 

Van Rompuy úgy fogalmazott, hogy az említett programok elfogadásával az EU fordulóponthoz érkezett a válságkezelésben. A témáról kiadott közlemény szerint a találkozón a munkaadói és szakszervezeti szövetségek egyetértettek abban, hogy szorosabb gazdasági együttműködésre és munkaerő-piaci reformokra van szükség. Jelezték, hogy a szociális partnerek számára megfelelő részvételi lehetőséget kell biztosítani a nemzeti reformtervek meghatározásában, valamint az Európa 2020 stratégia egészének végrehajtásában.

 

Philippe De Buck, a munkaadói szövetségeket képviselő BusinessEurope főigazgatója egyetértett a reformok és a versenyképesség javításának szükségességével. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a pénzügyi konszolidáció idején is figyelni kell a szociális vívmányok megőrzésére. Ő is megerősítette a munkaerő-piaci reformok és az EU 2020 program kiemelt jelentőségét.

 

John Monks, az ETUC szakszervezeti szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón jelezte, a munkavállalóknak súlyos fenntartásai vannak az uniós gazdasági koordináció területén mutatkozó fejlemények miatt. Üdvözölte mindazonáltal, hogy az uniós vezetők a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre kívánnak összpontosítani, és ő is kiemelte a mélyreható szociális párbeszéd szükségességét.

 

A sajtótájékoztató alatt tízezres tömeget megmozgató tüntetés zajlott az unió központi épületeinek körzetében belga szakszervezetek szervezésében. A tüntetők az uniós szociális modell megőrzését sürgették, illetve szót emeltek a tagországok között (önkéntes alapon) kötendő versenyképességi paktum ellen. A megmozdulás alatt több incidens zajlott le a tüntetők és a helyi rendőrség között. (mti)

Európai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális