2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Nincs veszélyben Románia földgázellátása a leendő energiaügyi miniszter szerint

 utolsó frissítés: 16:53 GMT +2, 2021. november 24.

Nem fog akadozni a tél folyamán a földgázellátás - jelentette ki szerdán az energiaügyi miniszteri tisztségre jelölt Virgil Popescu.

Az energiaügyi tárcát jelenleg ügyvivőként irányító politikus a szakbizottsági meghallgatása után nyilatkozott az újságíróknak a parlamentben. Közölte, hogy nincs veszélyben Románia földgázellátása. Szerinte ezt az álhírt azok terjesztik időről időre, akik fel akarják verni a földgáz tőzsdei árát.

Virgil Popescu a sajtó kérdésére elmondta, a kormány januárban elemezni fogja az energiadrágulás kompenzálásának programját, amit a nemzetközi árak alakulásának függvényében meghosszabbíthatnak.

A minisztert emlékeztették arra az újságírók, hogy a földgáz- és az áramszolgáltatók többsége elhalasztotta az elfogyasztott energia kiszámlázását, mert még nem készült el a drágulások kompenzálásáról szóló törvény alkalmazási szabályzata.

Popescu közölte, hogy az alkalmazási szabályzatról szóló rendelet várhatóan még a nap folyamán véglegesül, miután a pénzügyminiszter is aláírta. Megjegyezte, hogy a szolgáltatóknak nincs miért várniuk a számlázással, mert ez a rendelet csak a költségeik elszámolását szabályozza.

A miniszter elmondta azt is: a kormánynak szándékában áll úgy módosítani a törvényt, hogy csak a fizetőképességüket bizonyítani tudó áram- és földgázszolgáltatók kaphassanak működési engedélyt. "Az nem lehet, hogy egy egymillió lejes alaptőkéjű cég több száz millió lejes beszerzéseket végezzen az energiapiacon" - jegyezte meg Popescu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális