2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Lengyel tulajdonba kerülhet az OMV Petrom többségi részesedése

 utolsó frissítés: 15:16 GMT +2, 2021. október 28.

A lengyel PKN Orlen kőolajvállalat ajánlatot tett az OMV-nek az OMV Petromban tartott többségi, 51%-os tulajdonrészére - számol be az OMV-től származó információira hivatkozva az osztrák Kurier napilap. A varsói tőzsdén jegyzett vállalat legnagyobb tulajdonosa maga a lengyel állam a lengyel állami kincstáron keresztül, amely a részvények 27,5%-át birtokolja.

Nem ez az első alkalom, amikor a gazdasági sajtó arról cikkez, hogy az OMV megválna a romániai leányvállalatában tartott részesedésétől. Korábban ugyanakkor nem a lengyel vállalat, hanem az orosz Gazprom és a magyar MOL Csoport merült fel, mint lehetséges vevő.

Az osztrák napilap szerint egyébként a PKN Orlen az OMV német üzemanyagtöltő állomásaira is ajánlatot tett. A PKN Orlen terjeszkedési kedve azzal is magyarázható, hogy a lengyel kormány tavaly egy nagyszabású tervet mutatott be, amely révén egyesítenék Lengyelország legnagyobb energetikai vállalatait azon célból, hogy az így létrejövő óriásvállalat felvehesse a versenyt a kontinens legjelentősebb energetikai cégcsoportjaival is a kőolaj-, a földgáz-, valamint a villamos energia piacon. (kurieri via profit.ro)

OMV Petrom
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális