2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Cîţu: decemberben kaphatja meg Románia a PNRR-be foglalt beruházásokra szánt első összegeket

 utolsó frissítés: 09:17 GMT +2, 2021. október 29.

Romániának decemberben kellene megkapnia az első pénzösszegeket az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt beruházásokra - jelentette be csütörtökön az ügyvivő miniszterelnök.

Florin Cîţu az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei tanácsának (Ecofin) ülésén vett részt, amelyen megvitatták a Románia által benyújtott tervet.

Az ügyvivő kormányfő elmondta, a tanácskozás szokatlanul rövid volt, senki sem tett fel kérdéseket a tervvel kapcsolatban, ami azt jelzi, hogy mindenki elfogadta azt. Hangsúlyozta: Brüsszel megtett mindent, ami az ő feladata volt, most a román hatóságok munkájának kell következnie.

Emlékeztetett, hogy a helyreállítási tervben foglaltak megvalósítását egy korábban elfogadott sürgősségi rendelet szabályozza, és a továbbiakban egy kormányhatározat elfogadására is szükség van.

Arra a kérdésre, hogy a szükséges jogszabály-módosításokat végrehajthatja-e egy ügyvivő kormány, Florin Cîţu elmondta: egyes módosításokat a parlamentben is el lehet fogadni, de fontos lenne, hogy legkésőbb jövő héten teljes jogkörű kormánya legyen az országnak.

Frissítés:

Miután az Európai Bizottság jóváhagyta Románia helyreállítási tervét, kezdetét veheti a végrehajtása is - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este.

"Jó hír Romániának. A Tanács jóváhagyta a PNRR-t. Végrehajtása most kezdődhet! A következő időszakban 29,2 milliárd euró jut a zöld- és digitális átmenet ösztönzésére és egy rugalmasabb gazdaság kiépítésére Romániában" - mondta Ursula von der Leyen Twitter-üzenetében.

(agerpres, hírszerk.)

PNRR
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális