2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Gazdákat sodorhat a csőd szélére a műtrágya robbanásszerű drágulása

 utolsó frissítés: 17:21 GMT +2, 2021. október 25.

Robbanásszerűen megnőtt Romániában is a műtrágyák ára. A mezőgazdasági ágazat képviselői szerint bizonyos műtrágyafajtákhoz tavalyhoz képest jelenleg háromszoros áron lehet hozzájutni, ami azt eredményezheti, hogy a gazdák költségeinek növekedése miatt megdrágulnak a zöldségfélék, a gabonaféléknél akár 30%-os áremelkedést is prognosztizálnak a szakértők. Az iparági szereplők szerint az a félelem is valós, hogy a költségek növekedése csődközli helyzetbe hozza a kisebb termelőket - számol be a Román Televízió (TVR).

A riport szerint számos gazda dönt inkább úgy, hogy a magas árak miatt kevesebb műtrágyát használ, ennek viszont nagy valószínűséggel a kisebb terméshozam lesz az eredménye, ami végső soron szintén negatívan érintheti a termelőket pénzügyileg is.

A TVR szerint számos gazda állítja, hogy a műtrágyát a kereskedők Romániában kétszeres áron forgalmazzák a nyugat-európai árakhoz viszonyítva, a csatorna szerint viszont ez az állítás megalapozatlan. A mezőgazdaságban használt műtrágya 80%-át külföldről importáljuk, az áremelkedések nálunk is a nemzetközi piacokon tapasztalt trendekhez igazodnak.

A műtrágyagyártásnál a termelési költségek több mint kétharmadát a felhasznált földgáz ára teszi ki, amely szintén rendkívüli mértékben emelkedett az elmúlt időszakban. (tvr)

mezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális