2021. december 5. vasárnapVilma
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az informatikusok és építőipari dolgozók adókedvezményeinek eltörlése évi 600 millió euró bevételt hozna az államnak

 utolsó frissítés: 15:01 GMT +2, 2021. október 18.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az állami költségvetés számára évente 600 millió eurónyi plusz bevételt generálna, ha megszüntetnék az IT-szektorban dolgozók, az építőipari munkások, valamint a kutatók jövedelemadó mentességét - írja a Ziarul Financiar.

A szaktárca augusztusra vonatkozó adatai szerint Romániában az építőiparban 570 ezer, az IT-szektorban 97 ezer személynek nem kellett 10%-os jövedelemadót fizetni. A hivatalos statisztikák szerint emellett 8200-ra tehető azon kutatók száma is, akik mentesülnek a jövedelamadó befizetése alól.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az építőiparban, ahol egyébként pár éve 3 ezer lejes bruttó minimálbért határoztak meg (az általános bruttó minimálbér jelenleg 2300 lej), az alkalmazottak az egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól is mentesülnek. Ezt a döntést korábban azért hozta meg a kormány, hogy az állam így támogassa a minimálbér jelentős megemelése után az építőipari vállalatokat. Amennyiben a hatóságok úgy döntenének, hogy ezt a könnyítést is megszüntetik, az további jelentős bevételnövekedést eredményezhetne az egészségbiztosítási pénztár számára. 

A két hete menesztett Cîțu-kabinet miniszterei már több ízben is beszéltek arról, hogy úgy reformálnák meg az adórendszert, hogy közben megszüntetnék az egyes alkalmazotti kategóriákra vonatkozó, általuk túlzottnak vélt adókedvezményeket. Ezt a szándékot erősítette meg múlt héten Dan Vîlceanu ügyvivő pénzügyminiszter is, aki egy nagyobb útóéletet megélt interjúban arról beszélt, hogy elképzelésük szerint mindenkinek kellene adót fizetnie, de az adóterhek mértékét csökkentenék.

A Ziarul Financiar ebben a kontextusban küldött kérdéseket a pénzügyminisztériumnak arról, hogy mik a terveik. A szaktárca viszont eléggé szűkszavúan válaszolt. "A túlzott fiskális könnyítések csökkentése, főként a jövedelemadó, a társasági adó, valamint társadalombiztosítási hozzájárulások területén, több lépcsőben történik a jövőben, jelenleg az intézkedések hatásainak elemzése zajlik" - írta válaszában a pénzügyi tárca.

Az adózással kapcsolatos reformok egyébként szerepelnek Románia helyreállítási tervében is. (zf)

Forrás: Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális